Nyheter

Ossiam lanserar ETF för biologisk mångfald

Publicerad

den

Smart beta ETF-specialist Ossiam har lanserat världens första aktivt förvaltade ETF för biologisk mångfald. Ossiam Food For Biodiversity UCITS ETF (XETRA: F4DU) på Deutsche Boerse med en total utgiftskvot (TER) på 0,75%.

Denna fysiskt replikerat erbjuder ETF exponering för large and mid caps som är aktiva inom livsmedelssektorn. Det är alltifrån områden som jordbruk, tillverkare, återförsäljare, distributörer, restauranger och livsmedelsproducenter.

För att hjälpa till med att konstruera investeringsuniverset med 250 aktier har Ossiam samarbetat med Iceberg Data Lab, en leverantör av miljödatalösningar. Iceberg Data Lab utfärdar mått på biologisk mångfald på företagsnivå. Bolaget utvärderar företagens inverkan beroende på deras aktiviteter och platsen för deras jordbruksmarkanvändning.

En indikator på ekosystemens biologiska mångfaldshälsa

Den biologiska mångfalden mäts med hjälp av den genomsnittliga artöverflödet (MSA), en indikator på ekosystemens biologiska mångfaldshälsa, vilket representerar det nuvarande ekosystemets tillstånd jämfört med det ostörda naturliga tillståndet.

Företag förbättrar sin biologiska mångfaldsgrad genom att utveckla sina metoder i fyra olika bidragsgivare. Koldioxidutsläpp, markanvändning som tar utrymme från naturliga livsmiljöer, föroreningar som kväveoxider från gödselmedel och sötvattenföroreningar.

Ossiam arbetar också med ESG-dataleverantörer som Sustainalytics, Trucost och ISS för att maximera den genomsnittliga artöverflödet under begränsningar. Av det 250-starka universum väljer ETF cirka 70 lager i olika sektorer av livsmedelsindustrin med förpackade livsmedelsproducenter, restauranger och butiker som står för de största sektorerna.

Portföljen innehåller alltid minst 30 aktier, utan att något företag tilldelas en viktning på mer än sju procent. Investerare kan välja mellan valutorna Euro (IE00BN0YSK89) eller US Dollar (IE00BN0YSJ74).

Den relativt nyetablerade ETF-emittenten Rize ETF har tidigare lanserat en börshandlad fond som uppfyller flera av FN:s hållbara utvecklingsmål. Det är fond som heter Rize Sustainable Future of Food UCITS ETF (FOOD ETF).

F4DU handlas på Xetra, vilket gör att det är relativt enkelt att handla den för svenska investerare. Hos Nordnet finns denna ETF redan upplagd. Vi hittar den emellertid inte hos Avanza, men tror att denna nätmäklare kommer att addera denna ETF för biologisk mångfald inom kort.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version