Nyheter

Rymdens växande roll under modern krigföring

Publicerad

den

Den rysk-ukrainska konflikten belyser betydelsen av rymdfokuserade företag för modern krigföring. Beståndsdelar i världens första rena rymd-ETF, Procure Space ETF (TICKER: YODA), spelar en avgörande roll i den pågående striden. Läs mer om rymdens växande roll under modern krigföring.

Satellitbilder

Företag som BlackSky, Maxar Technologies och Spire har hjälpt till att spåra platsen, storleken och rörelsen för trupper och utrustning på marken, såväl som flygtrafik runt och ovanför Ukraina.

Utsikter över skadade byggnader och gränsövergångar har bidragit till att dokumentera faktisk aktivitet i Ukraina.

Utsikter över skadade byggnader och gränsövergångar har bidragit till att dokumentera faktisk aktivitet i Ukraina.

Satellitkommunikation

Satellitkommunikation har varit avgörande under den nuvarande militära aktiviteten i Ukraina som ger anslutning mellan regeringen, militären och civila.

Efter det plötsliga avbrottet i Viasats KA-SAT satellitnätverk i början av invasionen kunde Starlink by SpaceX snabbt aktivera ett nytt satellitnätverk för området.

Den amerikanska militärens beroende av kommersiella rymdtjänster kompletteras med en expanderande kommersiell integrationscell (CIC) som övervakar och delar rymdintelligens och potentiella hot.

U.S. Space Command samarbetar med (CIC) som består av 10 kommersiella satellitoperatörer: Eutelsat, Hughes Network Systems, Inmarsat, Intelsat, Iridium Communications, Maxar, SES, SpaceX, Viasat och XTAR.

Raketuppskjutningar

Satellitkommunikationsnätverk är beroende av raketuppskjutningsföretag och byråer för att få satelliterna i omloppsbana.

Enligt Astra Spaces vd Chris Kemp ser de en stor ökning av efterfrågan på lansering eftersom ryska Soyuz, ”en arbetshäst av kommersiella lanseringar”, inte längre är ett alternativ för många kunder.

När striderna förändras på jorden kommer rymdbaserade data och anläggningar att fortsätta att öka i betydelse. Investerare som letar efter exponering för satellit- och flygförsvarsföretag kan överväga YODA, Procure Space ETF, en börshandlad fond som fokuserar på rymdens växande roll under modern krigföring.

Handla YODA ETF

Procure Space ETF (YODA ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version