Nyheter

Så här handlar du med kakao på råvarumarknaden

Publicerad

den

Kakaoväxten upptäcktes på 1600-talet, under den tidiga utforskningen av Amerika och tog snabbt Europa med storm eftersom smaker och sötningsmedel var den dominerande användningen för kakaobönorna. Även känd som Theobroma som betyder ”gudarnas mat”, kan kokaväxten vara bitter, men den mest dekadenta grödan som världen idag känner till som choklad (en industri på 98,3 miljarder dollar). Kakaoväxten är en extremt användbar vara då många produkter tillverkas av den enskilda växten som kakaosprit, kakaosmör och kakaopulver. Så här handlar du med kakao på råvarumarknaden.

Fördelar med att handla kakao genom CFD-handel

• Genom en CFD får du hävstång på din Cocoa CFD-handel

• Handla på en 17,5 timmars marknad

• Support dygnet runt på 14 språk

• En internationellt reglerad valutamäklare

• Både manuella och automatiserade handelsplattformar tillgängliga

Kakaohandelsmarknad

Det finns 3 huvudarter av kakaoväxtformen när kakaobönan skördas: Trinitario, Criollo och Forastero. Forastero-växten är en tjockskinnad robust växt som är den mest populära sorten av de tre. Criollo-växten är mycket känslig för klimatförändringar och minsta förändringsväder påverkar dess avkastning. Trinitario, är en kombination av de två, den är populär för den delikata smaken av Criollo kombinerat med Forasteros fylliga natur. De två huvudsakliga kakaobörserna är Intercontinental Exchange (ICE) och NYSE Liffe (en del av NYSE: Euronext-gruppen).

Kontraktsspecifikationer

Kakao öppettider: 09:45 till 18:29 (GMT)

• Minsta handelsstorlek: 1

• Kontraktsstorlek: Metriskt ton

• Tickersymboler: KAKAO

• Prisuppgift: dollar per ton

• Tick Size: 1 USD per ton

Vad påverkar kakaopriserna?

Klimatet skulle vara den huvudsakliga faktorn som påverkar produktionen av kakaoväxten, vilket i sin tur kommer att påverka kakaopriset direkt till konsumenten eller terminspriserna för kakao och råvaruhandeln. Torka och jorderosion kommer att minska jordbrukets avkastning samt exponeringen för black pod disease.

Ökningen i efterfrågan på choklad över hela världen kan höja priserna, arbetsnormerna eller förändringar inom detta område av odling kommer att påverka kakaopriset. Produktionskostnaderna är relativt låga, men tekniken förändras ständigt och kan bli en faktor att överväga inom en snar framtid.

De främsta länderna som producerar och exporterar kakaobönor är Elfenbenskusten som levererar över 30 % av världens totala kakao, vilket leder med mer än 1 448 998 ton årligen. För det andra är Ghana, med 835 466 som odlas i det västafrikanska landet, och för det tredje på det globala måttet för kakaoproduktion är Indonesien med över 777 5000 ton som produceras årligen.

När kakaobönorna har samlats in, jästs, torkats och transporterats bearbetas de till olika komponenter för kommersiell konsumtion i olika industrier som tvål, kosmetika och konfektyr. Landet med den högsta kakaokonsumtionen globalt är Nederländerna som hanterar 13 % av den globala malningen. Europa som helhet konsumerar 40 % av marknaderna med resterande 60 % som är lika fördelat mellan Asien, Amerika och Afrika.

Förstå kakaohandel

I det här exemplet öppnar handlaren en lång position på 10 enheter på 1 ton vardera till marknadspriset 2027 $. Efter ett tag når priset nivån på $2039,5 och handlaren stänger positionen. Värde som härrör från detta kontrakt kan beräknas genom att multiplicera positionsstorleken med prisskillnaden:

10 metriska ton x (2039,5-2027) $/ton = $125

Vanliga frågor om kakaohandel

• Vad påverkar priset på kakao?

Med ungefär 60 % av världens kakaoförsörjning kommer från Elfenbenskusten och Ghana, kan vädermönstren i dessa länder ha en stark inverkan på priset på kakao. Starka stormar drabbar ibland området, vilket pressar utbudet eftersom bönder har svårt att få sin kakaoskörd i hamn. Efterfrågan på choklad är också en stor drivkraft för kakaopriserna och helgdagar ser vanligtvis en ökad efterfrågan. Ytterligare ett problem är sjukdomar och skadedjur, som kan skada grödor, vilket leder till betydande prishöjningar.

• Hur börjar jag handla kakao?

Det första steget är att bestämma om du ska handla själva kakaoterminerna eller om du kommer att använda ett derivat som en CFD. Kakaoterminer kräver ett särskilt terminskonto, marginalen som krävs är ganska hög och hävstångseffekten som används i terminer gör handel med dem till en riskabel satsning.

Å andra sidan är CFD-handel mycket enklare, med en mycket mindre initial insättning som krävs. Det finns många olika mäklare som erbjuder CFD-handel, och avgifterna är också mindre. CFD-handel med kakao tillåter också handlaren att ställa in sin hävstångseffekt, vilket kan göra handel med kakao mindre av en risk.

• Vilken är den bästa strategin för kakaohandel?

Det finns ett antal strategier som kan användas för att handla kakao och den bästa är den som handlaren är mest bekväm med och som ger dem en bekväm vinst. Strategin som används för att handla kakao kan vara antingen grundläggande eller teknisk till sin natur, även om tekniska handelsstrategier tenderar att vara mest framgångsrika. Den bästa handelsstrategin kommer också att ändras beroende på om kakaomarknaden varierar eller är trendig.

Handla kakao hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla kakao hos IG Markets

IG är ett företag som specialiserar sig på finansiella derivatinstrument, huvudsakligen handel med CFD på aktier, index, råvaror och valutor. IG har även handel med CFD på många amerikanska ETF. Till IGs ETF Screener

Handla kakao hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med kakao. Till IGs hemsida.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version