Nyheter

Kopparpriset handlas till högsta nivån på fyra år

Publicerad

den

De börshandlade produkterna som ger exponering mot koppar stiger när kopparpriset handlas till högsta nivån på fyra år. Detta sker efter att Kina har stoppat verksamheten hos sin största producent i syfte att minska vinterföroreningarna.

Under veckan steg både iPath Bloomberg Copper Subindex Total Return ETN (NYSEArca: JJC), United States Copper Index Fund (NYSEARCA: CPER) och Global X Copper Miners ETF (NYSEARCA: COPX) kraftigt.

Fysisk koppar för leverans om tre månader handlas nu till 7 236, 50 USD per ton, motsvarande 3,28 USD per pound på London Metal Exchange. Det är något lägre än vad denna basmetall stängde till innan julhelgen, men det är också den högsta nivån sedan januari 2014. Kopparpriset handlas till högsta nivån på fyra år. Kopparpriset har rusat under nio dagar i följd, den längsta sejouren sedan 2004. Totalt sett har kopparpriset stigit med 31 procent under 2017, vilket gör det till den näst bästa metallen på LME efter aluminium.

Både fysisk metall och börshandlade produkter har rusat

Både fysisk metall och börshandlade produkter har rusat i år, speciellt sedan den tidigare botten i månaden. I år steg JJC 29,7%, CPER ökade 27,8% och COPX avancerade 34,0%. Det som har eldat på den senaste tidens vinster är bland annat att Jiangxi Copper Co bestämde sig för att minska produktionen i minst en vecka innan en ny bedömning görs av de lokala föroreningsnivåerna. Tidigare i december fick Tongling Nonferrous Metals Group order om att stänga ned sin produktion av samma orsak.

Kina har slagit ned på stora föroreningsnivåer och har tagit på sig en mer praktisk inställning till stora förorenare, särskilt under vintermånaderna när uppvärmning fortfarande är beroende av kol. Utbudsstörningarna har stärkt kopparpriserna precis som utsikterna för efterfrågan stiger på en förstärkt global ekonomi och potentiella nya områden av efterfrågan, som elbilar.

Framöver spår Chiles Codelco, världens största kopparproducent att kopparpriset skall stiga til över 10 000 USD per metrisk ton. UBS Group AGs förmögenhetsförvaltningsenhet tror på ännu högre pris. Den kinesiska nedstängningen har definitivt dragit upp kopparpriset ytterligare. Allt detta är knutet till hela denna tråd av optimism i amerikansk och global tillväxt.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version