Nyheter

Nattsvart när småsparare blickar framåt

Publicerad

den

J.P.Morgan Asset Management (JPMAM) har sedan 2005 en gång i kvartalet låtit undersöka svenska folkets förväntningar på aktiemarknadens utveckling under namnet Svenskt Investerarindex. När resultatet för det tredje kvartalet 2022 nu släpps är pessimismen större än någonsin, rent nattsvart. Investerarindexet är det lägsta som noterats sedan starten för sjutton år sedan.

Indexet faller för femte kvartalet i rad och landar på 32 vilket gör det till det lägsta indexet sedan september 2005 när den första undersökningen genomfördes, det utgör även en markant sänkning från andra kvartalet i år då indexet låg på 42.

• Undersökningen talar sitt klara språk. De svenska hushållens förväntningar på aktiemarknaden är den lägsta sedan vi började mäta indexet för 17 år sedan. Samtidigt vet vi historiskt sett att de som fortsätter att investera när allting pekar nedåt och inte säljer sitt innehav också tar del av den största uppgången när marknaden sedan vänder, säger Caroline Karlander, investeringsspecialist på JPMAM.

Huvudskälet till varför de svarande inte ser att aktiemarknaden kommer att stiga uppges vara oron i världen och den globala finansiella situationen, tätt följt av kriget i Ukraina och att vi närmar oss en lågkonjunktur. Oron för den stigande inflationen märks också av i undersökningen, även om parametern underbygger de övergripande skälen ovan.

• Det finns mycket som kan gå fel under nästa år men det finns också mycket som kan gå rätt. I början av året prissattes aktiemarknaden för perfektion, medan den idag har diskonterat in ett mycket negativt sentiment. Utgångsläget idag, för den med lång investeringsperiod, ser därmed mer attraktivt ut. Det är viktigt att ha i åtanke när vi nu blickar framåt, säger Caroline Karlander.

Den högsta noteringen för indexet hittills inföll årsskiftet 2009/2010 när svenska folkets tilltro till börsen låg på ett värde av 125.

Om undersökningen

Svenskt Investerarindex baseras på genomförda telefonintervjuer (”telefonbuss”) av 1 013 personer i åldrarna 16–74 år över hela Sverige. Undersökningen genomfördes av Prospera -Kantar Sifo under perioden 1–15 september 2022.

Om bolaget

J.P. Morgan Asset Management(JPMAM), med ett förvaltat kapital på 2,5 biljoner USD (per den 30 juni 2022), är en global ledare inom aktiv kapitalförvaltning. JPMAM’s kunder inkluderar finansiella institutioner, privata investerare och förmögna individer på alla större marknader i världen. JPMAM erbjuder global kapitalförvaltning inom aktier, räntor, fastigheter, hedgefonder, private equity och likviditet. Verksamheten i Norden styrs från Stockholm där JPMAM har drygt 10 personer aktiva inom försäljning och marknadsföring sedan 1997.

JPMorgan Chase & Co. (NYSE: JPM) är ett ledande finansiellt tjänsteföretag baserat i USA (”USA”), med verksamhet över hela världen. JPMorgan Chase hade 3,8 biljoner dollar i tillgångar och 286,1 miljarder dollar i eget kapital den 30 juni 2022. Företaget är ledande inom investment banking, finansiella tjänster för konsumenter och småföretag, affärsbanker, bearbetning av finansiella transaktioner och kapitalförvaltning. Under varumärkena JPMorgan och Chase betjänar företaget miljontals kunder i USA, och många av världens mest framstående företags-, institutionella och statliga kunder globalt.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version