Nyheter

Risker och möjligheter med utdelande restaurangaktier

Publicerad

den

Pizza och hamburgare har länge varit en basvara i den nordamerikanska kosten. Ska utdelande restaurangaktier också vara en del av din investeringsportfölj?

Restaurangaktier betalar vanligtvis attraktiva avkastningar på cirka 6 procent, affärsmodellen är ”en äkta pengarsnurr” för franchisegivaren och de flesta säljer måttligt prissatta måltider som konsumenterna har råd även i tuffa tider. Ändå tenderar dessa aktier att flyga under investerarnas radar eftersom få analytiker täcker dem.Men innan du fyller din aktiedepå med restaurang royalty företag, här är några saker att tänka på.

Titta på same store sales

När du köper dessa aktier investerar du inte direkt i restaurangerna. Snarare köper du in en royaltyström baserad på en procentandel av restaurangernas försäljning. Royaltyavtalen är komplexa, men det viktiga för investerare att veta är att same store sales, det vill säga försäljning på platser som verkar i minst ett år, exklusive effekterna av butiksöppningar och stängningar – är den viktigaste drivkraften för utdelningstillväxten.

Under de senaste åren har Pizza Pizza (känt som Pizza 73 i västra Kanada) genomgående ökat samma butiksförsäljning i låga enkelsiffror. I takt med att försäljningen har stigit har Pizza Pizza ökat sin utdelning, och det kan finnas fler ökningar av utdelningar som kommer.

Var uppmärksam på utdelningsgraden

På A&W har försäljningen inte varit nästan lika stabil. Försäljningen av samma butik var oförändrad 2011, sjönk 0,7 procent 2012 och fick en stenig start 2013 innan den tog något tillbaka under de första två kvartalen 2014. Kanske inte överraskande har A&W inte höjt sin utdelning sedan februari 2011.

Ett annat problem är A & W:s höga utdelningsgrad. Till skillnad från de flesta företag behöver restaurangsaktier inte behålla så mycket pengar för återinvestering, så de kan betala ut nästan 100 procent av sina ”utdelningsbara medel” till andelsägarna. Pizza Pizza har till exempel en hög utdelningsgrad på 97 procent.

Men A&W: s utbetalningsgrad har under flera år var obehagligt höga 106,5 procent. I ett försök att öka kundtrafiken rullar A&W ut nya menyalternativ och marknadsför sitt nötkött ”utan tillsatta hormoner eller steroider”, men kedjan står inför intensiv konkurrens från sådana företag som McDonald’s, Tim Hortons och Subway, samt från premiumhamburgarkedjor.

Leta efter växande utdelningar

Boston Pizzas starkare fundament återspeglas i dess stigande utdelning.

Restaurang royalty aktier har uppvisat imponerande vinster de senaste åren när investerare snappade upp något med en solid avkastning, men framtida avkastning kommer nästan säkert att vara mer dämpad. Tänk också på att dessa aktier handlas tunt, så bid-ask-spreaden kan vara bred. Investerare bör handla dessa noggrant och inte överdriva.

Populära

Exit mobile version