Nyheter

Resefonderna flyger högt när rädslan för Omicron avtar

Publicerad

den

Rese- och turismsektorn, som drabbades hårt av uppkomsten av Omicron-varianten, är den största vinnaren när rädslan för Omicron avtar. Resefonderna verkar emellertid stabila.

Det finns en rad sådana ETFer, dels de resefonderna som funnits sedan innan Coronapandemin bröt ut, dels ett antal som startats under pandemin i ett försök att fånga vinnarna på återöppnandet av världens ekonomier. AdvisorShares Restaurant ETF (EATZ ), ETFMG Travel Tech ETF (AWAY), US Global Jets ETF (JETS) och Defiance Hotel, Airline and Cruise ETF (CRUZ) bara några av de resefonderna som finns att handla. Det finns dessutom en rad UCITS-ETFer som gör det möjligt för europeiska investerare att vara med på denna resa.

Resesektor steg kraftigt

Sedan det framkommit att den nya COVID-19-varianten Omicron kan orsaka lindrigare sjukdomar än man tidigare befarat, ser vi ett förnyat förtroende för konsument- och reseefterfrågan. Dr Anthony Fauci, Vita husets medicinska rådgivare, sa att tidiga indikationer på Omicron tydde på att det kan vara mindre farligt än Delta-varianten. Som ett resultat såg flygbolag, kryssningsrederier, restauranger, hotell och andra reseföretag en enorm uppvärdering.

Den solida trenden kommer sannolikt att fortsätta med tanke på den robusta efterfrågan på semesterresor under det ett och halvt år som resenärer suttit fast hemma. Framväxten av covid-19-vaccinförstärkare kommer också att bidra till att driva efterfrågan. Dessutom kommer den amerikanska infrastrukturnotan på 1,2 biljoner dollar att ge bränsle till resebranschen. Lagförslaget skulle lägga 550 miljarder dollar i ny finansiering till transportprojekt, elnätet och bredband. Inklusive 110 miljarder dollar för vägar, broar och andra stora projekt, tillsammans med 66 miljarder dollar för passagerar- och godsjärnväg och 39 miljarder dollar för kollektivtrafik.

Låt oss titta närmare på några av dessa börshandlade fonder

AdvisorShares Restaurant ETF (EATZ)

AdvisorShares Restaurant ETF är den aktivt förvaltade och den enda ETFenn som uteslutande investerar i restaurang- och foodservicebranschen, inklusive restauranger, barer, pubar, snabbmat, hämtmat, matserveringar och mer. AdvisorShares Restaurant ETF har 33 värdepapper i sin korg med en högre koncentration på det bästa företaget.

AdvisorShares Restaurant ETF finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i EATZ ETF.

ETFMG Travel Tech ETF (AWAY)

ETFMG Travel Tech ETF är den första ETF som erbjuder direkt tillgång till den teknologifokuserade globala rese- och turistbranschen. Det följer Prime Travel Technology Index, och debiterar investerare 75 bps i årliga avgifter. ETFMG Travel Tech ETF har 36 aktier i sin korg med reseboknings- och bokningsföretag som står för 51,9 % av tillgångarna, följt av en andel på 17,5 % i reserådgivningsföretag.

ETFMG Travel Tech ETF finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. AvaTrade erbjuder handel med ETFMG Travel Tech ETF i form av CFDer. Till AvaTrade.

U.S. Global Jets ETF (JETS)

U.S. Global Jets ETF ger exponering mot den globala flygindustrin, inklusive flygbolagsoperatörer och tillverkare från hela världen genom att följa U.S. Global Jets Index. Produkten har 51 värdepapper och tar ut 60 bps i årliga avgifter. IG erbjuder handel i U.S. Global Jets ETF ETF. Till IGs ETF Screener.

Defiance Hotel, Airline och Cruise ETF (CRUZ)

Defiance Hotel, Airline and Cruise ETF följer BlueStar Global Hotels, Airlines och Cruises Index, som mäter resultatet för globalt börsnoterade företag som främst är engagerade i rese- och turismbranschen. Med 53 aktier i sin korg står amerikanska företag för 45,8 % av portföljen medan Panama, Japan och Storbritannien avrundar de kommande tre med ensiffrig exponering vardera.

AvaTrade erbjuder handel med Defiance Hotel, Airline and Cruise ETF i form av CFDer. Till AvaTrade.

AdvisorShares Hotel ETF (BEDZ)

AdvisorShares Hotel ETF har också nyligen debuterat i utrymmet och har samlat 9,2 miljoner dollar i sin tillgångsbas sedan slutet av april. BEDZ är den aktivt förvaltade och enda ETF som erbjuder fokuserad exponering mot den globala hotell- och logibranschen samt dess relaterade tjänster. AdvisorShares Hotel ETF har 31 aktier i sin korg som är ganska spridda över komponenter.

AdvisorShares Hotel ETF finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. CMC Markets erbjuder emellertid handel i BEDZ ETF.

För europeiska investerare

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF (JETS ETF)

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF (JETS ETF) är Europas första globala flygindustri -ETF som ger tillgång till kommersiella flygbolag, flygplanstillverkning och flygplats- och terminaltjänster. HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF investerar i aktier i flygbolag från hela världen. Utdelningen i fonden återinvesteras (ackumuleras).

HANetf U.S. Global Jets UCITS ETF (JETS ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

HANetf Airlines Hotels Cruise Lines UCITS ETF (7RIP ETF)

HANetf Airlines Hotels Cruise Lines UCITS ETF (7RIP ETF) strävar efter att erbjuda exponering för resebranschen eftersom den spårar globala flygbolag, hotellföretag och kryssningsoperatörer.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

HANetf Airlines Hotels Cruise Lines UCITS ETF (7RIP ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version