Nyheter

Tematiska aktiefonder överträffar de bredare aktiemarknaderna i oktober

Publicerad

den

Ett sammanflöde av faktorer som tyngde aktiemarknaderna i oktober inklusive koronavirusens återuppkomst som resulterade i nya restriktioner sent på månaden, sköt finanspolitiska stimulanssamtal i Washington, förnyade handelsspänningarna mellan USA och Kina, fortsättningen av Brexit-samtalen och ledningen fram till den sista omgången av det omstridda amerikanska presidentvalet 2020. Slutresultatet gjorde att de största marknadsindexen registrerade sin värsta månad på flera med S&P 500 som minskade med 2,8%, vilket ökade sina förluster i september och lämnade den upp 1,2% under de första 10 månaderna 2020. Dow Jones Industrial Average sjönk med 4,6% i oktober, vilket minskade med 7,1% med två månader kvar till 2020. Jämfört med alla de sex tematiska indexen för Tematica Research överträffade båda de stora marknadsbarometrarna i oktober, vilket ännu en gång bekräftar att bara genom att tänka annorlunda kan investerare hoppas överträffa .

Tematica Research Cleaner Living Index steg med 2,6% i oktober, vilket gav avkastningen för de första tio månaderna 2020 till 48,8%.
Tematica BITA Digital Infrastructure and Connectivity Index omsattes med 1,8% i oktober och lämnade det 21,0% fram till slutet av månaden.
Foxberry Tematica Cybersecurity & Data Privacy Index föll med 2,1% i oktober och avslutade de första 10 månaderna 2020 med 20,4%.
Foxberry Tematica Sustainable Future of Food sjönk med 2,7% i oktober, och förlusten satte årets resultat fram till oktober på + 6,1%.
Tematica Research Dividend All-Stars minskade med 0,9% i oktober; dess avkastning under de första tio månaderna 2020 var också -0,9%
Tematica’s Thematic Leaders Index, som återspeglar en modellportfölj som representerar vart och ett av Tematicas investeringstema, minskade också med 0,9% i oktober. Detta blygsamma bakslag lämnade de tematiska ledarna upp 59,7% under de första tio månaderna 2020.

När valdagen 2020 äntligen har anlänt väntar investerare spännande på presidentresultaten och de för den amerikanska senaten, som kommer att avgöra dess politiska sammansättning de närmaste åren. Det finns prat av en potentiell Blue Wave, men vi kommer sannolikt att få en nagelbiter på en kväll.

Utesluter en jordskridande seger av antingen Trump eller Biden, som, beroende på din syn på potentiella svängstater antingen är högst sannolikt eller önsketänkande, är sannolikheten hög nästa president kommer inte att förklaras snabbt. Vi skulle verkligen inte bli förvånade om ett omtvistat val framträder. När det hände år 2000 tog det fem veckor, komplett med berättelser och domstolsbeslut, att veta resultatet av presidentloppet, och på den tiden var volatiliteten en återkommande faktor för amerikanska aktiemarknader.

Om vi får ett delat beslut – en president från ett parti med det andra partiet en majoritet i senaten – är det sannolikt att vi befinner oss i fyra år där lite kommer att göras i Washington. Det skulle inte vara första gången.

När vi går tillbaka måste vi fråga: kommer en förändring av vakten att ha en demonstrerande inverkan på våra investeringsteman och index?

Kommer övergången till digital shopping att sakta ner på kort sikt? Förmodligen inte, särskilt med tanke på vad som utvecklas med COVID-19-pandemin.

Slutar folk streama videoinnehåll? Inte troligt. Till och med Walt Disney (DIS) hänvisar nu till sitt kassakontor som står inför ett äldre företag eftersom det fokuserar på sin Disney + streamingtjänst.

Ska folk sluta leta efter mat och andra produkter som har renare ingredienser och miljövänlig förpackning? Kommer jordbrukare att sluta köpa jordbruksutrustning som hjälper till att öka avkastningen och produktiviteten? Tvivelaktigt på båda punkterna.

Kommer driften av 5G-nätverk och 5G-smartphones att stoppas? Återigen inte troligt.

Och så vidare…

Ja, aktörerna i Washington kan komma att förändras och under den processen kommer det att finnas omedelbar till kortvarig volatilitet, men de strukturella förändringar som driver Tematicas investeringstema kommer att fortsätta. Med detta sagt kommer vi att se till att politiska förändringar och regleringsmandat kommer att komma under de kommande kvartalen för att identifiera eventuella motvind såväl som nya medvind som ytterligare kan förankra de strukturella förändringar som ligger till grund för våra investeringsteman och index.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version