Nyheter

Nackdelen med låg arbetslöshet

Publicerad

den

Den amerikanska ekonomin har sett 1,5 miljoner arbetstillfällen skapas under år 2017, eftersom sysselsättningen fortsätter att öka. Återhämtningen på arbetsmarknaden har pressat arbetslösheten till sin lägsta nivå sedan december 2000. Många frågar sig nu vad som kan tyckas vara en ologisk fråga: är arbetslösheten för låg. Finns det en nackdelen med låg arbetslöshet?

Arbetslöshetsgraden definieras som andelen arbetstagare som är arbetslösa och aktivt söker jobb, och på 4,1 procent kan man argumentera för att det är för lågt. Så varför är arbetslösheten för låg? Uppstår det en ekonomisk skada när alltför många människor har jobb?

En produktivitetsfråga

Arbetsmarknaden kommer att nå en punkt där varje ytterligare jobb inte skapar tillräcklig produktivitet för att täcka kostnaderna. Detta gör varje successivt jobb efter det är ineffektivt Detta är produktionsgapet, som ofta kallas för slack på arbetsmarknaden. I en ideal värld har en ekonomi ingen slöja, vilket betyder att ekonomin befinner sig i full kapacitet och att det inte finns någon produktionsgap. I ekonomin beräknas slacken av U6 minus U3, där U6 är den totala arbetslösheten, dolda arbetslöshet och deltidsarbetare som söker heltidsarbete, och U3 är helt enkelt total arbetslöshet.

Precis som temperaturen i en ekonomi stiger och faller, gör också produktionsgapet det. När det finns ett negativ produktionsgap, är ekonomins resurser – dess arbetsmarknad – underutnyttjad. Omvänt, när det finns ett positivt produktionsgap, ökar marknaden över resurser och ekonomin blir ineffektiv – det här sker när arbetslösheten sjunker.

Nivån på vilken arbetslösheten befinner sig är lika positiv som en hög debatt. Ekonomer föreslår emellertid att när den amerikanska arbetslösheten ligger under 5 procent ligger landets ekonomi mycket nära eller i full kapacitet. Så vid 4,1 procent kan man hävda att arbetslösheten är för låg och den amerikanska ekonomin blir ineffektiv.

Stigande löneinflation

Inflation är i allmänhet en bra sak. Men inom vissa industrier är löneinflationen över den naturliga inflationstakten en dålig sak. Sektorer som industri och konsumentdiskretionär kamp med löneinflation och småföretag har inte marginaler för att klara av stigande löner. Förutom lönsamhet genererar småkapitalet mindre intäkter per anställd och utövar en större andel av sin verksamhet i USA skrev Goldman Sachs i en analys tidigare i år.

En ökning om 100 bp i arbetskraftsinflationen motsvarar cirka två (2) procent för vinst per aktie i Russell 2000. Det är ungefär dubbelt så mycket som Goldman Sachs uppskattar för S&P 500.

Löneinflationen uppstår genom en ökad efterfrågan på arbetskraft då arbetslösheten sjunker. Med färre människor tillgängliga för att arbeta blir arbetsgivare tvungna att höja lönerna för att locka till sig och behålla talang. En knock-on effekt från stigande löner är att vissa småföretag måste dyka in i den mindre begåvade arbetspoolen, vilket minskar produktiviteten.

Slutsats

Efter att ha nått nått den lägsta nivån på tio år blir amerikanska arbetslösheten ironiskt nog ett problem för beslutsfattare. Eftersom Federal Reserve anpassar penningpolitiken för att nå den full kapacitet, står det inför både ekonomiska och sociala problem. Den snabbare löneinflationen från för låg arbetslöshet kommer att ge upphov till vinst, men med 7 miljoner människor söker fortfarande arbete, är det svårt att neka dem möjligheten.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version