Nyheter

Kommer återöppnade stränder i Grekland locka turister och investerare?

Publicerad

den

Återöppnade stränder i Grekland kan öka turismen och ekonomin i stort genom Global X MSCI Greece ETF (GREK). Den senaste helgen lättade Grekland sina Covid-19-begränsningar med förväntan på att fler turister skulle komma till landets stränder. Det är ett positivt tecken för ett land där turismen står för cirka 20% av ekonomin.

Som förväntat skadade pandemin förra året turismen, så Grekland bankerar på sina stränder för att få tillbaka folkmassorna. Den grekiska premiärministern Kyriakos Mitsotakis noterade att en kombination av omfattande testning, immunisering och utomhusaktiviteter skulle hjälpa till att få tillbaka turister.

”Vi sätter våra förhoppningar på turism”, säger Nikos Venieris, “som hanterar en sandstrand i strandpromenaden Alimos, strax utanför huvudstaden Aten, där sociala distansåtgärder kommer att finnas kvar”, enligt en Reuters-rapport. ”Vi är en av platserna längs Atens riviera som tar emot många turister så antalet besökare från utlandet kommer att spela en stor roll i vår ekonomi”, tillade han.

Om GREK ETF

GREK strävar efter att tillhandahålla investeringsresultat som i allmänhet motsvarar pris- och avkastningsresultat före avgifter och kostnader för MSCI All Greece Select 25/50 Index. Fonden investerar minst 80% av sina totala tillgångar i värdepapper i det underliggande indexet och i amerikanska depåbevis (“ADRs”) och globala depåbevis (“DDR”) baserat på värdepappren i det underliggande indexet.

En handlingsplan

Förra månaden presenterade Grekland en handlingsplan för sin ekonomiska återhämtning. Greklands plan efter pandemin, kallad ”Grekland 2.0”, lämnades in för Europeiska unionen för godkännande för finansiering.

Greklands regering införde också flera projekt som skulle hjälpa till att stimulera dess ekonomi ytterligare. Bland de föreslagna projekten ingår planer på att bygga ut grön energi, uppgradera digital infrastruktur för att höja höghastighetsinternetanslutningar samt att landa landets väg- och transportinfrastruktur.

”Vår nationella återhämtnings- och motståndskraftsplan” Grekland 2.0 ”överlämnades till Europeiska kommissionen i går kväll. Planen innehåller 106 investeringsprogram och 67 reformer som beskrivs exakt och beräknas på 4 104 sidor. Grekland, som tack vare premiärministern Kyriakos Mitsotakis förhandlingar, har fått flest resurser per capita i Europa från återhämtningsfonden, är det andra landet som lämnar sin slutliga plan, säger den alternativa finansministern Theodoros Skylakakis.

Handla GREK ETF

Global X MSCI Greece ETF (NYSEArca: GREK) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i Global X MSCI Greece ETF (NYSEArca: GREK). Till IGs ETF Screener.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version