Nyheter

Septembereffekten är riktig

Publicerad

den

I Sverige säger vi ofta köp till färskpotatisen och sälj till kräftorna, medan det i USA heter Sell in May and go away. Det kallas ibland för septembereffekten. Det är en så kallad anomali som inte skall förekomma på en effektiv marknad, men det finns flera sådana till exempel den så kallade januarieffekten.

Historien visar att september är en tid att ta en andningspaus. De amerikanska aktiemarknaderna har stigit med mer än 10 procent år 2017. Sedan början av 2014 handlas Dow Jones Industrial Average (DJIA) 33 procent högre. Under den här perioden på 44 månader har varje september varit en nedåtgående månad.

Med de geopolitiska spänningar som finns ser det ut som det kan bli ännu en dyster månad. September månad har varit den värsta månaden på året för den amerikanska aktiemarknaden under historien säger Paul Hickey of Bespoke i en ny rapport.

Hur pass dåligt? Låt oss ta ett exempel. Hade Du börjat med 100 USD som Du investerat den första september och låtit vara verksamma endast under denna månad de senaste femtio åren så hade värdet minskat till 71 USD. September är inte en månad att äga amerikanska aktier, i alla fall inte bredare index och börshandlade fonder.

Under den här 50-årsperioden har det under september registrerats kursuppgångar bara 36 procent av tiden. September är en av endast två månader (den andra är juni) där värdet fallit mer än hälften av tillfällena.

De bästa månaderna för investerare har varit mars (70 procent) och december (68 procent). För att sätta detta i perspektiv har Dow Jones ökat från 6526 till 21 948 för de 50 åren som slutade 31 augusti 2017. Det motsvarar 236 procent.

Vad kan få aktiemarknaderna att ändra sig

Mitt i denna nuvarande nioåriga börsuppgång säger investerare att ”den här gången är det annorlunda.” September ser inte bara dyster ut historiskt sett. Det finns aktuella problem som bubblar under ytan i år kan göra september svårt för aktiemarknaden. För det första har de ökande spänningarna i Nordkorea aldrig varit så höga, för det andra har detta dödläge i Washington DC sett lite eller ingen meningsfull lagstiftning gått, och slutligen fortsätter sannolikheten för en ökning av Federal Reserve-takten att fortsätta att minska.

Medan den här tiden kan vara annorlunda bör investerare stå kvar vid sidolinjerna för en eventuellt ojämn börsutveckling i september. När världen väntar på svaret från väst på situationen i Nordkorea, finns det några defensiva spel. ETFer som ProShares SDS UltraShort S & P 500  som stiger när S&P 500 faller är särskilt populära. En annan tillgångsklass som ökar i värde i tider av nöd är obligationer. När aktierkurserna faller på ökande rädsla, och räntorna tenderar att falla, pressas obligationspriserna högre.

Hur som helst, september är en månad där investerare ska behandla försiktigt. Då aktiemarknaden gett dubbelsiffriga vinster 2017 skulle det inte vara den värsta tiden att låsa in några vinster. Septembereffekten är riktig, den som kan utnyttja den till sin fördel kan tjäna pengar.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version