Nyheter

Tokyobörsen når 15-årshögsta efter exportframgångar

Publicerad

den

Tokyobörsen når 15-årshögsta efter exportframgångar Den japanska exportindustrin hade en mycket bra månad under januari. Att den japanska exporten ökade i januari är ett tecken på att världens tredje största ekonomi sakta håller på att klättra ur den långa lågkonjunktur som landet så länge befunnit sig i. I veckan kunde vi se hur Tokyobörsen når 15-årshögsta efter exportframgångar.

Den japanska exporten steg med 17 procent på årsbasis under januari 2015, den största uppgången sedan 2103. Den japanska importen minskade under samma månad med nio (9) procent på årsbasis. Exportstatistiken, tillsammans med uppgångar inom finanssektorn och rederinäringen gjorde att Tokyobörsens referensindex, Nikkei, handlades upp till 18 303,25 och därmed nådde den högsta nivån sedan maj 2000. Är börsen på uppåtgående i den uppåtgående solens land?

Fortfarande attraktiva värderingar i Japan

Även om mycket av uppmärksamheten har stulits av andra, utvecklade marknader med valutasäkrade börshandlade fonder, till exempel WisdomTree Europe Hedged Equity Fund (NYSEArca: HEDJ), och Deutsche Banks db-x tracker MSCI EAFE Hedged Equity Fund (NYSEArca; DBEF) så erbjuder den japanska aktiemarknaden fortfarande en god avkastning och en attraktiv värdering.

WisdomTree Japan Hedged Equity Fund (NYSEArca: DXJ) och Deutsche Banks db-x tracker MSCI Japan Hedged Equity ETF (NYSEArca:DBJP) har stigit med mer än 5,5 procent under 2015, men Japan och Tokyobörsen behäftas fortfarande med viss misstro medan många investerare ser ett gynnsamt förhållande mellan risk/reward för japanska aktier.

De japanska företagen har lyckats bibehålla sin lönsamhet trots den rekordstarka yenen som bara stärkts sedan finanskrisen 2008. De har också klarat av att vara lönsamma sedan katastrofen i mars 2011, och de historiska monsunfloderna senare samma år som drabbade de japanska företag som hade tillverkning i Thailand. Japan har en inhemsk infrastruktur som är ett steg bortom tillförlitlig, vare sig det gäller persontransporter eller gods och landet har en mycket låg kriminalitet, fattigdom och det förfall som företag i västvärlden ställs inför mer eller mindre dagligen.

Börshandlade fonder med fokus på Japan, till exempel de valutahedgade ETFerna DXJ och DBJP har imponerat under 2015, även om CurrencyShares Japanese Yen Trust (NYSEArca: FXY) har stigit marginellt mer. De två förstnämnda börshandlade fonderna har gett i genomsnitt gett en avkastning på 31,2 procent under de senaste två åren, men trots detta är Japan en attraktivt värderad utvecklad marknad.

Tokyobörsens konjunkturrensade P/E-tal, eller CAPE, är 21,8, långt under det historiska genomsnittet på 34,5 och under det nuvarande amerikanska CAPE på 24,4. Det finns goda skäl att säga att det är attraktiva värderingar som gäller för japanska aktier.

Resultaten i den japanska ekonomin har stigit snabbare än aktiekurserna. Japan är fortfarande en av de mest attraktiva regionerna sett ut en värderingssynpunkt, företagens vinster ser ut att kunna fortsätta utvecklas starkare än i många andra regioner. Samtidigt är aktiekurserna på Tokyobörsen låga historiskt och i förhållande till andra marknader.

1 kommentar

Populära

Exit mobile version