Nyheter

Tabula lanserar Europas första fond för statsobligationer från Persiska viken

Publicerad

den

Tabula Investment Management har utökat sitt räntesortiment med lanseringen av Europas första fond för statsobligationer från Persiska viken.

Tabula GCC Sovereign USD Bond UCITS ETF (TGCC), som lanserades med en startinvestering på 30 miljoner USD, är noterad på London Stock Exchange med en total kostnadskvot (TER) på 0,45 procent.

TGCC följer ICE Gulf Cooperation Council Government Bond ex-144a-index som erbjuder exponering mot de sex GCC-länderna, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Qatar, Bahrain, Oman och Kuwait, med ett landtak på 25 %.

Indexet är sammansatt av cirka 100 AA till B-klassade statsobligationer med minst ett års löptid och en minsta utestående på 500 miljoner USD.

Enligt Tabula har index en löpande avkastning på 5,2 % och en duration på 7,8 år.

ETF-emittenten sa att TGCC tillåter investerare att fatta mer detaljerade beslut om tillgångsallokering till länder som söker ”snabb ekonomisk utveckling” med ”ambitiösa planer för att liberalisera och diversifiera sina ekonomier”.

Hittills har investerare bara kunnat få tillgång till obligationsmarknaden i Mellanöstern via breda tillväxtmarknader eller globala ETFer.

Mellanöstern har presterat bättre än breda tillväxtmarknader sedan 2018 och har varit den bäst presterande tillväxtmarknadsregionen under de senaste två åren på grund av höga olje- och gaspriser, enligt ICE.

Tabula tillade dock att GCC-länder för närvarande genomgår många projekt som syftar till att diversifiera sina inkomster samtidigt som de går över till mer ”klimatvänliga industrier”.

Michael John Lytle, VD för Tabula, sa: ”Med rädsla för recession och fortsatt ekonomisk osäkerhet som förblir en dominerande global oro, kan investerare nu tycka att det är en gynnsam tid att omvärdera beslut om tillgångsallokering.

”Eftersom GCC-regionen tar flera initiativ för att diversifiera intäktsströmmar bort från olja och gas, kan en mer detaljerad allokering till regionen spela en viktig roll för att bygga mer defensiva portföljer.”

Jason Smith, CIO på Tabula, tillade att GCC-ländernas kreditvärdighet har förbättrats de senaste åren efter ekonomiska och skattemässiga reformer.

”Dessutom har de stora reserver av utländsk valuta som hjälper till att upprätthålla en stabil ekonomisk tillväxt och gör deras obligationer relativt lägre risk jämfört med andra tillväxtmarknader”, sa han.

TGCC är företagets senaste lansering sedan det presenterade Tabula EUR HY Bond Paris-Aligned Climate UCITS ETF (THEP) i februari förra året.

THEP:s förvaltade tillgångar uppgår till 62,7 miljoner euro den 10 januari.

De senaste 12 månaderna har Tabula stängt flera ETFer inklusive dess första produkt någonsin, Tabula European IG Performance Credit UCITS ETF (TCEP), som upphörde att handla i mars förra året.

Företaget stängde ytterligare två ETFer i juni förra året eftersom det blev ”laserfokuserat” på ESG.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version