Nyheter

Hur skall man välja fonder

Publicerad

den

I Sverige är aktiesparande bland allmänheten väldigt utbrett, mycket mer än i andra länder. Många har kommit in på aktier genom att börja spara i fonder, för andra har det varit tvärtom, de har köpt en aktie och har sedan velat komplettera det med ett månadssparande i en fond. Att välja fonder är sällan fel. Generellt sett och över tid har fondsparande (och även aktiesparande) gett en högre avkastning än banken. En fond kommer aldrig att ge samma avkastning som de aktier som går bäst på börsen, detta eftersom fondens koncept, att köpa aktier i flera olika företag gör att du får en riskspridning men på bekostnad av att flera antal aktier drar ned potentialen. Å andra sidan, hur många av oss lyckas att år efter år hitta den aktie som går bäst på börsen?

Fonder har vissa fördelar. Anta att du tror på ekonomin i Nya Zeeland eller kanske i Sydafrika. De flesta av oss kan inte de landspecifika regler som gäller för finansiell rapportering i dessa länder. Det är inte alltid helt enkelt att hitta en mäklare som erbjuder handel i dessa länder till rimliga priser. Av den anledningen kan det vara betydligt enklare att köpa aktier från Nya Zeeland, Sydafrika eller Vietnam genom att välja fonder.

Att välja fonder kan emellertid vara svårt. Vi har valt att dedikera denna sida åt en speciell sorts fonder, det som kallas för börshandlade fonder. De heter också ETFer, eller Exchange traded funds på engelska. Vårt mål är att ETFmarknaden skall kunna bidra med grundläggande information som kan vara till hjälp för dig som går i tankarna om att placera dina pengar. Det är emellertid inte fråga om placeringsrådgivning och vi tar inte ansvar för de placeringar du gör.

Riskspridningen en av de mest centrala funktionerna med fondköp, framförallt då du inte behöver sätta dig in i alla detaljer då du inte har dina pengar i enskilda aktier

Avgifterna är viktiga

Något som är viktigt är att jämföra avgifter, något som du kan göra i vår ETF-Screener. I denna har vi valt att samla alla de europeiska börshandlade fonder vi kunnat hitta. Det finns även en del ETC, så kallade börshandlade råvaror (Exchange Trade Commodities) och certifikat för både kryptovalutor och vanliga valutor också.

Använder du dig av de vanligaste mäklarna i Sverige för att köpa och sälja fonder hittar du alltid den totala avgiften på deras sidor. Tack vare detta har du en bra översikt av alla kostnader.

Storleken på dessa kostnader varierar en aning, beroende på flertalet faktorer som risk, utveckling och antal ägare – men räkna med ungefär en till två procent för de allra flesta, även om det givetvis kan finnas större skillnader. Vad gäller börshandlade fonder så är kostnaderna vanligtvis betydligt lägre, ofta hälften eller ännu lägre än för traditionella kostnader.

Avgiften du betalar innehåller löpande kostnader, transaktionskostnader, samt allt övrigt som ingår i förvaltningsprocessen. Bolagen du har valt att placera dina pengar i tar alltså betalt för att förvalta och administrera allt åt dig, något som också benämns som förvaltningsavgift.

Köp- och säljavgifter för fonder

Till sist vill vi även påminna dig om att du slipper köpavgiften när du handlar eller säljer fonder jämfört med aktier, något som kallas för courtage. Courtage måste du däremot på om du handlar med EFTer, dvs börshandlade fonder. Det tillkommer däremot valutaväxlingsavgifter hos Avanza och Nordnet vid fonder som använder sig av en utländsk valuta. Det är emellertid engångsavgifter och betyder inte så mycket för en långsiktig investerare, speciellt inte när den löpande förvaltningskostnaden är så pass mycket lägre.

De flesta som sparar med fonder väljer däremot att öppna ett investeringssparkonto för att undvika skatten på 30 procent som beläggs på vinsten när du tar ut pengar. Med ett sådant kan du även ta del av ett schablonbeskattat konto där du undviker att redovisa skatten på egen hand, samtidigt som skattesatsen endast ligger på 0,882 procent i skrivande stund. Uttag är också helt gratis vilket gör det till ett utmärkt alternativ när det kommer till långsiktigt sparande.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version