Nyheter

Kan Ford och GM köra i kapp Tesla?

Publicerad

den

I kölvattnet av Teslas dominans inom elbilindustrin vill Ford och andra biltillverkare nu lära sig av Teslas erfarenhet och bygga vidare på det, något som så småningom kan öka värdet på ETF:er som investerar i självkörande fordon. Detta om konkurrenterna kan komma i kapp Tesla.

Fords VD Jim Farley kommenterade ”Respekt” efter att Teslas VD nyligen twittrade att Ford och Tesla var ”de enda amerikanska biltillverkarna som inte hade gått i konkurs av 1000-talet start-ups.”

Farley verkade uppmärksamma sin skicklighet och konkurrens bland sina rivaler, samtidigt som han erkände Teslas prestationer inom EV-arenan. Det 117-åriga företaget har ofta utropat sin överlevnad av den stora lågkonjunkturen, efter att biltillverkare som General Motors och dåvarande Chrysler gick i konkurs 2009.

Olika typer av företagsinriktningar

Även om det finns viktiga skillnader i ledarstil och företagsinriktning har de stora amerikanska biltillverkarna också antagit åtminstone några av Fords strategier för att konkurrera med Teslas elfordonsförsäljning globalt.

GM:s verkställande direktör Mary Barra har också satsat på en tillväxtstrategi för elbilar och att utvidga verksamheten till att omfatta tjänster, såsom anslutna bilfunktioner och ett framtida nätverk för autonoma fordon. Analytiker påpekade att investerare börjar värma upp för GM:s nya fokus på elektriska och autonoma fordon.

Medan Musk har varit banbrytande och frispråkig i sin egen rätt, krediteras Tesla också för att pressa äldre biltillverkare att snabba på sina planerna för helelektriska fordon. Under tiden har Tesla varit en pionjär inom andra tekniker, till exempel uppdateringar av mjukvara och lokal produktion av battericeller.

Batteriproduktionsuppdraget

Tesla har producerat battericeller inhemskt genom ett partnerskap med Panasonic sedan 2017, och GM planerar att följa sin ledning, medan Ford har uttryckt stöd för konceptet men ännu inte har avslöjat konkreta planer.

”Vi måste ta med oss batteriproduktion till USA”, sa Farley i februari under en Wolfe Research-konferens. Ford VD sa att det är en ”viktig” fråga att hjälpa till med logistik och förhindra problem med leveranskedjan.

”Vi vill ha kontroll över vårt eget öde, inte bara genom att se till att vi har förmågan att ha de celler som vi behöver utan också att arbeta med kostnadsförbättringar och teknikförbättringar”, sa Barra under företagets senaste intjäningssamtal.

Nyckelaktör inom battericellsproduktion

GM förväntas snabbt bli en nyckelaktör inom produktion av battericeller genom ett joint venture med LG Chem. Genom sitt joint venture Ultium Cells spenderar GM och LG för närvarande 2,3 miljarder dollar på en ny battericellanläggning i Ohio. Anläggningen förutses vara klar nästa år.

För investerare som letar efter ETF: er att investera i bilindustrin är First Trust Nasdaq Transportation ETF (FTXR), First Trust NASDAQ Global Auto Index Fund (CARZ) och iShares Self-Driving EV and Tech ETF (IDRV) bra ställen att starta på. Dessa ETFer kan handlas genom till exempel IG.

Tesla finns också i ARK Innovation ETF (NYSEArca: ARKK), som hade ett fantastiskt 2020. Denna ETF kan handlas endera genom IG.

Även Leverages Shares erbjuder flera produkter, så kallade single stock ETPs, baserade på Teslas aktiekurs. Leverages Shares produkter handlas på bland annat Londonbörsen som DEGIRO ger access till, samt även på IG..

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version