Nyheter

Uran kan komma att lysa under 2023

Publicerad

den

Råvaror – gilla dem eller inte, de är en traditionell säkring under inflation av en anledning. Så mycket osäkerhet under det kommande året eller så beror på inflationen och huruvida Feds strävan efter att få den att hämma lyckas eller inte. Tills dess kan en av de ljusare punkterna inom råvaror vara en uranenergi-ETF som Sprott Uranium Miners ETF (URNM) eller dess europeiska motsvarighet HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) , som kan dra nytta av en snäv tillgång och pågående energikriser.

Urangruveföretag kan vara tveksamma just nu att släppa utbudet på marknaden, vilket leder till ”frivilliga leveransbegränsningar”, enligt en industrikommentator. Företagen kan vänta på bekräftelse på att efterfrågan på kärnenergi ökar på en europeisk kontinent under energitryck från Ryssland, och i länder runt om i världen som vill gå över till förnybara energikällor.

Utöver dessa faktorer kommer nyheten att den amerikanska regeringen håller på att etablera en strategisk uranreserv, vilket kan pressa priset ytterligare när dess första kontrakt börjar komma ut på marknaden. EU deklarerade tidigare i år att kärnkraft skulle räknas som en grön investering från och med 2023. Lägg därtill den växande kärnkraften vid FNs konferens COP27 som ägde rum denna månad, och uranet växer ännu Mer.

Uranium Energy ETF följer North Shore Global Uranium Mining Index och investerar i globala företag som bryter, utvecklar och producerar uran såväl som de företag som äger fysiskt uran eller uran royalties. Utvalda företag ägnar minst 50 procent av tillgångarna till affärsverksamhet kopplad till uran. Kvalificerade värdepapper vägs till 82,5 procent för gruvarbetare och 17,5 procent för innehavare, med vikttak för enskilda emittenter.

URNM tar ut 85 räntepunkter för sina exponeringar, efter att ha nått sin treårsgräns den här månaden. ETFen har lagt till anmärkningsvärda 768 miljoner dollar i nettoinflöden under en månad, en stor förändring av dess totala årliga flöden bara under de senaste veckorna.

Investerare som avslutar året och tittar på hur man anpassar sig till inflation på längre sikt har en mängd olika alternativ, men ett som kan sticka ut kanske bara är energiråvaror som uran. För dessa investerare är URNM en av få strategier fokuserade på den gula metallen och kan vara en att titta på under de kommande veckorna.

Handla U3O8 ETF

HANetf Sprott Uranium Miners UCITS ETF Acc (U3O8 ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version