Nyheter

Invesco utökar sitt utbud med den första Nasdaq ETF-fonden i Europa med förbättrade ESG-egenskaper

Publicerad

den

Invesco lanserar idag Invesco Nasdaq-100 ESG UCITS ETF (”NESG”), den enda börshandlade fonden i Europa som ger tillgång till en ESG-förbättrad version av Nasdaqs ledande jämförelseindex. Företag utvärderas och viktas baserat på deras affärsverksamhet, kontroverser och ESG-riskbetyg från Sustainalytics, ett Morningstarföretag med över 25 års erfarenhet inom ESG-research och klassificering.

Anna Paglia, Global Head of ETFs and Indexed Strategies, Invesco: ”Invesco har haft turen att arbeta nära Nasdaq i över två decennier och har hittat fördelaktiga sätt för investerare från hela världen att få tillgång till Nasdaq-noterade företag. Dagens lansering markerar ett samarbete som rör mer än 50 produkter, spridda världen över, samt 15 år sedan vi började arbeta med Nasdaq med ESG-produkter. Vi är övertygade om att nya Invesco NESG kommer att bygga en bro mellan innovation och ESG och därmed hjälpa investerare att uppfylla sina investeringsresultat.”

Lanseringen av NESG ger investerare tillgång till de största icke-finansiella företagen på Nasdaq-börsen, med investeringsexponeringen viktad mot fundamentala värden. Även om Nasdaq-100-indexet redan beräknas till fördel för företag med gynnsamma ESG-profiler lägger Nasdaq-100 ESG Index till ytterligare en parameter. Beståndsdelar filtreras genom en integrerad Sustainalytics ESG-modell som viktar företag utifrån hur effektivt de hanterar ESG-risk, och belönar dem med lägre risk. Bara sex aktier togs bort från moderindexet i den senaste rekonstruktionen, men viktningsmetoden sänkte det redan låga ESG-riskbetyget med 10%i.

Indexet konstruerades genom att först utesluta värdepapper som:

(1) är inblandade i pornografi, alkohol, arktisk olje- och gasutforskning, cannabis i rekreationssyfte, kontroversiella vapen, spel, militära vapen, kärnkraft, olja och gas, oljesand, upploppskontroll, olja och gas från skiffer, handeldvapen, energikol eller tobak,

(2) inte uppfyller FN:s Global Compacts principer eller får högt kontroverspoäng eller

(3) har ett högt ESG-riskbetyg.

Varje berättigat värdepapper viktas sedan om med en faktor av dess börsvärde och Sustainalytics ESG Risk Rating Score. Indexet rekonstrueras och ombalanseras kvartalsvis.

Gary Buxton, Head of EMEA ETFs and Indexed Strategies, Invesco: ”Då investerare fortsätter att hitta sätt att matcha portföljer till personliga värderingar anser vi att de också borde beakta ESG:s finansiella effekter när det gäller riskhantering och att utforska nya möjligheter. Sustainalytics tillhandahåller ESG-fokuserad research på företagsnivå, som Nasdaq tillämpar på sitt index. Investerare kan sedan öka exponeringen via vår effektiva struktur för börshandlade fonder samtidigt som de drar nytta av aktivt engagemang under ledning av Invescos globala ESG-team.”

Lauren Dillard, Executive Vice President och Head of Investment Intelligence, Nasdaq: ”Intresset för att integrera och överväga ESG i investeringsportföljer ökar globalt. Vi gläder oss åt att arbeta med Invesco för att introducera en förfinad och ESG-vänlig version av ett av världens mest framstående jämförelseindex,” säger Lauren Dillard, Executive Vice President och Head of Investment Intelligence, Nasdaq. ”Nasdaq-100-indexets styrka understryker företagens innovation och transformativa förändringar inom sina respektive branscher. Vårt partnerskap med Invesco fortsätter att expandera utbudet av Nasdaq-100 och andra Nasdaq-indexbaserade produkter för att ge investerare möjlighet att följa sina preferenser och bidra till att uppnå investeringsmål.”

Sedan Nasdaq-100 startades för över 35 år sedan har det blivit ett av världens mest framstående tillväxtindex för stora företag. Nasdaq-100 ESG Index syfte är att erbjuda en resultatprofil som liknar moderindexets, men med betydande förbättringar gällande ESG-egenskaper. Genom att exkludera aktier i energibolag, och reducera företag som exponeras mot klimatrelaterade risker, har Nasdaq-100 ESG Index också lägre koldioxidintensitet än sitt moderindex.

Fredrik Nilsson, Head of Nordics ETFs, Invesco: ”För att ytterligare anpassa oss till den ökande efterfrågan på ESG-alternativ från våra nordiska investerare känns det väldigt spännande att lansera denna ESG-anpassade versionen av Nasdaqs ledande index”

NESG är den tredje börshandlade fonden som lanseras av Invesco i år som erbjuder investerare tillgång till Nasdaqs innovationsledda index. I mars 2021 lanserade Invesco sin Nasdaq Next Generation 100 UCITS ETF och en swappbaserad version av flaggskeppet EQQQ Nasdaq-100 UCITS ETF, som lanserades 2002 och nu har 6,3 miljarder USD i förvaltade tillgångar.

Invesco Nasdaq-100 ESG UCITS ETF i detalj

Bloomberg-kodNESG
BörsLondon Stock Exchange
Bas-/handelsvaluta*USD/USD
Löpande avgifter (per år)0,25 %
JämförelseindexNasdaq-100 ESG Index
ReplikeringsmetodFysisk
SFDRArtikel 8

GBP-andelsklassen är också tillgänglig på LSE och EUR-andelsklassen på Xetra och Borsa Italiana. Den börshandlade fonden blir också tillgänglig i USD på SIX Swiss Exchange.

Handla NESG ETF

Invesco Nasdaq-100 ESG UCITS ETF (”NESG”) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version