Nyheter

Så kan du handla på spannmålsmarknaderna

Publicerad

den

Temperatur, nederbörd och kundernas förändrade behov bidrar alla till utbudet och efterfrågan på råvaror som vete, majs eller sojabönor. Alla dessa förändringar påverkar i hög grad marknaden för jordbruksråvaror, och spannmålsterminer är avgörande för att hantera dessa prissvängningar och tillhandahålla globala benchmarkpriser. Läs vidare för att gräva in och lära dig om de sju stora produkterna du kan handla på spannmålsmarknaderna.

Vad är spannmålsterminskontrakt?

Alla som vill investera i spannmålsterminer bör veta att risken för förlust är betydande. Den här typen av investeringar passar inte alla. En investerare kan förlora mer än vad som ursprungligen investerats och därför bör endast riskkapital användas. Riskkapital är den summa pengar som en individ har råd att investera, som om den går förlorad inte skulle påverka investerarens livsstil.

Ett spannmålsterminskontrakt är ett juridiskt bindande avtal för leverans av spannmål i framtiden till ett överenskommet pris. Kontrakten är standardiserade av en terminsbörs vad gäller kvantitet, kvalitet, tid och leveransplats. Endast priset är variabelt.

Det finns två huvudsakliga marknadsaktörer på terminsmarknaderna: hedgare och spekulanter. Hedgers använder terminsmarknaderna för riskhantering och motstår vissa risker förknippade med priset eller tillgängligheten av den faktiska underliggande råvaran. Terminstransaktioner och positioner har det uttryckliga syftet att minska dessa risker. Spekulanter, å andra sidan, har i allmänhet ingen användning för de varor som de handlar med; de accepterar villigt risken med att investera i terminer i utbyte mot utsikterna till dramatiska vinster.

Fördelar med terminskontrakt

Eftersom de handlas på Chicago Board of Trade (CBOT), erbjuder terminskontrakt mer finansiell hävstång, flexibilitet och finansiell integritet än handel med själva råvarorna.

Finansiell hävstång är förmågan att handla och hantera en produkt med högt marknadsvärde med en bråkdel av det totala värdet. Handel med terminskontrakt görs med en prestationsmarginal; därför kräver det betydligt mindre kapital än den fysiska marknaden. Hävstång ger spekulanter en investering med högre risk eller högre avkastning.

Till exempel representerar ett terminskontrakt för sojabönor 5 000 bushel sojabönor. Därför är dollarvärdet på detta kontrakt 5 000 gånger priset per bushels. Om marknaden handlas för $5,70 per bushel är värdet på kontraktet $28 500 ($5,70 x 5 000 bushels). Baserat på reglerna för växlingsmarginaler den 23 januari 2022, är underhållsmarginalen som krävs för ett kontrakt med sojabönor cirka 2 650,1 USD Så för cirka 2 650 USD kan en investerare potentiellt utnyttja sojabönor till ett värde av 28 500 USD.

Fördelar med spannmålskontrakt

Eftersom spannmål är en påtaglig vara har spannmålsmarknaden ett antal unika egenskaper. För det första, jämfört med andra typer av råvarukontrakt, såsom de olika energiprodukterna, har spannmål ofta en lägre marginal, vilket gör det lätt för spekulanter att delta. Dessutom är spannmål i allmänhet inte ett av de större kontrakten (i termer av totalt dollarbelopp), vilket står för de lägre marginalerna.

Grunderna i kornen är ganska enkla: Liksom de flesta materiella råvaror kommer utbud och efterfrågan att avgöra priset. Väder, transporter och andra förhållanden kommer också att påverka.

Kontraktsspecifikationer

Det finns sju olika spannmålsprodukter som handlas på Chicago Board of Trade: majs, havre, vete, sojabönor, ris, sojamjöl och sojabönsolja.

Liknande spannmålsprodukter handlas på andra råvarumarknader runt om i världen, såsom Minneapolis, Winnipeg, Bangkok, Brasilien och Indien för att nämna några.

Majs

Majs används inte bara för mänsklig konsumtion utan för att utfodra boskap som nötkreatur och grisar. Högre energipriser har också lett till att majs används för etanolproduktion.

CME-majskontraktet gäller 5 000 bushels. Till exempel, när majs handlas för $2,50 per skäppa, har kontraktet ett värde av $12 500 (5 000 bushels x $2,50 = $12 500). En handlare som är lång $2,50 och säljer för $2,60 kommer att göra en vinst på $500 ($2,60 – $2,50 = 10 cent, 10 cent x 5 000 = $500). Omvänt kommer en handlare som är lång på $2,50 och säljer för $2,40 att förlora $500.

Med andra ord, varje pennies skillnad är lika med ett steg upp eller ner på $50.

Prissättningsenheten för majs är i dollar och cent med minsta tickstorlek på 0,0025 USD (en fjärdedel av en cent), vilket motsvarar 12,50 USD per kontrakt. Även om marknaden kanske inte handlas med mindre enheter, kan den med största säkerhet handla in hela cent under ”snabba” marknader.

De mest aktiva månaderna för majsleverans är mars, maj, juli, september och december.

Positionsgränser sätts av börsen för att säkerställa ordnade marknader. En positionsgräns är det maximala antalet kontrakt som en enskild deltagare kan inneha. Hedgare och spekulanter har olika gränser. Majs har en maximal daglig prisrörelse.

Majs kommer traditionellt att ha mer volym än någon annan spannmålsmarknad.

Om du spekulerar på spannmålsterminer, se till att du säljer dina kontrakt före leveransdatumet. Annars kan du ha mycket extra spannmål på händerna!

Havre

Havre används inte bara för att mata boskap och människor, utan de används också i produktionen av många industriprodukter som lösningsmedel och plast.

Ett havrekontrakt, som majs, vete och sojabönor, är för leverans av 5 000 bushels. Den rör sig i samma steg om $50/öre som majs. Till exempel, om en handlare är long oats för $1,40 och säljer för $1,45, skulle de tjäna 5 cent per bushel, eller $250 per kontrakt ($1,45 – $1,40 = 5 cent, 5 cent x 5 000 = $250). Havre handlas också med kvartscents steg.

Havre för leverans handlas i mars, maj, juli, september och december, som majs. Liksom majs har havreterminer positionsgränser. Havre är en svår marknad att handla eftersom den har mindre daglig volym än någon annan marknad i spannmålskomplexet.2 Dessutom är dess dagliga utbud ganska litet.

Vete

Vete används inte bara till djurfoder, utan också i produktionen av mjöl till bröd, pasta och andra bakade produkter.

Ett vetekontrakt gäller leverans av 5 000 bushels vete. Vete handlas i dollar och cent och har en tickstorlek på en kvartscent ($0,0025), liksom många av de andra produkterna som handlas på CBOT. En prisrörelse med ett tick kommer att orsaka en förändring på 12,50 USD i kontraktet.

De mest aktiva månaderna för leverans av vete, enligt volym och öppet intresse, är mars, maj, juli, september och december. Positionsgränser gäller även för vete.

Vete är en ganska volatil marknad med stora dagliga intervall. Eftersom den är så flitigt använd kan det bli enorma dagliga svängningar. Faktum är att det inte är ovanligt att en nyhet flyttar denna marknadsgräns upp eller ner i all hast.

Sojabönor

Sojabönor är den mest populära oljefröprodukten med ett nästan obegränsat användningsområde, allt från livsmedel till industriprodukter.

Sojabönskontraktet, som vete, havre och majs, handlas också i kontraktsstorleken 5 000 bushel. Sojabönor handlas i dollar och cent, som majs och vete, men är vanligtvis det mest flyktiga av alla kontrakt. Tickstorleken är en fjärdedel av en cent (eller $12,50). De mest aktiva månaderna för sojabönor är januari, mars, maj, juli, augusti, september och november.

Bönor har det bredaste utbudet av alla marknader i spannmålsrummet. Dessutom är det i allmänhet dyrare per bushel än vete eller majs.

Sojabönsolja

Förutom att vara den mest använda matoljan i USA, har sojabönolja användningsområden inom biodieselindustrin som blir allt viktigare.

Bönoljekontraktet är på 60 000 pund, vilket skiljer sig från resten av spannmålskontrakten. Bönolja handlas också i cent per pund. Låt oss till exempel säga att bönolja handlas till 25 cent per pund. Det ger ett totalt värde för kontraktet på 15 000 USD (0,25 x 60 000 = 15 000 USD). Anta att du går lång på $0,2500 och säljer för $0,2650; detta betyder att du har tjänat $900 ($0,2650 – 25 cent = $0,015 vinst, $0,015 x 60 000 = $900). Om marknaden hade gått ner $0,015 till $0,2350, skulle du förlora $900,10

Minimiprisfluktuationen för bönolja är 0,0001 USD, eller en hundradels cent, vilket motsvarar 6 USD per kontrakt.

De mest aktiva månaderna för leverans är januari, mars, maj, juli, augusti, september, oktober och december. Positionsbegränsningar tillämpas även för denna marknad.

Sojamjöl

Sojamjöl används i ett antal produkter, inklusive barnmat, öl och nudlar. Det är det dominerande proteinet i djurfoder.

Måltidskontraktet gäller 100 korta ton, eller 91 ton. Sojamjöl handlas i dollar och cent. Till exempel är dollarvärdet för ett kontrakt med sojamjöl, när det handlas för 165 USD per ton, 16 500 USD (165 USD x 100 ton = 16 500 USD).

Fästingens storlek för sojamjöl är 10 cent, eller 10 USD per tick. Till exempel, om det aktuella marknadspriset är 165,60 USD och marknaden flyttar till 166 USD, skulle det motsvara en rörelse på 400 USD per kontrakt (166 USD – 165,60 USD = 40 cent, 40 cent x 100 = 400 USD).

Sojamjöl levereras i januari, mars, maj, juli, augusti, september, oktober och december. Sojamjölskontrakt har också positionsbegränsningar.

Ris

Ris används inte bara i livsmedel, utan också i bränslen, gödningsmedel, förpackningsmaterial och snacks. Mer specifikt handlar detta kontrakt om långkornigt grovt ris.

Riskontraktet är 2 000 hundravikt (cwt). Ris handlas också i dollar och cent. Till exempel, om ris handlas till 10 USD/cwt, skulle kontraktets totala dollarvärde vara 20 000 USD (10 USD x 2 000 = 20 000 USD).

Minsta fästingstorlek för ris är $0,005 (en halv cent) per hundravikt, eller $10 per kontrakt. Till exempel, om marknaden handlades till 10,05 USD/cwt och den gick lägre till 9,95 USD/cwt, skulle det representera en minskning med 200 USD per kontrakt (10,05 – 9,95 = 10 cent, 10 cent x 2 000 cwt = 200 USD).

Ris levereras i januari, mars, maj, juli, september och november. Positionsbegränsningar gäller även i ris.

Spannmålspriserna steg stadigt under covid-19-pandemin, till stor del på grund av störningar i leveranskedjan och extrema väderhändelser.

Centraliserad marknadsplats

Den primära funktionen för varje råvaruterminsmarknad är att tillhandahålla en centraliserad marknadsplats för dem som har ett intresse av att köpa eller sälja fysiska råvaror någon gång i framtiden. Det finns många hedgare på spannmålsmarknaderna på grund av de många olika producenterna och konsumenterna av dessa produkter. Dessa inkluderar, men är inte begränsade till, sojabönkrossar, matberedare, spannmåls- och oljeväxtproducenter, boskapsproducenter, spannmålshissar och merchandisers.

Använda Futures och Basis för att säkra

Huvudförutsättningen som hedgers förlitar sig på är att även om rörelsen i kontantpriser och terminsmarknadspriser kanske inte är exakt identiska, kan den vara tillräckligt nära för att hedgers kan minska sin risk genom att ta en motsatt position på terminsmarknaderna. Genom att inta en motsatt position kan vinster på en marknad kompensera för förluster på en annan. På så sätt kan hedgare sätta prisnivåer för kontantmarknadstransaktioner som kommer att äga rum flera månader framåt.

Låt oss till exempel överväga en sojabonde. Medan sojabönsgrödan ligger i jorden på våren, planerar bonden att sälja sin skörd i oktober efter skörden. På marknaden lingo, är bonden länge en kontant marknadsposition. Bondens rädsla är att priserna kommer att gå ner innan de kan sälja sin sojaskörd. För att kompensera för förluster från en eventuell prisnedgång kommer bonden att sälja motsvarande antal bushels på terminsmarknaden nu och kommer att köpa tillbaka dem senare när det är dags att sälja skörden på kontantmarknaden. Eventuella förluster till följd av en nedgång i kontantmarknadspriset kan delvis kompenseras av en vinst från shorten på terminsmarknaden. Detta är känt som en kort hedge.

Matberedare, spannmålsimportörer och andra köpare av spannmålsprodukter skulle initiera en lång säkring för att skydda sig från stigande spannmålspriser. Eftersom de kommer att köpa produkten har de kort en kontant marknadsposition. Med andra ord skulle de köpa terminskontrakt för att skydda sig mot stigande kontantpriser.

Vanligtvis kommer det att finnas en liten skillnad mellan kontantpriserna och terminspriserna. Detta beror på variabler som frakt, hantering, lagring, transport och kvaliteten på produkten samt lokala utbuds- och efterfrågefaktorer. Denna prisskillnad mellan kontant- och terminspriser är känd som bas. Det huvudsakliga övervägandet för säkringar av underlag är om det kommer att bli starkare eller försvagas. Det slutliga resultatet av en säkring kan bero på underlaget. De flesta hedgare kommer att ta hänsyn till historiska basdata samt aktuella marknadsförväntningar.

Vanliga frågor

Vad är Grain Futures?

Spannmålsterminer är kontrakt för leverans av spannmål eller spannmålsprodukter vid ett angivet datum till ett redan överenskommet pris. Spannmålsterminer är en viktig del av marknaden för jordbruksvaror eftersom de tillåter bönder att låsa in sina priser innan deras skörden skördas.

Varför går spannmålspriserna upp?

Livsmedelspriserna steg stadigt under covid-19-pandemin, där FN:s livsmedelsprisindex ökade med 40 % under en tolvmånadersperiod. Den mest omedelbara orsaken till dessa prisökningar är störningar i leveranskedjan, orsakade av minskad personalstyrka och strängare gränsöverskridande kontroller. Det har också förekommit flera väderrelaterade chocker som tillskrivs klimatförändringarna.

Går majspriserna upp 2022?

Majspriserna förväntas förbli starka fram till 2022, på grund av minskade planteringar och stabil efterfrågan. Priserna förväntas förbli stabila tack vare efterfrågan på etanol och djurfoder.

Kommer spannmålsrallyt att fortsätta?

Spannmålspriserna steg under de första två åren av covid-19-pandemin, på grund av minskade skördar och störningar i leveranskedjan. Även om det inte finns någon garanti för att priserna kommer att förbli höga, finns det ingen anledning att förvänta sig att de ska falla så länge pandemin och relaterade brister fortsätter.

Poängen

I allmänhet kan säkring med terminer hjälpa den framtida köparen eller säljaren av en vara eftersom det kan hjälpa till att skydda dem från ogynnsamma prisrörelser. Säkring med terminer kan hjälpa till att fastställa ett ungefärligt prisintervall månader före det faktiska fysiska köpet eller försäljningen. Detta är möjligt eftersom kontant- och terminsmarknader tenderar att röra sig parallellt, och vinster på en marknad tenderar att kompensera för förluster på en annan.

Handla spannmål hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla spannmål hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla spannmål hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med spannmål. Till IGs hemsida.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version