Följ oss

Nyheter

En enkel strategi för att blanka Tesla

Publicerad

den

En enkel strategi för att blanka Tesla

2020 har varit ett starkt år för Tesla. Företaget levererade 499 550 fordon under 2020 och den beräknade vinsten per fordon blev slutligen positivt under första kvartalet 2020 till cirka 3000 dollar. Aktiekursen steg med 743 procent under året och bilsegmentet, som står för 94% av företagets totala intäkter, uppvisade ett bruttoresultat på 6,6 miljarder dollar (en ökning med 70,5% från föregående år). Låt oss titta på en enkel strategi för att blanka Tesla.

Men under ytan är allt inte så bra som det borde vara: företagets hela nettoresultat 2020 var 721 miljoner dollar, vilket ökades av försäljningen av lagstadgade krediter som tjänade det över 1,5 miljarder dollar (en 3X-ökning från föregående år).

Mellan 2015 och 2020 har Teslas skuld vuxit från cirka 3 miljarder dollar till 10,5 miljarder dollar 2020. Av detta förfaller 2,4 miljarder dollar i obligationer mellan 2021 och 2023 och ett kreditavtal på 1,8 miljarder dollar förfaller mellan 2020 och 2023, totalt upp till 4,2 miljarder dollar i betalningar för denna period. Teslas likviditet är fortfarande ett problem – med över 700 miljoner dollar i räntekostnader redovisade för 2020, en ökning med 9% från föregående år.

Obligatoriska inköpsskyldigheter

Dessutom har Teslas avtalsförpliktelser – obligatoriska inköpsskyldigheter med avseende på råvaror, komponenter och tjänster från leverantörer och tredje parter. Dessa rapporteras vara mer än 18 miljarder dollar från 2020 till 2025.

För att bekämpa frågan om räntekostnader tillkännagav Teslas VD Elon Musk den 8 december 2020 att företaget skulle emittera nya aktier 5 miljarder dollar för att minska skuldsättningen och bygga upp sina kassareserver. Detta åstadkoms med en aktiesäljning på 5 miljarder dollar på en enda dag. Men när det gäller avtalsförpliktelser kommer det troligtvis att bli en långvarig avstängning med sina leverantörer om den försöker ta itu med detta.

När 2020 slutade tillkännagav Tesla också sina planer på att flytta produktionen från Kalifornien till Texas. Förutom anläggningen under uppförande i Tyskland liksom planerna för en fabrik i Indien förväntas det ökade kassaflödet för att uppnå dessa mål också påverka nettoresultatsituationen 2021.

Investerade 1,5 miljarder i Bitcoin

För att avvärja dessa finansiella osäkerhetsfaktorer investerade Tesla 1,5 miljarder dollar i Bitcoin (BTC) någon gång i januari 2021. Daniel Ives, analytiker på Wedbush Securities, rapporterade att företaget har tjänat mer på kryptovalutans värdeökning i februari (uppskattat till en hela 1 miljard dollar i vinst) än från bilförsäljning under hela 2020.

Blankarna hade det tufft under förra året då korta positioner i Tesla resulterade i förluster på miljarder dollar i kölvattnet av aktiekursen fortsatta uppgång. Dr Michael Burry, investeraren som blev känd i boken och filmen ”The Big Short”, upprepade dock sin starka tro på att företagets aktie faller. I en nu borttagen tweet den 7 januari 2021 sa han:

“Well, my last Big Short got bigger and bigger and BIGGER too. Enjoy it while it lasts.”

Han fortsatte med att tala till Musk:

“Seriously, issue 25-50% of your shares at the current ridiculous price. That’s not dilution. You’d be cementing permanence and untold optionality. If there are buyers, sell that #TeslaSouffle”

Med tanke på dessa faktorer och trots Teslas BTC-investering nådde företagets justerade vinst per aktie 0,80 dollar – något under de 1,01 dollar som analytiker förväntade sig. Tesla möter också ökande konkurrens när andra biltillverkare som Ford och Volkswagen ökar sina planer i EV-rymden. Efter tillkännagivandet av företagets resultat för fjärde kvartalet den 28 januari sjönk TSLA så mycket som 8% och utplånade cirka 66 miljarder dollar från sitt marknadsvärde. Efter en kort återhämtning efter flera optimistiska prognoser för Teslas framtida tillväxt började rädslan för produktions- och försäljningsförseningar i Kina, tillsammans med oro för att beståndet hade blivit en spekulativ bubbla, stapla upp.

Om en investerare hade köpt Leverage Shares -1x Tesla ETP (TSLS) – vilket är en klicklösning som liknar en blankad Tesla-aktie – på morgonen den 8 februari (det är då ovannämnda bekymmer bubblade över) och höll det till den 19: e skulle utvecklingen av TSLS jämfört med den underliggande TSLA ha gett en kraftig fördel:

Handla Leverage Shares produkter

Leverage Shares ETP:er är noterade på London Stock Exchange, NYSE Amsterdam och NYSE Paris. Leverage Shares ETP:er kan handlas genom DEGIRO som erbjuder handel på dessa börser. De kan också handlas genom en CFD leverantör som IG .