Nyheter

Under en brännande sommar är vattenfonder värda uppmärksamhet

Publicerad

den

Flera ställen i världen har rapporterat en extrem värme, till exempel Grekland och delar av Sverige. Kalifornien befinner sig i en torka, som vissa experter säger att man inte har sett på århundraden. Det är bara ett exempel, men det understryker potentialen i vattenaktier och deras relaterade börshandlade fonder. Efter denna sommar är vattenfonder värda uppmärksamhet.

På förra veckan nådde både Invesco Global Water Portfolio (PIO B+) och Invesco Water Resources ETF (PHO A-) all-time highs. Vatten -ETF:er är ofta tunga på industri- och verktygsaktier, och toppar traditionella fonder som representerar dessa sektorer. Till exempel är PHO och PIO i genomsnitt 22,9% jämfört med hittills medan S&P 500 Industrial and Utilities-index är högre med 16,6% respektive 8,1%.

Även om det inte har diskuterats i stor utsträckning, innehåller infrastrukturlagstiftningen som för närvarande tränger igenom senaten några viktiga punkter som är relevanta för vatten -ETF:er.

Lagförslaget ”gör den största investeringen i rent dricksvatten och avloppsvatteninfrastruktur i amerikansk historia och levererar rent vatten till miljontals familjer”, enligt Vita huset.

Precis som infrastrukturen är många investerare redan bekanta med – vägar, broar, järnvägar etc. – vatteninfrastrukturen i USA är i stort behov av en uppdatering. Dessa investeringar, som kan driva PHO och PIO på lång sikt, är desto mer nödvändiga på grund av klimatförändringar.

”Bara förra året stod USA inför 22 extrema väder- och klimatrelaterade katastrofhändelser med förluster på över 1 miljard dollar vardera-en kumulativ prislapp på nästan 100 miljarder dollar”, tillade Vita huset.

Båda Invesco ETF:er, vattenfonder, används i infrastrukturpaketet. PIO, som spårar Nasdaq OMX Global Water Index och har nästan 311 miljoner dollar i förvaltade tillgångar, är kraftigt allokerat till industri- och elföretag. PHO följer NASDAQ OMX US Water och medlemsföretag i det riktmärket ”skapa produkter som är utformade för att spara och rena vatten för hem, företag och industrier.”

PHO:s exponeringar på 1,86 miljarder dollar är viktiga eftersom 10 miljoner amerikanska och 400 000 utbildningscentrum (skolor, barnomsorg med mera) saknar tillräckligt rent dricksvatten.

Investerare noterar möjligheten med vattenfonder eftersom PHO har sett ett inflöde på nästan 218,1 miljoner dollar årligen, mer än 10% av sina tillgångar under förvaltning. Även om det finns tvingande kortsiktiga faktorer för PIO och PHO, bör investerare se dessa fonder som långsiktiga instrument. Under de senaste tre åren slog PHO S&P 500 Industrial Index med 310 punkter med lägre årlig volatilitet.

Handla PIO ETF

Invesco Global Water Portfolio (PIO B+) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i PIO. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Invesco Global Water Portfolio (PIO B+) i form av CFDer. Till CMC Markets

Handla PHO ETF

Invesco Water Resources ETF (PHO A-) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i PHO. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Invesco Water Resources ETF (PHO A-) i form av CFDer. Till CMC Markets

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version