Nyheter

Kina blir världens största veteimportör

Publicerad

den

Vetenyheter följer ofta vissa säsongsmönster. I april funderar marknadsaktörer vanligtvis på vädret och dess inverkan på den kommande produktionssiffran på norra halvklotet. I år, liksom 2022, verkar stora politiska frågor stjäla rubrikerna. Samtidigt meddelas att Kina blir världens största veteimportör.

Trots oro för grödan i USA stör ryskt deltagande i Svarta havets spannmålskorridor de vanliga marknadstankarna. Det är också värt att notera en intressant ny ledande veteimportör på världsmarknaden.

Prisuppgången drivs främst av problem som påverkar Svarta havets spannmålskorridor, tillsammans med väderproblem och USDA-prognosen för lägre världslager.

Ukrainas export

Avtalet om Svarta havets spannmålskorridor var en framgångssaga för vetemarknaden 2022. Förmedlad av Turkiet och FN mellan Ryssland och Ukraina, för att hjälpa transporter av spannmål, inklusive vete, från Ukraina.

Ryssland har regelbundet uttryckt frustration när de känner att rysk export av jordbruksspannmål och gödsel hämmas genom Svarta havet, medan deras deltagande i avtalet hjälper exporten från Ukraina, ett land som ryssarna är i krig med.

Störningen i ryska transporter kommer inte som en överraskning. Med en mängd sanktioner som införts över många delar av den ryska ekonomin, är det mycket svårt att säkra fartyg som är villiga att arbeta med ryska företag. Det är dessutom få av dessa fartyg som kan få adekvat försäkring.

Som en följd av detta gick Ryssland förra månaden, när avtalet förnyades, med på en förlängning med 60 dagar, att komplettera det tidigare 180-dagarsavtalet.

Rapporter tyder nu på att Ryssland förhindrar inspektion av fartyg i Istanbul, Turkiet. Med Ryssland som tillägger att avtalets framtid inte är ljus, finns det oro för att problemen kommer att eskalera inom en snar framtid.

I ett försök att kringgå den vanliga vägen för Svarta havets transporter har ukrainskt vete passerat genom angränsande landgränsnationer.

Men eftersom Svarta havets vägar till marknaden ser ömtåliga ut, uttrycker Polen, Ungern, Rumänien och Slovakien alla oro eftersom utbudet av vete i Ukraina hämmar deras egna lokala jordbrukares avkastning.

Väder och världslager

Veteskörderapporter från USA fortsätter att måla upp en mindre ljus bild för skördeutsikterna. När det gäller USAs vintervete sägs endast 27 procent av grödan vara bra/utmärkt, den lägsta siffran någonsin för den här tiden på året.

I sin april månads WASDE-rapport uppskattade USDA de globala vetelagren vid slutet av året till 265,05 miljoner ton (mmt), en minskning från 267,20 mmt förra månaden och 272,09 mmt förra året.

Kina

En annan intressant utveckling på världsmarknaden är WASDE-uppskattningen för Kinas veteimport för 2022/2023 på 12 mmt. Detta ger Kina den nyfunna positionen som världens största veteimportör, och överträffar 10,5 mmt för Egypten.

Med tanke på att detta är fyra gånger högre än nivåerna på lika många år har vi sett en enorm ökning av importen, trots att Kina är både världens största producent på 139,76 mmt och innehavare av lager på 139,58 mmt vid årets slut.

När Kina blir världens största importör, såväl som producent och innehavare av vete, finns det en ny och spännande dynamik framför handelsflödena.

Marknaderna kan ha lugnat sig något sedan de volatila höjderna 2022, men potentialen för störningar är fortfarande en mycket verklig utsikt.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version