Följ oss

Overseas Funds Regime

Publicerad

den

Overseas Funds Regime Efter Storbritanniens utträde ur EU och förlusten av passporteringssystemet den 1 januari 2020 inrättade FCA TMPR (Temporary Marketing Permissions Regime) för att tillåta att vissa EES-baserade fonder som redan hade passerat till Storbritannien att fortsätta att marknadsföras i Storbritannien utan att behöva ansöka om individuellt erkännande enligt avsnitt 272 i Financial Services and Markets Act 2000 (FSMA) – vilket är en mycket mer betungande process som kräver en fördjupad FCA-bedömning av fonden, dess operatör och förvaringsinstitut.

Efter Storbritanniens utträde ur EU och förlusten av passporteringssystemet den 1 januari 2020 inrättade FCA TMPR (Temporary Marketing Permissions Regime) för att tillåta att vissa EES-baserade fonder som redan hade passerat till Storbritannien att fortsätta att marknadsföras i Storbritannien utan att behöva ansöka om individuellt erkännande enligt avsnitt 272 i Financial Services and Markets Act 2000 (FSMA) – vilket är en mycket mer betungande process som kräver en fördjupad FCA-bedömning av fonden, dess operatör och förvaringsinstitut.

En ny likvärdighetsordning för utländska fonder – OFR, eller Overseas Funds Regime, – infördes därefter genom Financial Services Act 2021, som lade till en ny paragraf 271A i FSMA. Overseas Funds Regime är en ny gateway som är avsedd att tillhandahålla ett nytt, strömlinjeformat sätt att erbjuda en utländsk fond till brittiska privatinvesterare, om fonden kommer från en jurisdiktion som HMT har bestämt som likvärdig.

Även om OFR i själva verket trädde i kraft den 23 februari 2022 som ett resultat av Financial Services Act 2021 (begynnande nr 4) förordningar 2022, är det ännu inte operativt eftersom reglerna och förfarandena för att implementera regimen fortfarande ska slutföras. Ytterligare ett lagstadgat instrument (SI) kommer att krävas för att själva OFR ska träda i kraft.

Vilka fonder kan använda OFR?

Till att börja med kommer fristående företag för kollektiva investeringar i överlåtbara värdepapper (fondföretag) etablerade inom EES och delfonder till dessa EES-fondföretag att kunna använda Overseas Funds Regime, med undantag för de som har auktoriserats som penningmarknadsfonder (MFF). HMT kan i framtiden ange ytterligare kategorier av fonder som kan använda regimen, genom att anta ytterligare lagstiftning efter en likvärdighetsbestämning.

Vilka framsteg har gjorts för att genomföra OFR?

I december 2023 publicerade Konkurrensverket samrådsdokument CP23/26 om genomförandet av OFR. CP23/26 anger FCAs föreslagna regler och vägledning för att integrera OFR i sin handbok och för att möjliggöra att utländska fonder erkänns under regimen, som en förberedelse för att HMT ska göra en likvärdighetsbestämning i förhållande till någon jurisdiktion.

HMT gjorde sedan en likvärdighetsbestämning den 30 januari 2024, och bekräftade att den hade funnit att EES-staterna (inklusive EU-medlemsstaterna) var likvärdiga enligt OFR. Likvärdighetsbedömningen av EES var den första som genomfördes under ordningen på grund av betydelsen av EES-domicilerade fonder för den brittiska marknaden. Financial Services and Markets Act 2000 (Overseas Funds Regime) (Equivalence) (European Economic Area) Regulations 2024, som stiftar detta likvärdighetsbeslut, publicerades den 14 maj 2024 och kommer att träda i kraft den 16 juli 2024. Som förklarats ovan, likvärdighetsbeslut gäller UCITS-fonder, förutom de som är penningmarknadsfonder på grund av pågående regelutveckling.

När HMT tillkännagav likvärdighetsbeslutet bekräftade också att TMPR – som skulle löpa ut i slutet av 2025 – kommer att förlängas till slutet av 2026 för att säkerställa att fonder smidigt kan övergå till Overseas Funds Regime.

Den 1 februari 2024 publicerades en SI – Financial Services Act 2021 (Overseas Funds Regime and Recognition of Parts of Schemes) (Ändring och ändring) Regulations 2024 –. SI är avsedd att stödja operationaliseringen av OFR, genom att göra olika följdändringar av bestämmelser i hela lagboken för att säkerställa att OFR fungerar som avsett. Den trädde i kraft den 26 februari 2024.

Den senaste utvecklingen att notera är offentliggörandet av FCA och HMT, den 1 maj 2024, av en gemensam färdplan för att implementera OFR. Färdkartan förklarar hur OFR kommer att öppnas för EES-fonder som är auktoriserade enligt UCITS-direktivet, efter HMT:s likvärdighetsbeslut i förhållande till EES. Den anger de viktigaste stegen i processen, så att operatörer av EES-fondföretag som vill använda OFR som en inkörsport till den brittiska marknaden kan förbereda sig, och den ger också en översikt på hög nivå av ansökningsprocessen och de olika andra krav för OFR-fonder, inklusive operativa regler, offentliggörande av detaljhandeln och den potentiella framtida tillämpningen av hållbarhetskrav och märkning.

Vilken är tidslinjen för implementering av OFR?

HMT och FCA:s gemensamma färdplan, tillsammans med FCA:s nya webbsida som uppdaterar företagen på OFR och HMT:s pressmeddelande, ger en användbar översikt över tidslinjen och ytterligare steg för att sätta den nya ordningen i kraft för EES-fondföretag.

Öppnandet av OFR-porten kommer att ske i tre steg:

  • September 2024 för icke-TMPR-fonder, som kommer att kunna ansöka om erkännande utan landningsplats.
  • Oktober 2024 för fristående TMPR-system.
  • November 2024 för TMPR-paraplysystem.

Färdkartan anger också följande användbara tidpunkter:

  • Juli 2024: FCA:s slutgiltiga regler för OFR-fonder (som rådfrågas i CP23/26) kommer sannolikt att träda i kraft.
  • September 2026: Den sista landningsplatsen stänger för icke-MMF TMPR-system.
  • December 2026: TMPR upphör för icke-MMF-system (även om regeringen kan välja att förlänga TMPR).

Hur kommer företag att ansöka om OFR-erkännande?

Alla operatörer av EES-fondföretag som vill bli erkända enligt OFR kommer att behöva fylla i ett ansökningsformulär och betala en avgift till FCA. Ansökningar kommer att göras online med FCA Connect-systemet och FCA har sedan två månader på sig att fatta ett beslut.

Fonder för närvarande i TMPR

För de många fonder som för närvarande använder TMPR – som nu förlängs till slutet av 2026 – är FCA:s plan att ha en strukturerad process på plats för att dessa fonder ska övergå till OFR. För att göra detta kommer varje berättigad fond för närvarande i TMPR att tilldelas en så kallad ”landningslucka” (dvs. en 3-månaders tidslucka för att ansöka om erkännande under OFR-gatewayen). FCA noterar i färdplanen att landningsplatserna kommer att tilldelas fonder ”vanligtvis i alfabetisk namnordning”, med början med fristående fonder i oktober 2024 och följt av paraplyplaner i november 2024. En ansökan om OFR-erkännande kommer att behöva göras för varje kvalificerad TMPR-fond inom den 3-månadersperioden.

Fonder som missar sina tilldelade landningstider kommer att tas bort från TMPR, kommer inte längre att vara ett erkänt system och kommer inte att kunna marknadsföras till icke-professionella investerare förrän de framgångsrikt har ansökt under OFR och blivit erkända igen. Under tiden kommer operatören och brittiska distributörer av dessa fonder att vara skyldiga att följa begränsningarna för ekonomisk marknadsföring.

Det finns vissa farhågor i branschen att det inte verkar som att företag kommer att kunna uttrycka en preferens för en landningsplats, och FCA har inte bekräftat om det kommer att tillåta någon flexibilitet om en tilldelad landningsplats inte är genomförbar för fonden. Det är därför ännu viktigare att företagen är förberedda innan OFR-porten öppnas.

Fonder som inte är med i TMPR

Både fristående fonder och paraplyfonder som är nya på den brittiska marknaden, och därför inte för närvarande finns i TMPR, kommer att kunna ansöka om erkännande enligt OFR så snart porten är öppen, och när som helst efteråt – de kommer inte att tilldelas, eller begränsad till, en landningsplats.

Penningmarknadsfonder

Penningmarknadsfonder erkändes inte i den brittiska regeringens likvärdighetsbestämning så de är för närvarande inte berättigade att ansöka om erkännande enligt OFR. Men penningmarknadsfonder som är registrerade under TMPR kan fortsätta att främjas medan TMPR finns kvar, och en mer permanent tillträdesväg för utländska penningmarknadsfonder är fortfarande under diskussion. Det är underförstått att den brittiska regeringen fortfarande kan förlänga TMPR efter den 31 december 2026 för att undvika vad de kallar ”klippkantsrisker” för MMF-produkter.

Det är också värt att notera att penningmarknadsfonder som för närvarande ingår i TMPR kan hamna kvar i TMPR även om resten av paraplyet av icke-MMF-fonder överförs till OFR. Det verkar som att företag kan tänka sig att hantera två separata administrativa regleringsprocesser för samma fond.

Vilken information måste företagen tillhandahålla?

Konkurrensverkets förslag kräver att fonder tillhandahåller olika uppgifter, både i början när de ansöker om erkännande enligt OFR och även löpande. CP23/26 anger detaljerna i de föreslagna kraven på offentliggörande och anmälan, som inkluderar:

  • Vid ansökan om OFR-erkännande: Nyckelinformation om systemets namn och juridiska struktur, dess investeringsmål och policy, de huvudsakliga kategorierna av tillgångar som det investerar i, dess avgifter och avgifter, marknadsförings- och distributionsstrategi och parter som är anslutna till systemet ( t.ex. förvaltningsbolag, förvaringsinstitut och delegerad portföljförvaltare), bland annat.
  • Löpande: Meddelanden till FCA om ändringar av varje OFR-erkänd ordnings viktigaste egenskaper, när och när sådana förändringar inträffar – till exempel ändringar av ordningens namn eller juridiska struktur, uppsägning av ordningen (eller en delfond). ) i dess hemjurisdiktion, tillsynssanktioner från hemmatillsynsmyndigheten, avstängning av handel med systemets andelar eller aktier eller en grundläggande förändring av investeringsmålet/ -policyn/strategin.
  • Information om kundskydd: Förbättrade krav på offentliggörande för att säkerställa att investerare görs medvetna om det skydd de har (eller inte har), såsom tillgång till Financial Ombudsman Service och Financial Services Compensation Scheme, om de investerar i en utländsk fond.

Branschen har väckt oro över några av de anmälningskrav som FCA föreslagit, och varnade för att de går längre än kraven på brittiska auktoriserade fonder, till exempel i förhållande till nivån på upplysningar som krävs kring avgifter och avgifter. FCA:s policyförklaring, som kommer att bekräfta dess slutliga ståndpunkt och ange slutliga regler och vägledning, förväntas publiceras under de kommande veckorna innan de träder i kraft i juli 2024 (enligt tidslinjen i färdplanen).

Kommer SDR att gälla för OFR-erkända fonder?

HM Treasury planerar att samråda om en eventuell utvidgning av UK Sustainability Disclosure Requirements (SDR) och märkningsregimen så att den inkluderar fonder som erkänns enligt OFR.

Enligt färdplanen planerar regeringen att inleda sitt samråd om detta under Q3 2024 och att lägga all lagstiftning som behövs för att genomföra en förlängning (om den beslutar sig för att gå vidare med den) i slutet av 2024. Om regeringen väljer att lagstifta om SDR och märkning för OFR-fonder förväntas FCA för närvarande samråda under 2025 om regler och vägledning för att genomföra den förlängningen, innan de lagstiftande kraven träder i kraft potentiellt under andra halvåret 2025. Vi måste vänta och se hur alla dessa steg utvecklas innan företagen har mycket säkerhet kring detta.

Om SDR skulle utvidgas till att omfatta OFR-fonder finns det farhågor om att dessa krav potentiellt kan komma i konflikt med krav kring hållbarhet som gäller i en OFR-fonds hemstat – vilket kan orsaka särskilda svårigheter kring fondnamn och märkningar, till exempel. Förvaltare av OFR-fonder skulle behöva följa två regimer, vilket skulle vara svårt och kostsamt, och risken är att detta kan avskräcka utländska fonder med hållbarhetsrelaterade mål från att distribueras till den brittiska marknaden. Som ett resultat kommer det sannolikt att finnas ett stort intresse inom branschen för hur det hela utvecklas.

Vad bör företagen göra nu för att förbereda sig?

Fondoperatörer borde vid det här laget ha granskat FCA-registret för att kontrollera att kontaktuppgifterna är korrekta och för att säkerställa att fondpopulationen i TMPR är korrekt. Om en fond inte längre marknadsförs via TMPR, bör FCA meddelas med formuläret TMPR CH. Detta kan göras nu.

I detta skede måste de fonder som redan finns inom TMPR också se upp för sina tilldelade landningsplatser. Det är avgörande att ansökan om OFR-erkännande görs inom den tilldelade tremånadersperioden och senast, eftersom fonder som missar sina landningstider kommer att tas bort från TMPR och inte längre kommer att kunna marknadsföra sina fonder.

Fondoperatörer bör se till att registrera sig på Connect-systemet så snart de kan, så att de kan lämna in sina OFR-ansökningar när detta öppnar.

Fortsätt läsa
Annons

Nyheter

WINS ETF tar rygg på världens största industriföretag

Publicerad

den

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) med ISIN IE00BJ5JP659, försöker följa MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index spårar industrisektorn på de utvecklade marknaderna över hela världen (GICS-sektorklassificering). Aktierna som ingår filtreras enligt ESG-kriterier (miljö, social och bolagsstyrning). Uteslutna sektorer och företag: vapen, tobak, termiskt kol, oljesand, bristande efterlevnad av FN:s Global Compact. Vikten av den största beståndsdelen är begränsad till 35 % och vikten av alla andra beståndsdelar är begränsad till maximalt 20 %.

Den börshandlade fondens TER (total cost ratio) uppgår till 0,18 % p.a. iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är den enda ETF som följer MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped-index. ETFen replikerar det underliggande indexets prestanda genom fullständig replikering (köper alla indexbeståndsdelar). Utdelningarna i ETFen delas ut till investerarna (halvårsvis).

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) är en liten ETF med tillgångar på 42 miljoner euro under förvaltning. Denna ETF lanserades den 7 april 2022 och har sin hemvist i Irland.

Varför WINS?

  1. Exponering mot stora och medelstora företag på utvecklade marknader involverade i tillverkning och distribution av kapitalvaror, tillhandahållande av kommersiella tjänster och leveranser och tillhandahållande av transporttjänster
  2. Designad för investerare som vill ha exponering mot World Industrials Sector optimerad för att minska kolintensiteten och potentiella utsläpp, öka ESG-poängen och minimera tracking error i förhållande till moderindex.
  3. Undersökt för att ta bort företag som är inblandade i kontroversiella, kärnvapen och konventionella vapen, civila skjutvapen, tobak, termiskt kol, oljesand och företag som klassificeras som brott mot FN:s Global Compact-principer, samt företag som har varit inblandade i allvarlig ESG relaterade kontroverser

Investeringsmål

Fonden strävar efter att uppnå en total avkastning på din investering, genom en kombination av kapitaltillväxt och inkomst på fondens tillgångar, vilket återspeglar avkastningen från MSCI World Industrials ESG Reduced Carbon Select 20 35 Capped Index

Handla WINS ETF

iShares MSCI World Industrials Sector ESG UCITS ETF USD (Dist) (WINS ETF) är en börshandlad fond (ETF) som handlas på Euronext Amsterdam.

Euronext Amsterdam är en marknad som få svenska banker och nätmäklare erbjuder access till, men DEGIRO gör det.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
Euronext AmsterdamUSDWINS
SIX Swiss ExchangeUSDWINS

Största innehav

KortnamnNamnSektorVikt (%)ISINValuta
SUSCHNEIDER ELECTRICIndustri4,26FR0000121972EUR
ABBNABB LTDIndustri3,61CH0012221716CHF
RELRELX PLCIndustri3,54GB00B2B0DG97GBP
ADPAUTOMATIC DATA PROCESSING INCIndustri3,51US0530151036USD
TTTRANE TECHNOLOGIES PLCIndustri3,00IE00BK9ZQ967USD
8001ITOCHU CORPIndustri2,97JP3143600009JPY
SIESIEMENS N AGIndustri2,13DE0007236101EUR
GEGE AEROSPACEIndustri2,07US3696043013USD
BRBROADRIDGE FINANCIAL SOLUTIONS INCIndustri1,94US11133T1034USD
CNRCANADIAN NATIONAL RAILWAYIndustri1,93

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

Nyheter

Bitcoin var den bäst presterande tillgången men…

Publicerad

den

Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.

Alla säger att Bitcoin var den bäst presterande tillgången under det senaste decenniet … och det var det.

Men här är något som de flesta inte berättar för dig:

Glöm aldrig bort historien

Den bästa tillgången under ett decennium är nästan aldrig den bästa under nästa.

Låt oss titta på de senaste 7 decennierna

1960-talet? Amerikanska aktier var hjältarna, ledda av tillväxtföretagen ”Nifty Fifty”. Men på 1970-talet slog inflationen till hårt och samma aktier sjönk med nästan 50 %.

1970-talet? Guldpriset steg kraftigt med över 1 400 % … och föll sedan med 50 % på 80-talet.

1980-talet? Japans aktiemarknad exploderade … sedan kraschade den och gick in i årtionden av stagnation.

1990-talet? Teknikaktier (Nasdaq) steg… och kollapsade sedan i dotcom-kraschen.

2000-talet? Tillväxtmarknader och råvaror dök upp … men underpresterade sedan under 2010-talet.

2010-talet? Bitcoin och Big Tech blev paraboliska … nu står de inför reglering, volatilitet och långsammare vinster.

Vad är lärdomen?

Att jaga det som var hett leder oftast till besvikelse.

De största avkastningarna kommer ofta från platser som ingen uppmärksammar.

Så innan du listar det senaste decenniets vinnare, fråga dig själv:

Vart ska pucken ta vägen härnäst, inte dit den redan har varit?

Fortsätt läsa

Nyheter

EQSP ETF är en likaviktad satsning på amerikanska S&P500

Publicerad

den

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc (EQSP ETF) med ISIN LU2991918421, syftar till att följa S&P 500® Equal Weight-indexet. S&P 500® Equal Weight (EWI)-indexet följer amerikanska large caps, större företag och är likaviktade med en fast vikt på 0,20 %.

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc (EQSP ETF) med ISIN LU2991918421, syftar till att följa S&P 500® Equal Weight-indexet. S&P 500® Equal Weight (EWI)-indexet följer amerikanska large caps, större företag och är likaviktade med en fast vikt på 0,20 %.

Den börshandlade fondens totala kostnadskvot (TER) uppgår till 0,12 % per år. Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc är den billigaste ETFen som följer S&P 500® Equal Weight-indexet. ETFen replikerar det underliggande indexets utveckling syntetiskt med en swap. Utdelningarna i ETFen ackumuleras och återinvesteras.

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc är en liten ETF med 86 miljoner euro i förvaltningstillgångar. Den börshandlade fonden lanserades den 18 mars 2025 och har sitt säte i Luxemburg.

Investeringsmål

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc strävar efter att så nära som möjligt, oavsett om trenden är stigande eller fallande, replikera resultatet för S&P 500 Equal Weight NTR Index (indexet), och att minimera spårningsfelet mellan delfondens substansvärde och indexets resultat. Delfonden strävar efter att uppnå en spårningsfelnivå för delfonden och dess index som normalt inte överstiger 1 %.

Handla EQSP ETF

Amundi S&P 500 Equal Weight UCITS ETF Acc (EQSP ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Deutsche Boerse Xetra.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel  Nordnet, SAVR, DEGIRO och Avanza.

Börsnoteringar

BörsValutaKortnamn
XETRAUSDEQSU
XETRAEUREQSP
gettexEUREQSP

Största innehav

Denna fond använder syntetisk replikering för att följa indexets resultat.

NamnValutaVikt %Sektor
UNITEDHEALTH GROUP INCUSD0.25 %Health Care
DOLLAR TREE INCUSD0.24 %Dagligvaror
DOLLAR GENERALUSD0.24 %Dagligvaror
HUMANA INCUSD0.24 %Health Care
NEWMONT CORPUSD0.23 %Materials
CADENCE DESIGN SYS INCUSD0.23 %Informationsteknologi
CARMAX INCUSD0.23 %Sällanköpsvaror
COPART INCUSD0.23 %Industri
ULTA BEAUTY INCUSD0.23 %Sällanköpsvaror
PALANTIR TECHNOLOGIES INC-AUSD0.23 %Informationsteknologi

Innehav kan komma att förändras

Fortsätt läsa

21Shares

Prenumerera på nyheter om ETFer

* indicates required

21Shares

Populära