Nyheter

Så här läser du ett ETF-namn

Publicerad

den

ETF-namn innehåller vanligtvis mycket investerarinformation och de flesta namn följer samma struktur. Det gör det snabbt att läsa informationen och jämföra fonderna. Ett exempel på ett ETF-namn är:

I det här fallet består vårt ETF-namn av sex delar.

Fondleverantören, som i detta fall är iShares

Investeringsstrategi. Denna del visas ibland. Core betyder här, att fonden rekommenderas som ett centralt block i portföljen. Detta i motsats till ”Edge” som rekommenderas som mindre vikt i portföljen. Fondleverantörer kan ha olika namn, till exempel ”prime”.

Indexnamnet, som här är MSCI Europe. I vissa fall visas ett nummer efter indexet, till exempel EURO STOXX 50. Detta innebär att 50 företag ingår i indexet. I det här fallet innebär EURO också att endast företag från Euroland-index ingår. Detta i motsats till exempelvis MSCI Europe eller STOXX Europe 600, som täcker alla utvecklade marknader i Europa. Indexnamnet kan också innehålla brutto eller totalavkastning (TR). Detta innebär att alla utbetalda utdelningar antas återinvesteras. NR betyder nettoavkastning och här återinvesteras inte den del av utdelningen som går till utdelningsskatt i indexet. NR-index har lägre tillväxt än TR-index.

UCITS eller inte?

Reglering. UCITS-ETF:er anger i fondnamnet att de följer UCITS-direktivet. En fondföretag är europeisk och kan köpas av alla europeiska investerare, medan amerikanska ETF:er inte är fondföretag och de kan i allmänhet inte köpas av europeiska detaljinvesterare (beroende på plattform).

Valuta. Vissa visar antingen fondens basvaluta eller handelsvaluta i namnet. Valutavisning kan också variera beroende på plattform. Om ETF är hedgad visas det som ”säkrat” i namnet och till vilken valuta, t.ex. ”EUR säkrad”, vilket innebär att valutakursrisken hedgad mot EUR.

Utdelningsstatus. Acc. är här en förkortning för ”Ackumulerande”, vilken betyder att ackumuleras. Utdelningsbetalarna kallas utdelning, vilket visas både som D, Dis och Distr. Ackumulerande kan visas både som och A, C eller Acc. Ibland visas andelsklassstatus, som kan visas som “1C”, vilket innebär att klassen ackumuleras. Andelsklasser kan variera med till exempel kostnader, handelsvaluta och utdelningsstatus.

I vissa fall visas hemlandet också i slutet av namnet, och det kan det vara DE för Tyskland, IE för Irland och LU för Luxemburg. Landet kan vara avgörande för om utdelningsskatt hålls kvar och hur mycket ETF hålls kvar från utdelningsskatt på amerikanska aktier. Domicilens land kan dock alltid ses i de två första bokstäverna i ISIN. Om fonden har hävstång visas den som “2x” eller “3x”. 2x betyder att om indexet stiger 2 procent är avkastningen i fonden 4 procent. Omvänt också en förlust på 4 procent om indexet faller 2 procent. ”-2x” betyder att fonden är ”kort”, vilket innebär att fonden stiger i pris om marknaden sjunker.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version