Nyheter

Royal Mint införa användandet av återvunnet guld i en börshandlad råvara

Publicerad

den

The Royal Mint tillkännagav idag att de har samarbetat med Quintet Private Bank för att införa användningen av återvunnet guld i en börshandlad råvara (ETC). Royal Mint Physical Gold ETC – noterat på London Stock Exchange med tickern ”RMAU” – kommer nu delvis att backas upp av tackor gjorda av återvunnet guld, vilket gör det till världens första guld ETC eller börshandlade fond (ETF) någonsin uppbackad av återvunna guldtackor, enligt forskning utförd av HANetf.

Quintet har allokerat cirka 170 miljoner USD till RM8U för att stimulera denna innovation och stödja utvecklingen av hållbara investeringslösningar som ger positiva verkliga effekter.

Detta följer på Royal Mints tillkännagivande förra året att de skulle utvinna guld från elektroniskt avfall som bärbara datorer och smartphones när den 1 100 år gamla organisationen fortsätter sin hållbarhetsresa när den diversifierar sig för framtiden.

Med tanke på att guld, till skillnad från många andra råvaror, kan återvinnas oändligt utan kvalitetsförsämring, kan en sådan produkt representera en attraktiv investeringsmöjlighet för individer och institutioner som söker exponering för en innovativ, återvunnen produkt. Som en ETC försöker RM8U kombinera flexibiliteten och lättheten i aktiemarknadshandel med fördelarna med fysiskt guldägande.

Den första delen av 100 procent återvunna guldtackor kommer att cirka 50 000 uns överskottsguld från produktion av ädelmetaller raffinerat till 400 oz LBMA good delivery bars. De återvunna tackorna kommer att läggas till RM8U över tiden, och deras antal – såväl som källorna till återvunnet material – kommer att öka baserat på framtida efterfrågan. RM8U är för närvarande, och kommer att fortsätta att vara, 100 % uppbackad av fysiska barer med ansvarsfulla källor efter 2019 av LBMA.

Andrew Dickey, direktör för ädelmetaller på The Royal Mint, kommenterade: ”Vi är glada över att arbeta med HANetf och Quintet för att kämpa för ansvarsfulla inköp och cirkulär ekonomi. Vi återanvänder redan en del av vårt guld på plats för att bilda guldtackor, men det här är första gången vi har producerat en dedikerad återvunnen produkt för användning inom vårt ETC-erbjudande.”

James Purcell, Group Head of Sustainable Investment på Quintet, sa: ”Vi är engagerade i att stödja människor och planeten genom att investera i innovation. Som ett företag som placerar hållbarhet i hjärtat av vår verksamhet och som drivkraften bakom våra kunders investeringar, är vi mycket glada över att samarbeta med The Royal Mint, som har ett djupt engagemang för hållbara metoder. Vi är glada över dagens tillkännagivande och ser fram emot att bygga vidare på detta effektfulla partnerskap.”

Dickey fortsatte: ”Vi är glada över att samarbeta med Quintet för att producera en innovativ, återvunnen guldprodukt för användning i vårt ETC eftersom vi kämpar för hållbarhet inom alla områden av vår verksamhet.”

Royal Mints fysiskt guldstödda ETC är noterat på börserna FTSE (London), Deustche Boerse (Tyskland), Borsa Italiana (Italien) och Euronext (Frankrike). RM8U ges ut, hanteras och distribueras av specialisten White-label ETF-emittent HANetf, som har arbetat med The Royal Mint sedan RMAU lanserades 2020.

Varje guldtacka förvaras i The Royal Mints valv på plats. De flesta guld-ETCer förvarar sitt guld hos affärsbanker, så RM8U ETC erbjuder ett attraktivt alternativ för investerare som vill diversifiera sina depåarrangemang.

RM8U ETC-värdepapper kan lösas in i utbyte mot fysiska guldtackor och mynt, med leverans och lagring tillhandahålls av The Royal Mint, en unik egenskap hos RM8U ETC. Denna nya utveckling innebär att en procentandel av barerna som hålls i valvet specifikt för ETC kommer att vara gjorda av återvunnet guld.

Produktdetaljer

NamnThe Royal Mint Physical Gold ETC ( RM8U )
Primary TickerRMAU ( RM8U på Xetra)
ValörVarje ETC är lika med 1/100 av ett troy ounce guld vid lanseringen, vilket är cirka 19 USD per ETC baserat på dagens guldpris.
Asset backed100 % uppbackad av London Bullion Market Association (LBMA) efter 2019 ansvarsfullt inköpta bra leveranser.
CustodyThe Royal Mint, Llantrisant (near Cardiff), Wales
RedemptionInvesterare kan lösa in fysiska guldalternativ inklusive guldtackor och mynt. Förvaring och leverans tillhandahålls av The Royal Mint.
Inköp av guldDenna ETC köper guld som har hämtats på bästa sätt från LBMA:s ansvarsfulla inköpsprogram.
Total Expense Ratio (MER)0.22% per annum

Handla RM8U ETC

The Royal Mint Physical Gold ETC (RM8U) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra, Euronext Paris och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Börsnoteringar

BörsKortnamnRICISINSEDOLValuta
LSERMAURMAU.LXS2115336336BKT7175USD
LSERMAPRMAP.LXS2115336336BKT7197GBP
Borsa ItalianaRMAURMAU.MIXS2115336336BKT71B9EUR
XetraRM8URM8U.DEXS2115336336BKT71G4EUR
Euronext ParisRMAURMAP.PAXS2115336336BNBPP98EUR

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version