Nyheter

I Kina finns det fonder som spårar utvecklingen av landets fläsksektor

Publicerad

den

Kinas första börshandlade fond för svinuppfödning (ETF) gjorde sin debut på Shenzhen-börsen 2020, den första av tre knutna till landets blomstrande grisköttssektor (fläsksektor) som återuppbyggs efter att afrikansk svinpest decimerade de kinesiska svinbesättningarna år 2018.

Penghua Fund Management Co:s CSI Livestock Breeding ETF (159867), samt liknande fonder som ska listas av Guotai Fund Management Co och Ping An Fund Management Co, är Kinas första fonder som spårar CSI Livestock Breeding Index, bestående av börsnoterade svinuppfödare, grisfoderleverantörer och vaccintillverkare.

Kinesiska grisproducenter gjorde enorma vinster 2019 efter att afrikansk svinpest fick grisköttsförsörjningen att kollapsa och svinpriserna att stiga. I takt med kontanter investerar producenter nu i nya, industrialiserade avelsanläggningar för att återuppbygga besättningar och ersätta traditionella småskaliga gårdar. Aktiepriserna för producenter av svin och råvaror sköt i höjden.

Lätt att handla

ETFer, lågkostnadsinvesteringsfonder som vanligtvis spårar ett index och handlar som aktier på börser, har vunnit popularitet i Kina bland privata investerare som vill få exponering mot specifika branscher.

Kina lanserade ett live-hog-terminskontrakt i början av 2021, men med 16 ton per kontrakt är det för stort för de flesta privatinvesterare att handla.

De grisuppfödningsfokuserade ETFerna, i jämförelse, är mer tillgängliga för Kinas privatinvesterare.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version