Nyheter

Sprott lanserar fond för kritiska metaller

Publicerad

den

HANetf, Europas första och enda oberoende white-label ETF och ETC-plattform, och ledande leverantör av ETP:er för digitala tillgångar, är glada att meddela att de har lanserat Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (M7ES), en fond för kritiska metaller.

M7ES, som följer Nasdaq Sprott Energy Transition Materials Ex-Uranium Index, strävar efter att ge exponering för de kritiska material som kommer att vara avgörande för den globala omställningen av ren energi. Dessa material kan brett kategoriseras efter deras roll i denna övergång:

1) Generering av ren energi: använder sällsynta jordartsmetaller och silver

2) Ren energiöverföring: förlitar sig på koppar

3) Ren energilagring: förlitar sig på litium, nickel, mangan, kobolt och grafit.

Det finns därför ett akut behov av att gå från en kolintensiv ekonomi till en metallintensiv. När globala regeringar fortsätter att förbinda sig till netto-nolllöften, förväntar vi oss att efterfrågan på dessa material kommer att öka. Sedan mars 2022 har de globala statliga utgifterna för att stödja ren energi ökat med över 500 miljarder dollar. IEA föreslår dock att investeringar i ren energi kan behöva nå ett årligt genomsnitt på 4,2 biljoner dollar mellan 2026 och 2030 för att nå målen med nettonoll.

Infrastrukturen för ren energi måste expandera, och vi tror att företag som är uppströms i försörjningskedjan kommer att dra nytta av de ökade investeringarna i de kritiska mineraler som krävs för denna omställning.

M7ES är den andra ETF som lanserades i samarbete med Sprott Asset Management, efter lanseringen av Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8) i maj 2022. Uranium Miners ETF översteg nyligen 55 miljoner USD i AUM, mindre än nio månader efter börsnoteringen. Sprott lanserade nyligen en syster-ETF till M7ES i USA, som HANetf har anpassat som en UCITS-version för den europeiska marknaden. Detta markerar den elfte fonden som HANetf har tagit från USA till Europa, vilket ger europeiska investerare tillgång till spännande nya tematiska strategier som har varit mycket framgångsrika på de amerikanska marknaderna, och annars skulle ha varit otillgängliga för dem.

John Ciampaglia, VD för Sprott Asset Management, kommenterar: ”2022 var en global väckarklocka angående vikten av energiomställning och säkerhet.

”Vissa kritiska mineraler fungerar som råvaror som krävs för att möta det växande behovet av koldioxidsnål energi, ökad elektrifiering och övergången till elfordon. På grund av år av underinvesteringar överstiger nu efterfrågan på många energiomvandlingsmaterial utbudet. Vi tror att gruvbolag fokuserade på energiomställningsmineraler är väl positionerade för att dra nytta av de betydande investeringar som kommer att krävas under de kommande decennierna.”

Hector McNeil, grundare och co-VD för HANetf, kommenterar: ”Revolutionen av ren energi innebär att vi går från en kolintensiv ekonomi till en metallintensiv ekonomi. Oavsett om det är för solpaneler eller batterierna som driver elbilar, innebär en koldioxidfri värld mer efterfrågan på kritiska material. Detta utgör en potentiell investeringsmöjlighet.

Vi är glada över att återigen samarbeta med Sprott Asset Management för att skapa en mycket innovativ ETF för att fånga detta tema. Sprott är världsledande inom material och gruvprodukter. Vi har sett stora framgångar med vår Sprott Uranium Miners UCITS ETF (U3O8), som kunde samla in över 55 miljoner dollar sedan lanseringen i maj 2022, tack vare sin renodlade exponering och erkännandet av Sprotts expertis inom detta område. Vi förväntar oss detsamma från M7ES. Framgången med U3O8 och fortsättningen med M7ES bevisar att globala emittenter kan använda HANetfs plattform för att lansera i Europa på ett snabbt och kostnadseffektivt sätt.”

Produktinformation

BörsValutaKortnamnISIN
LSEUSDSETMIE000K6PPGX7
LSEGBPSETPIE000K6PPGX7
XETRAEURM7ESIE000K6PPGX7
Borsa ItalianaEURSETMIE000K6PPGX7

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version