Nyheter

Tala är silver….

Publicerad

den

Och det är vad vi skall göra eftersom vi anser att det talas alltför litet om just silver. De flesta placerare tenderar till att fokusera sitt intresse mer på systermetallen guld, något som vi anser vara fel. Silver har till skillnad från guld inte bara den fördelen att det utgör ett skydd mot inflation och klåfingriga skattemyndigheter, det finns också ett industriellt behov av denna metall.

Under de senaste åren är det främst guld som varit i fokus hos placerarna, medan silver hamnat i skuggan. Vi har alla sett rubrikerna om att guldet har passerat den magiska 1,000 USD-gränsen, och sedan 2,000 USD, men det finns de som anser att silver har en betydligt större potential.

Under året har silverpriset stigit med mer än 40 procent, och detta kan vara ett tecken på att världens ekonomier håller på att återhämta sig. Guld tenderar att stiga i värde då placerarna oroar sig för värdet på sitt kapital och då köper guld som en värdebevarare. Guld är således i första hand en försäkring.

Silver fyller – till viss del – samma roll, men det är dessutom en råvara inom industrin. Därmed är silver inte lika konjunkturkänsligt eftersom det finns en naturlig efterfrågan av metallen i såväl goda som dåliga tider. Att silver dessutom konsumeras innebär att den totala mängden som finns försvinner, till skillnad från guld där i princip all produktion fortfarande finns kvar, endera i form av mynt, tackor i centralbankernas valv eller som smycken.

I dagsläget råder det, i alla fall periodvis, en stor oro bland investerarna som undrar hur den amerikanska regeringens agerande kommer att påverka värdet på den amerikanska dollarn. Vi har redan sett hur dollarn har fallit kraftigt, något som har påverkat värdet på olja och metaller.

I och med att det historiskt sett förekommit ett näst intill perfekt negativt samband mellan ädelmetallerna guld och silver och den amerikanska dollarn finns det en ytterligare möjlighet att en ytterligare försvagning av den amerikanska dollarn kommer att fortsätta driva på priset på ädelmetaller.

Nu i en tid då vi ser att den finansiella oron och hur den fortfarande påverkar marknaderna är det ett bra tillfälle att titta närmare på silver. Ytterligare ett bra skäl till att göra detta är att vi noterar hur efterfrågan på industrisilver stiger, framförallt beroende på stora asiatiska köp som ökar sina lager för att öka på takten i återhämtningen av sina lokala ekonomier gör att vi ser en ”hängsel och livrem situation” vilket definitivt minska risken med silver. Stiger inflationen är en investerare skyddad, sätter världens ekonomier fart får denne dra fördel av den ökande industriella efterfrågan på metallen.

De 1,3 miljarder kineserna kan nu ta del av utsändningar från den nationella tv-kanalen där de uppmanas att köpa så mycket fysiskt guld och silver, så ofta de bara kan. Det är tveksamt om de kinesiska ledarna skulle våga ta detta steg utan att de trodde att landets invånare skulle komma att tjäna på denna investering. Således ser vi ännu ett köptryck som bara kan leda till en sak, nämligen ökande priser.

Förutom dessa angivna skäl ser vi ännu ett till att den genomsnittlige investeraren skall titta närmare på silver oavsett om denne tror att guld kommer att prestera bättre. Då silver handlas till en lägre kurs innebär detta att silver är mer lättöverkomligt för de flesta av oss.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version