Nyheter

Rodium, nästan omöjligt att investera i

Publicerad

den

En okänd ädelmetall som har rusat i tysthet är rodium. I veckan steg rodiumpriset till över 20 000 USD per troy ounce. Vid årsskiftet kostade denna ädelmetall cirka 17 000 USD per troy ounce. 2016 handlades denna ädelmetall till 615 USD per troy ounce. Rodiumpriset har stigit med 3000 procent på fem år. Det är en mycket speciell ädelmetall då det saknas en reglerad terminshandel på råvarubörserna. Det finns egentligen ingen aktör på den svenska marknaden som arbetar med att köpa och sälja rodium, vilket gjort att det varit i det närmaste omöjligt att få exponering mot denna ädelmetall. Rodium, nästan omöjligt att investera i.

2013 skrev vi en artikel om denna ädelmetall på vår systersajt Råvarumarknaden. I denna skrev vi att det fanns en möjliget att handla rodium som en ETF. 2011 lanserade nämligen Deutsche Bank en ETF som är fysiskt uppbackad av rodium. Priset följde i princip det som Comdaq Metals Switzerland AG publicerar på www.comdaqmetals.net, där banker och andra aktörer hämtar prisinformationen.

Två ETFer från Deutsche Bank

Deutsche Bank nöjde sig inte med en, utan de valde att lansera två olika varianter av sin rodium ETF.

db Physical Rhodium ETC – Denna ETF är denominerad i amerikanska dollar och är noterad på London Stock Exchange. I och med att den handlas på

db Physical Rhodium ETC (EUR) – Denna version är denominerad i euro och är noterad på Deutsche Börse (Xetra) i Tyskland. Den handlas under kortnamnet XFRD, men i dagsläget har vi inte kännedom om att det går att handla denna ETF hos någon svensk nätmäklare. Det gick tidigare att handla denna genom Nordnet, men har vi har informerats om att denna nätmäklare tagit bort denna. Tidigare hade inte Avanza db Physical Rhodium ETC (EUR) i sitt onlineutbud, men det sägs at det gick att köpa via telefon. Vet du om det går att handla denna produkt så kommentera gärna.

Det har emellertid kommit till vår kännedom att det går att handla Rodium som ETF och ETC hos IG. Denna mäklare erbjuder dels Deutsche Banks två produkter, dels en sydafrikansk ETF som noteras på Johannesburgbörsen. Namnet i tabellen är korrekt stavat.

KortnamnNamnValutaBörs
XRH0db Physical Rhodium ETCUSDLondon Stock Exchange
XFRDdb Physical Rhodium ETC (EUR)EURXetra
ETFRHO1nvestRhodium ETFZARJse Securities Exchange

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version