Nyheter

Kopparpriset styr Chiles ekonomi

Publicerad

den

Kopparpriset styr Chiles ekonomi. Eftersom Chile är världens största kopparproducerande land så det är inte förvånande att iShares MSCI Chile Capped ETF (NYSEArca: ECH) och iPath Dow Jones-UBS Copper delindex Total Return ETN (NYSEArca: JJC) är korrelerade till kritikerpriset. Koppar motsvarar ungefär 40 % av Chiles exportintäkter och mineraler utgör majoriteten av landets totala intäkter.

Med detta i åtanke är det inte så pass konstigt att JCC har fallit med nästan 29 procent under de senaste halvåret, och att ECH, den landspecifika börshandlade fonden som replikerar utvecklingen av aktiemarknaden i Chile har fallit med 21,4 procent under samma period.

Chile ses av vissa marknadsbedömare som det mest avancerade och öppna ekonomin i Sydamerika och landet har Latinamerikas högsta suveräna kreditvärdighet (AA), men det finns heller ingen som förnekar landets beroende av kopparexporten som en drivkraft för exportinkomsterna. Chile brottas just nu mer en historiskt hög inflation. Den årliga inflationen ligger för närvarande på 4,6 procent, och har under mer än arton månader legat över fyra procentenheter. Inflationen har emellertid backat från 5,7 procent som den låg på i oktober 2014.

Kopparpriset är alltid i fokus

Kopparprisets utveckling är alltid en viktig fråga för ECH och de chilenska aktierna. Vid en första anblick är inte denna börshandlade fonds korrelation till kopparpriserna uppenbar. Materialsektorn har en vikt på 11,5 procent, 650 punkter lägre än vad denna ETF har allokerat till banksektorn, och långt under den vikt på 28,5 procent som ECH har i utilities. Faktum är att det endast är ett av de tio största innehaven i denna ETF som hör hemma i materialssektorn. Trots detta har ECH under de senaste fem åren haft en korrelation till JJC på 0,6 procent.

De ekonomiska indikatorerna tyder på att Chiles ekonomi bli svagare när kopparpriset faller. Exporten minskar samtidigt som statsbudgeten och handelsbalansen visar underskott som förefaller öka i framtiden. Vissa råvaror, till exempel koppar, har drabbast extra hårt av nedgången i Kinas ekonomiska tillväxt.

Under juli 2015 reviderade Deutsche Bank ned sin prognos för kopparprisets utveckling som en direkt följd av en svag kinesisk efterfrågan. Deutsche Bank förväntar sig också att ett ökat utbud under 2016, något som orsakas av nya gruvor, kan leda till att koparpriset förblir utsatt för ett stort utbudstryck. Kopparmarknaden står inför två eller tre år av smärta men de goda nyheterna för metallen men gruvjätten Rio Tinto Group gör bedömningen att kopparpriset kommer att återhämta sig snabbare än övriga råvaror.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version