Nyheter

Ökade råvarupriser betalar de argentinska böndernas naturgas

Publicerad

den

Att vetepriset har ökat de senaste veckorna har varit en lättnad för de argentinska bönderna. Det ökade intäkterna de erhåller genom ett högre vetepris räcker till för att betala det högre pris som de argentinska böndernas måste betala för den naturgas landet importerar. Faktum är att det högre spannmålspriserna kan bidra till att den argentinska bytesbalansen visar ett överskott i år.

På grund av den generella ökningen av priserna på råvaror, kan Argentina sluta med ett överskott av bytesbalansen i utländsk valuta på mer än tre miljarder miljoner dollar i år. Med tanke på den dynamik som kriget som Ryssland utlöste i Ukraina ger det, verkar varje uppskattning av den ekonomiska effekten alltid vara halvvägs. Men med de senaste ökningarna av livsmedelsråvaror (huvudsakligen spannmål) som Argentina exporterar och de värden till vilka landet kommer att behöva importera energi på vintern, kan handelsbalansen hamna i överskott. Även den extra handelsbalansen för försäljning av vete, den som stigit mest de senaste veckorna, skulle motsvara vad som borde betalas mer för import av flytande naturgas.

I Argentina kan ökningen av priserna på råvaror innebära en extra nettoinkomst på grund av ökningen av spannmål som skulle kompensera ökningen av energi. Enligt en undersökning gjord av konsultföretaget PxQ skulle denna skillnad med avseende på förkrigsuppskattningar uppgå till ”3,101 miljarder dollar” av nettovalutaintäkter, en situation som skulle avlasta centralbankens ömtåliga reserver.

Ökningen av priset på energi (gas och olja) skulle negativt påverka Argentina – som är nettoimportör – vilket gör priset på LNG, den flytande naturgas som anländer med fartyg till landet, dyrare. Energiministern hade för detta år beräknat ett genomsnittspris på 25 USD per BTU, inklusive kostnaden för återförgasning, tredubblat vad som betalades 2021. Förra veckan stod det på 65 USD per miljon BTU och i måndags i Europa nådde det 100 dollar. På grund av utvecklingen av den väpnade konflikten uppskattar detta beroende att mellan 3 000 och 4 000 miljoner extra dollar kommer att behövas för att köpa bränslet.

I studien av konsultföretaget som leds av den tidigare vice ekonomiministern Emmanuel Álvarez Agis, beräknas denna skillnad uppgå till 3 101 miljoner dollar. Uppskattningarna av prisskillnaderna på spannmål, baserade på basskördsprognoser för detta år, kommer dock att finnas en extra inkomst (endast på grund av effekterna av internationella priser) för exporten av sojabönor på 2 256 miljoner dollar; för majs, 783 miljoner och i vete, 3 882 miljoner.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version