Nyheter

Kryptovalutor kan aldrig ersätta guld-ETFer

Publicerad

den

Den plötsliga ökningen av kryptovalutor, som till exempel Bitcoin och Ripple, har fått vissa bedömare att kalla dessa alternativa tillgångar för det nya guldet för den digitala tidsåldern. Emellertid bör investerare vara medvetna om att guld och de börshandlade fonder som investerar i denna ädelmetall är mycket olika från digitala valutor. ”Enligt vår mening är bitcoin och kryptovalutormer generellt inte ett substitut för guld. Guld är ett testat effektivt investeringsverktyg i portföljer, säger World Gold Council i en forskningsrapport som summerar till att kryptovalutor kan aldrig ersätta guld-ETFer.

SPDR Gold Shares (NYSEArca: GLD) är fortfarande det självklara instrumentet för investerare som söker en säker tillflyktsort och för dem som vill behålla sin köpkraft med stigande inflationsutsikter. GLD får också fart i de senaste månaderna och har ökat då fler investerare får upp ögonen för denna börshandlade fond.

Guld skiljer sig från kryptovalutor

World Gold Council påminner investerare om att guld är väldigt annorlunda än kryptovalutor eftersom den fysiska ädla metallen är mindre volatil, har en mer likvida marknad, handlas inom ett etablerat regelverk, har en väl förstådd roll i en investeringsportfölj och har liten överlappning med kryptovalutor på många källor till efterfrågan och utbud.

”Dessa egenskaper understödjer guldets roll som en vanlig finansiell tillgång som sannolikt fortsätter att resonera i dagens digitala värld”, enligt World Gold Council.

Däremot verkar kryptovalutornas investeringsprojekt ganska annorlunda än guld. Den digitala valutan har ännu inte testats på flera marknadsförhållanden – sedan Bitcoin föddes i kölvattnet av Finanskrisen har aktiemarknaden varit i en långvarig uppåtgående trend med låg volatilitet och uppåtgående trendmarknad med begränsad återhämtning.

Marknaden för kryptovalutor befinner sig fortfarande i utvecklingsstadiet

Marknaden för kryptovalutor ligger fortfarande i dess tidiga utvecklingsstadier och likviditeten är sällan god. Samtidigt har dess prissättning uppfört sig mer på högavkastningsförväntningar. Bitcoin, den mest kända kryptovalutan, har till exempel ökat 13-faldigt i värde under år 2017, men den har uppvisat en volatilitet som är cirka 10 gånger den av den dollardenominerade guldtackan. Bitcoin har under en period visat upp genomsnittliga kursrörelser om fem (5) procent per dag.

”Även om det här är bra för investerare som söker extremt höga avkastningar på investeringar, är det knappast ett kännetecken för en valuta, än mindre en värdebevarare, som potentiellt begränsar Bitcoins användning som en transaktionsvaluta”, säger World Gold Council.

Tillsammans med de olika marknadsskillnaderna mellan guld och kryptovalutor, är guld i slutet av dagen en allmänt auktoriserad och reglerad tillgång som handlar på många marknader. Vissa observatörer är oroliga över att kryptovalutor är i stor risk för plötsliga restriktioner från berörda länder om kapitalflykt. Kina har till exempel starkt begränsat användningen av dem, och nyligen har Sydkorea meddelat mer lagstiftande åtgärder.

Amerikanska skatteverket anser att skatt tas ut

Vidare betraktar US Internal Revenue Service varje transaktion på kryptovalutor som en tillgångsförsäljning, vilket kan komplicera transaktioner med återförsäljare som Amazon, Target och Wal-Mart, vilket begränsar användningen som ett verkligt valutaalternativ.

”Detta leder oss till att kryptovalutor används för transaktioner eller om det handlas och hålls mer som en spekulativ investering”, tillade World Gold Council som anser att Kryptovalutor kan aldrig ersätta guld-ETFer.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version