Nyheter

Landsspecifika ETFer har betydelse

Publicerad

den

Det finns vissa investerare som väljer att följa de ekonomiska flödena världen över. För dem har landsspecifika ETFer stor betydelse. De tenderar att analysera data på landsnivå, ibland till och med lägre än så. De flesta föredrar emellertid att investera på regionnivå, något som kanske inte alltid är av godo. Japan och Thailand är två helt skilda länder och har olika förutsättningar trots att de båda är asiatiska länder. Samma med Polen och Portugal som båda ingår i EU och är europeiska länder.

Länder är olika

Vår övertygelse är att länderna är viktiga, och att välja investeringsmöjligheter på landsnivå ger de bästa möjligheterna till ett bättre investeringsresultat. Vi tror att även om länder kan dela gränser och betraktas som samma region eller klassificering (dvs. tillväxtmarknader), skiljer sig varje land från sina grannar och skiljer sig från andra länder som har liknande börsvärde. Mexiko och Malaysia har i dag lika stor vikt i iShares MSCI Emerging Markets ETF (NYSEArca: EEM), men är ändå två mycket olika ekonomier.

Frankrike och Italien delar en gräns, men deras ekonomiska utveckling och aktiemarknadsprestanda kan variera kraftigt. Det är därför vi inte slutar på regional nivå, men dyker djupare för att analysera data på landsnivå.

Europas återupplivning

Regionalt sett har det utvecklade och tillväxtmarknaden Europa som helhet varit mycket oattraktivt för det senaste tre åren. Med dyra värderingar, dålig momentum och tröga grunder var Europa ofta den största relativa undervikten för många investerare.

Under de senaste 10 månaderna har allt detta ändrats. De europeiska länderna har blivit mycket mer attraktiva och representerar sju av av topp 10 rankade länder. Polen, Nederländerna, Frankrike, Spanien, Österrike och Tyskland leder vägen. De nordiska länderna (Danmark, Sverige och Finland) rankas strax efter topp 10. Sammantaget är dessa länder bättre än genomsnittet på kort och medellång sikt Momentum, och billigare än genomsnittliga värderingar.

(Rankningarna är baserade på 34 länder)

Den ökade europeiska exponeringen har kommit på bekostnad av Asien och Stillahavsområdet, Japan och USA. Som framgår av tabellen nedan har exponeringar mot Europa i globala portföljer nästan tredubblats, medan USA nu är underviktigt.

Frankrike i korthet

I början av 2016 låg Frankrike nära botten av många rankningar. Landet hade de värsta fundamental, uppvisade hög risk och högre värderingar. Endast Peru och Schweiz rankades värre vid den tiden.

Nu har Frankrike bättre än genomsnittet grunder, stark fart, förbättrad risk (minskade CDS-spreadar och lägre politisk risk) och lägre värderingar (pris/bok och p/e-tal).

Frankrike är bara ett av flera andra europeiska länder som blivit mer attraktiva. Det är en bra tid att titta på icke-amerikanska exponeringar. Om du är intresserad av Europa på grund av dess billigare värderingar och starka momentum, är det ännu bättre att ta sig in under huven och se vilka länder som är mest attraktiva. Använd gärna Landsspecifika börshandlade fonder. När allt kommer omkring är vissa europeiska länder mer lika än andra.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version