Nyheter

Internationella alternativ till Xact Norden Högutdelande

Publicerad

den

XACT Norden Högutdelande är den ETF som flest personer söker information om när de besöker vår sida. Enligt XACT är det däremot inte den mest populära av deras börshandlade fonder, utan brukar hamna på plats fyra eller fem varje gång de rapporterar sin månatliga statistik. Det finns emellertid också internationella alternativ till Xact Norden Högutdelande.

Vi ser att det är ganska många som väljer att månadsspara i denna ETF, framförallt eftersom den ger kvartalsvis utdelning, något som XACT Norden Högutdelande är ensam om på både den svenska som den nordiska marknaden.

Nordnet erbjuder ett courtagefritt månadssparande i XACT Norden Högutdelande. Det finns emellertid flera börshandlade fonder som erbjuder en liknande placeringsstrategi, att köpa aktier i högutdelande företag med låg volatilitet.

Utdelande ETFer, olika alternativ

Nedanhar vi listat flera sådana ETFer. Av de börshandlade fonder som finns i tabellen nedan är det endast Xact Sverige (XACT) och Xact Norden Högutdelande (XACTHDIV) som handlas på Nasdaq Nordic. Alla de övriga börshandlade fonderna i listan finns på tyska Xetra. Det betyder att det går att handla andelar i dessa ETFer genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRO, Nordnet och Avanza.

NamnRegionDirektavkastningFörvaltningsavgiftKällskatt (ISK/KF)
Xact Sverige (XACT)Sverige3,71 %0,16 %Nej
Xact Norden Högutdelande (XACTHDIV)Norden5,13 %0,32 %Nej
Franklin European Dividend UCITS ETF (FLXD)Europa5,07 %0,29 %Nej
Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF (HDLV)USA3,92 %0,32 %Nej
Vanguard FTSE Dvlp Asia Pac ex Jpn ETF UCITS ETF (VGEJ)Asien exklusive Japan3,69 %0,19 %Nej
iShares Core FTSE 100 UCITS ETF (IUSZ)Storbritannien3,88 %0,13 %Nej
Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing (VGWD)Global3,67 %0,29 %Nej

Samtliga av dessa börshandlade fonder, med undantag av XACTs två ETFer är domicila i Irland, vilket gör att de kan placeras i en ISK eller kapitalförsäkring utan att belastas med skatt på utdelningen.

De börshandlade fonder som handlas på Xetra handlas endera i Euro eller i amerikanska dollar vilket gör att de kommer med en valutarisk.

Xact Sverige innehåller enbart svenska bolag medan Xact Norden Högutdelande även har innehav från våra nordiska grannländer.

Franklin European Dividend fokuserar på europeiska innehav med störst exponering mot brittiska, spanska samt schweiziska bolag. Investerare som önskar ännu mer exponering mot Storbritannien kan komplettera med iShares Core FTSE 100 UCITS ETF.

Invesco S&P 500 High Div Low får vi exponering mot den amerikanska börsen.

Vanguard FTSE Dvlp Asia Pac ex Jpn ger exponering mot Asien, men det finns även en del australiensiska bolag med i denna fonds innehav.

Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF Distributing är en av de mest eftersökta ETFerna på vår sida. Denna börshandlade fond ger en bra exponering mot de globala aktiemarknaderna. Historiskt sett har denna ETF genererat såväl en stabil avkastning som en god kurstillväxt åt sina andelsägare.

Det är viktigt att komma ihåg att en globalfond till stor del består av amerikanska företag, vilket gör att det kan vara värt att jämföra innehaven i denna fond och de i Invesco S&P 500 High Div Low.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version