Nyheter

Turkiet vill bli ett globalt energinav och bestämma priset på naturgas

Publicerad

den

Turkiets arbetar för att bli ett globalt energinav som kan bestämma benchmark priset på naturgas, meddelade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på fredagen.

Thrakien-regionen i nordvästra Türkiye, som gränsar till både Grekland och Bulgarien, kommer att byggas in till ett nav för både naturgas och flytande naturgas (LNG), sade Erdogan vid en ceremoni som markerade slutförandet av ett underjordiskt gaslagringsprojekt vid Silivri Natural Gas. Storage Facility i Istanbul, som han kallade den största i Europa.

”Vårt mål är att omvandla vårt land till ett globalt centrum där referenspriset för naturgas bestäms så snart som möjligt”, säger Erdogan, enligt TRT World. Erdogan sa att han redan hade diskuterat frågan med sin ryske motsvarighet Vladimir Putin och att de nödvändiga åtgärderna redan vidtagits.

I mitten av oktober föreslog Putin att Turkiet skulle bygga Europas största gasnav och omdirigera gas som inte längre kan strömma genom Nord Streams rörledningar till navet. Tidigare den här månaden meddelade Erdogan att Ankara förberedde sig för att etablera gasnavprojektet som Putin tidigare föreslagit.

Den turkiske presidenten meddelade också på fredagen att hans land planerar att minska sitt beroende av utländsk energi från 71 procent till 13 procent till 2053.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version