Nyheter

Köpa Grekland innan valet? – Så gör du

Publicerad

den

Köpa Grekland innan valet? – Så gör du På söndag den 17 juni kommer valet som får hela världen att hålla andan. Det är inte val i något av G20-länderna som man skulle kunna tro istället är det ”lilla” landet Grekland som får resten av världen att hålla andan. Den grekiska eknomin är en av de minsta ekonomierna i Europa. Trots detta är utgången i valet av yttersta vikt. Vissa experter kallar en eventuell Grexit för en finansiell atombomb som i en första våg kommer att slå mot de försvagade ekonomierna i Spanien och Italien. Den kortsiktiga effekten för den grekiska börsen är inte solklar.

Den grekiska ekonomins största sektorer är

service (85%), industri (12%) och jordbruk (3%)*. Servicesektorn avser framförallt turism och shipping. I år har det grekiska börsindexet Greece ASE General sjunkit med 18% i svenska kronor. Under den senaste tre åren uppgår nedgången till hela 80% och över en femårsperiod till 88%. Kan Grekland sjunka ännu mer eller är det köpläge? De senaste dagarna har den grekiska börsen rusat. Bara igår var uppgången över 10%, i lokal valuta. Det finns två greklands-ETF:er tillgängliga för den riskvilliga investeraren. Den ena Lyxor ETF FTSE Athex 20 är noterad i Tyskland och Global X FTSE Greece 20 ETF är noterad i USA. Båda ETF:erna följer samma index. Den stora skillnaden mellan dessa båda ETF:er är att Lyxors variant tillämpar syntetisk replikering, dvs äger inte underliggande innehav/företag. Global X greklands-ETF tillämpar fysisk replikering och äger därmed aktier i de företag som ingår i det underliggande indexet. Den mest handlade ETF:en är Lyxors ETF.

Källa: Factset, 15 juni, all avkastning i SEK, (-/0 information saknas)

Båda ETF:erna följer det grekiska indexet FTSE/ATHEX 20. De största sektorvikterna i detta index är (utgår ifrån ETF:en GREK):

Källa: Factset

De största vikterna i indexet har företagen (sett utifrån ETF:en GREK):

Källa: Factset

Hellenic Bottling Co S.A. som har den största vikten i indexet är en av världens största buteljerier för Coca-Cola. Bolaget har licens att sälja och distribuera en mängd olika drycker. Bolaget producerar och distribuerar även drycker under egna varumärken som Amitra, Avra, Deep RiverRock och Fruice. Den geografiska försäljningen är fördelad på Emerging Markets (42%), Established Markets (41%) och Developing Markets (17%). Inget ”grekiskt” bolag med andra ord. Andra stora bolag i indexet är OPAP som är ett spel och lotteribolag där den grekiska staten är storägare. OPAP har cirka 96% av försäljningen i Grekland och övriga 4% i Cypern.

*Källa: Wikipedia

Artiklar

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version