Nyheter

Sju marknadsanomalier som alla investerare måste känna till

Publicerad

den

Det säg att det inte finns några gratisluncher på börsen. Det finns alltid hundratals, ja till och med tusentals investerare som ständigt är på jakt efter en bråkdel av procents extra avkastning så det borde inte finnas några enkla sätt att överträffa marknaden. Ändå verkar vissa omsättningsbara marknadsanomalier fortsätta förekomma på aktiemarknaden, och de förstår intressant för många investerare.

Medan dessa anomalier är värda att utforska, måste investerarna hålla denna varning i åtanke – avvikelser kan dyka upp, försvinna och återkomma nästan utan förvarning. Följaktligen kan det vara mycket riskabelt att mekaniskt följa någon form av handelsstrategi.

Småbolagseffekten

Den första marknadsanomalin är den som kallas för småbolagseffekten. Denna säger att mindre företag, det vill säga de bolag som har ett lägre marknadsvärde, tenderar att ge en avkastning som överträffar den för large caps. Precis som alla andra marknadsanomalier så är denna meningsfull. Ett företags ekonomiska tillväxt är det som driver aktiens resultat. Mindre företag har ofta lättare att öka sin tillväxt än vad ett större företag har.

Ett företag som Microsoft (NYSE: MSFT) kan behöva öka sin försäljning med sex miljarder dollar för att öka omsättningen med tio procent. Ett mindre företag kanske bara behöver sälja för att 70 MUSD för att nå samma tillväxt. Följaktligen kan mindre företag oftast växa mycket snabbare än större företag, och aktierna speglar detta.

Januarieffekten

Januarieffekten är en ganska välkänd marknadsanomali. Här är tanken att aktier som gått sämst det fjärde kvartalet föregående år tenderar att överträffa marknaderna i januari. Anledningen till januari-effekten är så logisk att det är nästan svårt att kalla det en anomali. Investerare kommer ofta att undersöka sina aktier i slutet av året, så att de kan använda sina förluster för att kvitta mot sina kapitalvinstskatter.

Eftersom detta försäljningstryck ibland är oberoende av företagets faktiska fundamenta eller värdering, kan denna ”skatteförsäljning” driva dessa aktier till nivåer där de blir attraktiva för köpare i januari. På samma sätt kommer investerare ofta att undvika att köpa aktier som har gått dåligt under fjärde kvartalet och vänta till januari för att undvika att fastna i denna skatteförlustförsäljning. Som ett resultat är det överskridande försäljningstrycket före årsskiftet och köptryck efter 1 januari har denna effekt uppstått.

Lågt bokfört värde

Omfattande akademisk forskning har visat att aktier som handlas till under det genomsnittliga pris-till-bokförhållanden tenderar att överträffa marknaden. Många testportföljer har visat att inköp av en samling av aktier med låga pris/bokförhållanden kommer att leverera ett alfa på marknaden. Även om denna anomali är meningsfull till en punkt (ovanligt billiga aktier bör locka köparens uppmärksamhet och återgå till medelvärdet) är det tyvärr en relativt svag anomali.

Trots att det är sant att låga bokpriserna överträffar marknaden som en grupp, är den individuella prestandan idiosynkratisk, och det krävs mycket stora portföljer av låga pris-till-bok-aktier för att se fördelarna.

Försummade aktier

En nära kusin av den ”småbolagseffekten”, så kallade försummade aktier, tenderar också att överträffa de brett marknadsindexen. Effekten uppstår oftast hos aktier som är mindre likvida (lägre volymer) och tenderar att ha minimal analytikerstöd. Tanken här är att när dessa företag är ”upptäckta” av investerare, kommer aktierna att överträffa börsindex.

Forskning tyder på att denna anomali faktiskt inte är sant – när effekterna av skillnaden i marknadsvärde har tagits bort är det ingen verklig outperformance. Följaktligen verkar företag som försummas och är små tenderar att överträffa (eftersom de är små). För större försummade aktier verkar det inte fungera bättre än vad som annars skulle förväntas. Med det sagt finns det en liten fördel för denna avvikelse – trots att prestandan verkar vara korrelerad med storleken verkar försummade aktier ha en lägre volatilitet.

Reversals

Det finns forskning som tyder på att aktiekurserna som befinner sig i endera änden av prestationsspektret över tiden (i allmänhet ett år) tenderar att vända under följande period. Gårdagens topputövare blir morgondagens underpresterande och vice versa.

Det är inte bara statistiska bevis som stödjer detta, men avvikelsen är meningsfull enligt investerings fundamenta. Om en aktie befinner sig på en topp på marknaden är oddsen att dess prestanda har gjort sitt. Likaså är det omvända sant för underpresterande. Det verkar som sunt förnuft att då förvänta sig att de prissatta aktierna får det svårt (medför att aktiekursen speglar deras värdering) medan de underprissatta aktierna överträffar.

Reversals fungerar också sannolikt delvis eftersom människor förväntar sig att de ska fungera. Om tillräckligt många investerare säljer förra årets vinnare och köper förra årets förlorare, kommer det att hjälpa till att flytta aktiekurserna i exakt de förväntade riktningarna, vilket gör det till en självuppfyllande profetia.

Veckodagseffekten

De som stödjer den effektiva marknaden hatar Veckodagseffekten. Detta för att det verkar som den faktiskt stämmer, och det finns ingen anledning till detta. Forskning har visat att aktiekurser tenderar att röra sig mer på fredagar än måndagar, och att det finns en bias mot positiv marknadsutveckling på fredagar. Det är inte en stor skillnad, men det är en signifikant sådan.

På grundläggande nivå finns det ingen särskild anledning till att detta borde vara sant. Vissa psykologiska faktorer kan dock vara orsaken här. Kanske kan en optimism i slutet av veckan genomdriva marknaden som handlare och investerare ser fram emot helgen. Alternativt, kanske i helgen ger investerare en chans att hinna i kapp med sin läsning, fröja om marknaden och utveckla pessimism som öppnar på måndag.

Dow of Dogs

Denna effekt kallas på svenska ibland för Vinnande förlorare. Denna marknadsanomali är en ett exempel på farorna med handel med avvikelser. Tanken bakom denna teori var i grunden att investerare kunde slå marknaden genom att välja aktiern i Dow Jones Industrial Average som hade vissa värdeattribut.

Investerare har olika tillvägagångssätt, men de två vanligaste var: 1) Välj de 10 Dow-aktierna med högst direktavkastning; eller 2) gå ett steg längre och ta de fem aktierna från listan med lägst absolut aktiekurs och håll dem i ett år.

Det är oklart huruvida det alltid finns någon grund för detta tillvägagångssätt, eftersom vissa har föreslagit att det var en produkt av datamining. Även om det en gång hade fungerat, skulle effekten ha blivit föremål för förutsägelse, till exempel av de som väljer att köpa en dag eller vecka före första delen av året. Dessutom är det i viss utsträckning helt enkelt en modifierad version av den reversiella anomalin; Dow-aktierna med högsta avkastning var förmodligen relativa underpresterare och förväntas överträffa marknaden.

Slutsats

Försök att handla på marknadsanomalier är ett riskabelt sätt att investera. Inte bara är många avvikelser inte ens riktiga i första hand, de är oförutsägbara. Dessutom är de ofta en produkt av storskalig dataanalys som tittar på portföljer som består av hundratals aktier som levererar en bråkdel av prestanda. Eftersom dessa analyser ofta utesluter verkliga effekter som courtage, skatter och spread, försvinner de förmodade förmånerna ofta i händerna på enskilda investerare i verkliga världen.

Med det sagt kan anomalier fortfarande vara användbara i en utsträckning. Det verkar oklokt att aktivt handla mot Veckodagseffekten, och investerare sover förmodligen bättre om de säljer mer på fredagen och köper på måndagen. På samma sätt verkar det vara meningsfullt att försöka sälja aktier med reaförluster innan årsskiftesförsäljningarna verkligen sätter fart.

Sammantaget är det förmodligen ingen tillfällighet att många av de anomalier som verkar fungera höra tillbaka till grundläggande principer för investeringar. Små företag lyckas vanligen bättre för att de växer snabbare och undervärderade företag tenderar att överträffa eftersom investerare analyserar marknaderna för att hitta dem. I slutändan finns det ingenting som verkligen är avvikande överallt – tanken att köpa bra företag på lägre marknadsvärderingar är en beprövad och sann investeringsfilosofi som har funnits i generationer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version