Nyheter

Ökade kostnader för derivat skapar ett ökat intresse för ETFer

Publicerad

den

Ökade kostnader för derivat skapar ett ökat intresse för ETFer Ökade krav på regleringar och högre kapitalreservkrav har lett till att vissa finansiella institutioner i högre utsträckning än tidigare väljer börshandlade produkter som ETFer framför dyrare derivatinstrument som terminer.

Institutionella investerare har historiskt gynnat swappar och terminer för att få en bred exponering mot till exempel aktieindex, men en globalt sett växande popularitet och sjunkande kostnader för börshandlade produkter har tillåtit ETP-marknaden att utmana andra instrument i användarvänlighet och total ägandekostnad.

En kvarts miljon dollar billigare att använda börshandlade fonder

Internationellt ser vi hur institutionella investerare, inklusive stiftelser, pensionsfonder och statliga investeringsfonder, har kommit att välja det betydligt billigare alternativet börshandlade fonder (ETFer) framför terminer och swappar. Tidigare i år publicerade Bank of America Merrill Lynch en rapport som visade att en långsiktig investerare som sökte en exponering på S&P 500 skulle spara en kvarts miljon dollar per år på att välja börshandlade fonder (ETFer) framför terminer.

BNP Paribas publicerade en egen analys, men med samma slutsats. Den franska banken skriver ”För att undvika potentiellt förhöjda terminskostnader (och kostnaden för volatiliteten), finner vår analys att investerare som inte söker levered exponering bör överväga börshandlade fonder (ETFer) som ett lämpligt alternativ för att behålla en lång position i det underliggande S & P 500 indexet.

SPDR S & P 500 ETF (NYSEArca: SPY), världens största ETF, debiterar 0,0945 procent per år, mindre än 9,50 USD per investerade 10 000 dollar. Vi ser samma sak i Europa, där handeln med terminskontrakt blivit dyrare. Det är inte enbart kostnaden för courtaget och clearing som skall räknas med utan även cost of carry, kostnaderna för att rulla terminskontraktet och spreaden. Det gör att kostnaden för att hålla ett terminskontrakt på Eurostoxx 50 har klättrat från i genomsnitt 0,07 procent av kontraktsvärdet sedan 1998, till i genomsnitt 0,45 procent under det senaste året. Således nästan fem gånger så dyrt som en börshandlad fond (ETF).

Nästan hälften av de institutionella användarna kommer öka innehaven under 2015

Blackrock, moderbolag till iShares, världens största ETF emittent, är ute efter att utöka sin närvaro på den europeiska ETF marknaden genom att övertyga handlare att släppa dyrare derivatprodukter till förmån för börshandlade fonder. Flytten till ETF-marknaden från derivat kommer som den naturlig följd av ett ökat användande av börshandlade fonder bland institutionella investerare. En undersökning som gjordes tidigare under 2014 av Greenwich Associates och sponsrades av Blackrock visade på att 46 procent av de institutionella ETF-investerarna allokerar minst en tiondel av sitt kapital till börshandlade fonder. Studien visar också på att nästan hälften av de institutionella ETF-investerarna, 47 procent, räknar med att de kommer öka användandet av ETFer under 2015.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version