Nyheter

Råvaror påverkar priset på andra investeringstillgångar

Publicerad

den

Den uppgången i råvarupriserna vi sett sedan 2020 kommer att ge ett uppsving till många tillväxtmarknader. Väldiversifierade råvaruexportörer som Brasilien bör starkt gynnas efter som dess råvaror påverkar priset på andra investeringstillgångar.

Råvaruinvesteringarna kan erbjuda en bredare diversifiering av avkastningen över portföljerna och fungera som en delvis säkring mot inflationen. En råvarubom är i allmänhet goda nyheter för tillväxtmarknader – när råvaror stiger, så gör aktiekurserna i tillväxtmarknader det också.

En ökad efterfrågan på elfordon kommer att gynna andra exportörer som Chile och Peru (koppar) och Ryssland och Sydafrika (platina). Förnyelsebara energiproducenter från Mellanöstern, Indien, Indonesien och Kina kan också dra nytta av denna underliggande trend. Man tror generellt att råvaror är den bästa hedgen mot inflation.

Det är bara delvis sant, eftersom det mycket beror på typen av inflation, momentum och storleken på marknadernas inflationsförväntningar. Diversifiering är nyckeln till framgång, eftersom marknadsdynamiken för enskilda varor är väsentligt olika. Guld anses ofta som en bra försäkring mot inflation – det bär status som en investering under inflationstider, men är normalt bara en bra hedge under en längre tid.

För många tillväxtmarknader är råvaruexport fortfarande en viktig drivkraft. Av den anledningen ger den positiva prisuppgången, som förväntas fortsätta på längre sikt, en mycket positiv utsikt för tillväxtmarknaderna under de kommande åren. Följaktligen kommer tillväxten i dessa länder sannolikt att ge positiva upp -överraskningar under 2021 och därefter. Detta gäller särskilt i Latinamerika, där varor står för mer än två tredjedelar av den totala exporten till många länder.

En ytterligare återhämtning av transport, industri och infrastruktur kommer sannolikt att ytterligare öka energibehovet. Som en följd av denna utveckling bör priserna inom energisektorn fortsätta att återhämta sig under de kommande månaderna.

Dessutom handlar många jordbruksprodukter, både traditionella produkter som sojabönor, majs och vete, men även andra varor som kaffe, socker eller vegetabiliska oljor, för närvarande också på fleråriga toppar. Bara i maj steg de globala matpriserna med 4,8 procent, den snabbaste på tio år.

Denna prisutveckling drevs av utbud av brister, bland annat på grund av torka och skördesförseningar, men också av störningar i leveranskedjan, stark efterfrågan – särskilt från Kina – och en försvagning av den amerikanska dollarn.

Å andra sidan väntas den globala spannmålsproduktionen öka med rekordhöga cirka 2 procent 2021, vilket utan ytterligare chocker bör hålla reserverna balanserade på medellång sikt. De kommande skördemånaderna i USA och Europa kommer att vara avgörande för ytterligare prisutveckling.

Påverkar övriga delar av finansmarknaden

Råvaruprissvängningar har ett betydande inflytande på övriga marknader, vilket har upplevts under de senaste veckorna. Varuprisfluktuationer kan enkelt påverka likviditeten och handeln på olika marknader, de kan också flytta avkastningskurvan och har därför ett betydande inflytande på den övergripande ekonomin.

Drivet av en översvämning av likviditet, minskat utbud och ökad efterfrågan på ”Covid-19-relaterad uppdämd” har råvaror haft en stark comeback sedan sommaren 2020. Denna typ av prisrally är en mycket positiv utveckling för länder som litar på på råvaruexport. Här är det viktigt att skilja mellan nettoimportörerna och nettoexportörerna.

För nettovaruimportörer skapar högre priser stress för deras ekonomier, medan nettoexportörer tjänar på prishöjningar tills kraftiga prishöjningar leder till minskad efterfrågan ännu en gång. Efter en så kraftfull körning under de senaste 12 månaderna, under de senaste veckorna, har priserna pressats något och vi ser växande oro från investerare över hållbarheten i rallyt.

Är den senaste prisutvecklingen bara en liten korrigering inom en längre strukturell trend eller är det början på den längre korrigeringen? Kan råvarumarknader kopplas från Kina? Vi tror att hastigheten på den utvecklade marknadens efterfrågan kommer att balansera Kinas lägre deltagande. Därför, på grund av knapphet och täthet i utbudet, köper många proffessionella aktörer dippen.

Handla råvaror

Det går att handla råvaror hos många olika företag. Ett företag som emellertid är både reglerade och har en lång historik är CMC Markets.

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

CMC Markets står under tillsyn av Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) och Financial Conduct Authority (FCA).

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version