Nyheter

Svenska ETFer med utdelning

Publicerad

den

Börshandlade fonder har två sätt att hantera utdelning på. De kan endera vara ackumulerande eller distribuerande. En ackumulerande ETF återinvesterar aktieutdelningar från underliggande innehav. En börshandlad fond som är distribuerande delar ut erhållen utdelning till sina andelsägare. Det finns fördelar med båda två. Att få utdelning ger innehavaren möjligheten att själv bestämma hur pengarna ska användas. Denne kanske önskar betala räkningar eller investera i en annan fond eller aktie. Andra säger att de föredrar att sälja av delar av innehavet för detta och ser utdelningar som ineffektiva. Dagens text handlar om svenska ETFer med utdelning.

I Sverige är det inte lika vanligt men det finns till exempel XACT Högutdelande. Med XACT Högutdelande får du tillgång till en korg av utdelande nordiska bolag som uppvisat låg volatilitet i aktien (risk). Strategin är en så kallad smart beta strategi som historiskt givit en högre avkastning jämfört med ett traditionellt marknadsviktat nordiskt index.

Svenska ETFer som delar ut

I Sverige är det inte fullt lika vanligt med utdelande ETFer. Det finns i dag två sådana börshandlade fonder att välja på. Det är dels XACT Högutdelande ETF (UCITS ETF) med kortnamn XACTHDIV. Det andra alternativet är XACT Sverige ETF (UCITS ETF) som har tickern XACT Sverige.

XACT Högutdelande ETF

XACT Norden Högutdelande följer utvecklingen på nordiska stabila och utdelande bolag. Fonden speglar Handelsbanken Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index som består av 45 bolag. Det är således inte samma index som OMXS30.

Dessa aktier har uppvisat utdelning i kombination med historiskt låg volatilitet i aktien. Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att spegla utdelningarna i underliggande bolag. Utdelningstillfällen sker normalt i maj och september. Detta är en fond som placerar med särskilda hållbarhetskriterier. Det är sannolikt att denna ETF kommer att tvingas göra många förändringar vid nästa ombalansering. Förklaringen är att många företag ställde in sin utdelning 2020.

I dag delar denna ETF ut två gånger per år, men det finns ett förslag om att öka antalet utdelningstillfällen till fyra.

Index:SHBNHDLVC
Tillgångsslag:Aktiefond
Förvaltningsavgift:0,30%
Hävstång:-
NAV:119,95
Fondförmögenhet:10 807 MSEK

10 största innehav

Telia Company3,06 %
Telenor2,99 %
Kone B2,9 %
UPM-Kymmene2,82 %
Kesko B2,74 %
ABB Ltd2,6 %
BillerudKorsnäs2,58 %
Tele2 B2,57 %
Tieto Corporation2,57 %
Metsä Board Corporation B2,54 %
Tryg2,5 %

XACT Sverige ETF

Denna börshandlade fond hette tidigare XACT OMXSB Utd. XACT Sverige är en Svanenmärkt börshandlad indexfond och har som mål att följa utvecklingen i indexet SIX Sweden ESG Selection Index GI så nära som möjligt. Indexet består av stora och medelstora svenska bolag vilka möter hållbarhetskraven i indexet. Hållbarhetskraven innebär dels att bolag med höga hållbarhetsbetyg ingår (väljs in), dels att bolag som är involverade i kontroversiella verksamheter inte får ingå (väljs bort). Observera att detta inte är samma index som OMXS30.

Fonden lämnar normalt utdelning i juni varje år. Målsättningen är att årligen dela ut mellan 3-4 procent av andelens värde vid tidpunkten för fondbolagets beslut om utdelning.Utdelningen kan dock bli både lägre och högre. Grunden för utdelning är utdelningarna i underliggande bolag. Detta är en fond som placerar med särskilda hållbarhetskriterier

Utdelningshistorik

Avgiften är låg och direktavkastningen hög, trots att fonden inte fokuserar speciellt på utdelningsaktier.

Index: SIX Sweden ESG Selection Index GI
Tillgångsslag: Aktiefond
Förvaltningsavgift: 0,15%
Hävstång:-
NAV: 525,56
Fondförmögenhet: 959 MSEK

10 största innehav

Atlas Copco A6,27 %
Ericsson B5,47 %
Volvo B5,17 %
Hennes & Mauritz B4,59 %
Investor B4,57 %
Sandvik4,1 %
Assa Abloy B3,63 %
SEB A3,29 %
Investor A3,11 %
Swedbank A2,99 %

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version