Nyheter

Så kan du lägga till börshandlade fonder i Googles kalkylark

Publicerad

den

Google är så mycket mer än bara en sökmotor och underlättar livet för de flesta, men det gäller att veta hur göra för att det skall fungera. I vissa fall krävs det litet arbete innan det går att lägga till börshandlade fonder i Googles kalkylark, men det här är en funktion som är efterfrågad.

Google har ett enormt utbud av finansiell data, och företaget har lagt till många ETFer i Google Finance. Det fungerar med att ta koden från såväl Avanza som Nordnet, men risken är att det blir fler när dessa företag uppdaterar sina hemsidor.

Vill du har kursen för Xact Norden Högutdelande klistrar du in nedanstående i den cell där du vill ha informationen:

=GOOGLEFINANCE(”STO:XACTHDIV”)

Vill du istället ha kursen för Xact Sverige ser det ut så här:

=GOOGLEFINANCE(”STO:XACT-SVERIGE”)

Tänk på att om du äger ETFer som är noterade i andra valutor än svenska kronor, det vill säga de allra flesta, måste du också ha med en valutaomvandling.

Ett exempel är Invesco S&P 500 High Dividend Low Volatility UCITS ETF, som handlas i Euro på till exempel tyska Xetra. Genom att använda koden nedan får du kursen i svenska kronor:

=GOOGLEFINANCE(”EPA:HDLV”)*GOOGLEFINANCE(”EURSEK”)

För att få in kursen på börshandlade fonder från Avanza måste du använda den gamla set upen. För Xact Sverige är det till exempel detta som gäller,

=VALUE(IMPORTXML(”https://www.avanza.se/aktier/gamla-aktiesidan.html/5649/xact-sverige”;”//span[@class=’pushBox roundCorners3′]/text()”))

samt för

FLXD: =VALUE(IMPORTXML(”https://www.avanza.se/aktier/gamla-aktiesidan.html/1064231/franklin-libertyq-european-dividend-ucits-etf”;”//span[@class=’pushBox roundCorners3′]/text()”))

Observera att vi har tagit del av information från ett flertal läsare som säger att koden måste justeras då det beror på hur Google Kalkylark tolkar decimaltecken. Det betyder att ovanstående kod kan behöva justeras till

=VALUE(SUBSTITUTE(IMPORTXML(”https://www.avanza.se/aktier/gamla-aktiesidan.html/5649/xact-sverige”,”//span[@class=’pushBox roundCorners3′]/text()”),”,”,”.”))

I slutändan innebär det emellertid att du får en automatisk uppdatering av fonder i Googles kalkylark.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version