Nyheter

Sätt 10 000 USD i S&P 500 ETF och vänta 20 år

Publicerad

den

Strax efter att Donald Trump gick in i loppet för nominering till president, skrev pressen om hans nettovärde, vilket han påstod vara värd 10 miljarder dollar. Finansiella experter har hävdat att hans nettovärde var mindre blygsamma 4 miljarder dollar. En av hörnstenarna i Trumps kampanj har varit hans framgång som en affärsman och hans förmåga att skapa sådan rikedom. Finansiella experter har emellertid påpekat att om Trump hade likviderat sina fastighetsbestånd, beräknat att vara värd 500 miljoner dollar 1987 och investerat i S & P 500 Index, kunde hans nettovärde vara så mycket som 13 miljarder dollar. Sätt 10 000 USD i S&P 500 ETF och vänta 20 år.

Det är bara ett exempel på hur S & P 500 Index fortsätter att hållas upp som standarden genom vilken alla investeringsföreställningar mäts. Investeringscheferna betalas mycket pengar för att generera avkastning för sina portföljer som slog S & P 500, men i genomsnitt gör mindre än hälften det. Detta är anledningen till att allt fler investerare vänder sig till indexfonder och börshandlade fonder (ETFer) som helt enkelt försöker matcha resultatet för detta index. Om Trump hade gjort det tillbaka 1987 skulle han ha tjänat 1,339% på sina pengar för en genomsnittlig årlig avkastning på 9,7%. Men efterhand är 20/20, och han kunde inte ha vetat det.

Användning i efterhand för att förutse framtida prestanda

Eftersom tidigare resultat inte är en indikation på framtida resultat kan ingen säga om aktiemarknaden kommer att fungera på samma sätt de närmaste 20 åren. Du kan dock använda tidigare prestanda för att skapa några hypotetiska scenarier som gör att du kan överväga möjliga resultat. För att göra det, titta på 20-åriga prestanda hos S & P 500 med olika intervaller som en indikation på hur det kan fungera under liknande omständigheter i framtiden.

En av de största anledningarna till att det är omöjligt att förutsäga aktiemarknadsavkastning under en lång tidsperiod beror på att svarta svanar existerar. Svarta svanar är stora calamitösa händelser som kan förändra marknadernas gång på ett ögonblick. Terrorattackerna den 11 september 2001 var en svart svanhändelse som skakade ekonomin och marknaderna i åratal. De kallas svarta svanar eftersom de verkar så sällan, men de verkar ofta tillräckligt att de måste redovisas när man tittar på framtiden.

Du måste också överväga marknadscyklerna som kan uppstå inom 20 år. Under de senaste 20 åren har vi sett tre tjurmarknader och två björnmarknader, men tjurmarknadernas genomsnittliga varaktighet var 80 månader. Medan björnmarknadernas genomsnittliga varaktighet var 20 månader. Sedan start har förhållandet mellan tjurmarknadsår och marknadsår varit ungefär 60:40. Du kan förvänta dig mer positiva år än negativa år. Dessutom är den genomsnittliga totalavkastningen på en tjurmarknad 415% jämfört med en genomsnittlig totalförlust för björmarknader på -65%.

Vad skulle du göra med 10,000 dollar?

Välja ett hypotetiskt scenario

Det senaste 20-åriga spannet, från 1996 till 2016, inkluderade inte bara tre tjurmarknader och två björnmarknader, det omfattade också ett par stora svarta svanar med terrorattackerna 2001 och finanskrisen 2008. Det fanns också en några krigsutbrott på grund av utbredd geopolitisk strid, men S & P 500 lyckades fortfarande ge en avkastning på 8,2% med återinvesterade utdelningar. Justerat för inflationen var avkastningen 5,9%, vilket skulle ha gjort en investering på $ 10.000 värd $ 31.200.
Med ett annat 20-årig span som också inkluderade tre tjurmarknader men bara en björnmarknad, är resultatet väldigt annorlunda. Under perioden 1987 till 2006 drabbades marknaden av en brant krasch i oktober 1987, följt av en annan stor krasch 2000, men lyckades ändå återge i genomsnitt 11,3% med återinvesterade utdelningar, eller en inflationsjusterad avkastning på 8,5%. Justering för inflationen hade $ 10 000 investerat i januari 1987 vuxit till 51 000 dollar.

Du kan upprepa den övningen om och om igen för att försöka hitta ett hypotetiskt scenario du förväntar dig att spela ut under de närmaste 20 åren, eller du kan helt enkelt tillämpa det bredare antagandet om en genomsnittlig årlig avkastning sedan aktiemarknaden inleddes, vilket är 6,86% på en inflationsjusterad grund. Med det kan du förvänta dig att din investering på $ 10.000 växer till 34.000 dollar på 20 år.

Även om du inte kan förutsäga resultatet av S & P 500 Index för de närmaste 20 åren, vet du åtminstone att du är i ett mycket bra företag. I sitt årsbrev 2014 till aktieägare inkluderade Warren Buffett ett utdrag ur hans vilja som beordrade att hans barns arv placerades i en S & P 500 Index-fond eftersom ”de långsiktiga resultaten från denna policy kommer att överstiga de som uppnås av de flesta investerare – huruvida pensionskassor, institutioner eller individer – som anställer högavgiftsförvaltare. ”

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version