Nyheter

Hur fungerar en ETF för järnmalm?

Publicerad

den

Kombinationen av ”Järnmalmsterminer” och ”ETF” (börshandlad fond) kan låta ny för många investerare. Medan vi vet att en ETF typiskt är ett passivt investeringsinstrument som spårar resultatet av ett underliggande index. Många av oss kanske inte känner till järnmalmsmarknaden och järnmalms futuresindex, vilket är vad järnmalms-futures spårar. Det är saker vi behöver titta på för att förstå hur en ETF för järnmalm fungerar.

Du borde veta hur järnmalms-futures ETF fungerar och vilka risker det innebär innan du fattar ett investeringsbeslut. Följande tips hjälper dig att förstå mer om denna typ av produkter.

• Futuresmarknaderna för järnmalm är extremt volatila. En terminsfond för järnmalm är en derivatprodukt och riktar sig till investerare som förstår arten och riskerna med sådana produkter, inklusive riskerna som:

Priset på terminskontrakt kan sjunka till noll eller ett negativt värde på kort tid.

Rullningen på terminskontrakten kan ha en negativ inverkan på ETF: s substansvärde. och

Prisvolatiliteten för en enskild råvarutillgång, järnmalm, och/eller ett enda terminskontrakt kan vara extremt högt.

Utvecklingen för det underliggande järnmalms futuresindexet och järnmalms futures ETF kan avvika avsevärt från spotpriset på järnmalm. Detta eftersom det underliggande indexet baseras på priset på järnmalms futureskontrakt och inte på priset på fysisk järnmalm.

Viktiga fakta om järnmalm

Råvara: Järnmalm är den viktigaste råvaran i stål, som används i stor utsträckning inom olika sektorer. Exempel på sådana är fastigheter, transport, biltillverkning, energiförsörjningsnät, maskiner, skeppsbyggnad och hushållsapparater. Det är den näst största globala råvaran efter handelsvärde efter råolja.

Efterfrågan: Efterfrågan på järnmalm bestäms huvudsakligen av stålproduktion. Kina är den största importören av järnmalm i världen.

Leverans: Australien, Brasilien, Ryssland, Kina och Indien är de bästa länderna som delar en stor del av världens järnmalmsreserver. Några företag från Australien och Brasilien dominerar den globala järnmalmsproduktionen.

Prissättning: Även om Platts-indexet är den viktigaste referensen för prissättning av järnmalm. Det finns många andra faktorer som påverkar prissättningen av järnmalm samtidigt.

Derivatmarknad: Järnmalmsinvesterare inklusive järnmalmsproducenter och stålproducenter handlar derivat för att säkra risken för spotprisrörelser på järnmalm. Handel med järnmalmsderivat sker på olika börser över hela världen. Handel sker på Dalian Commodity Exchange (DCE), Singapore Exchange, Chicago Mercantile Exchange och The Stock Exchange of Hong Kong. Terminskontrakten på järnmalms som handlas på DCE är vanligen de mest likvida.

Hur fungerar en ETF som investerar i terminskontrakt för järnmalm?

En ETF för järnmalmsfutures syftar till att spåra resultatet för ett underliggande index bestående av specifika järnmalmsterminskontrakt, till exempel DCE-järnmalmsterminskontrakt. För att göra det investerar ETF-förvaltaren normalt i motsvarande terminkontrakt för järnmalm enligt deras viktning i det underliggande indexet. Beroende på indexmetoden och ETF:ens investeringsstrategi kan fondförvaltaren investera i terminskontrakt med kort eller lång (t.ex. 12 månader) löptid eller en blandning av olika löptider. Under exceptionella omständigheter kan vissa ETF-förvaltare använda sitt gottfinnande för att avvika från det fördefinierade rullande schemat för det underliggande indexet i investerarnas intresse.

Medan sådan ETF erbjuder investerare ett sätt att få exponering för järnmalm, bör investerare förstå att resultatet för det underliggande järnmalms futuresindexet och järnmalms futures ETF kan avvika avsevärt från spotpriset på järnmalm. Detta beror på att det underliggande indexet baseras på priserna på terminsavtal för järnmalm men inte på spotpriset på järnmalm. Priset på järnmalms terminskontrakt kanske inte alltid överensstämmer med spotpriset och det finns risker med att rulla över terminskontrakten. Diagrammet nedan visar förändringen i spotpris på järnmalm mot DCE-avvecklingspriser (not) från oktober 2013 till augusti 2019. Du kan också använda prestationssimuleringsverktyget på ETF:ens webbplats för järnmalm för att hjälpa dig att förstå ovannämnda skillnad.

(Anmärkning): DCE-avräkningspriser avser avvecklingspriser för dominerande DCE-järnmalms terminskontrakt.

Viktiga risker

Bortsett från de största riskerna med ETF:er och de specifika riskerna som är förknippade med terminsbaserade ETF:er, bör investerare vara medvetna om nedanstående risker när de handlar med järnmalms futures-ETF.

Risk för extrema prisrörelser för terminskontrakt

Under exceptionella marknadsförhållanden kan priset på terminskontrakt sjunka till noll eller ett negativt värde på kort tid. I detta fall kan du drabbas totalt av din investering i ETF.

Risker med att rulla terminskontrakt

Ett terminskontrakt för järnmalm är ett åtagande att köpa eller sälja en fördefinierad mängd av den underliggande järnmalmen till ett förutbestämt pris vid ett angivet framtida datum. ”Rullning” avser att sälja befintliga terminskontrakt som håller på att löpa ut och ersätta dem med terminkontrakt som löper ut vid ett senare tillfälle. Om priserna på de köpta kontrakten är högre än priserna på de sålda kontrakten kommer intäkterna från att sälja de utgående kontrakten inte vara tillräckliga för att köpa samma antal långfristiga kontrakt.

Med tanke på att en terminsbaserad ETF behöver rulla över terminskontrakten i syfte att replikera det underliggande futuresindexet kan en förlust uppstå och skulle påverka ETF:ens substansvärde negativt. Med andra ord återspeglas rullavkastningen i prestandan för det underliggande futuresindexet som en järnmalms futures ETF spårar. Du bör förstå denna risk till fullo innan du investerar i en terminsfond för järnmalm, särskilt om du vill anta en buy-and-hold-strategi.

En rullning ör inte en förlust eller vinst i sig

Observera att spara för de uppkomna transaktionskostnaderna är en ”rullning” i sig inte en förlust eller avkastning. Det vill säga att NAV för ETF:n för järnmalmsfutures inte kommer att drabbas av omedelbar förlust eller åtnjuta en omedelbar vinst på grund av ”rollover”.

Därefter, om terminsmarknaden är i kontango (dvs. priset på kortfristiga kontrakt är lägre än priset på långfristiga kontrakt), kan en negativ rullavkastning realiseras över tiden och återspeglas i ETF:ns NAV när ETF köper upprepade gånger de långfristiga kontrakten till ett pris som är högre än försäljningspriset för de kortfristiga kontrakten och priset på terminkontrakten rör sig ned över tiden för att konvergera till spotpriset.

Det finns en mängd olika index för järnmalm som kan skilja sig åt i olika avseenden. Framför allt i deras rullande strategier. Strategin skulle påverka hur nära indexet korrelerar med priset på järnmalm på spotmarknaderna. Detsamma gäller rullavkastningen och substansvärdet för järnmalms-futures ETF. Investerare bör noggrant studera det järnmalms futuresindex som används av den börshandlade fonden i fråga.

Risk för volatilitet för en enskild råvarutillgång eller ett enda terminskontrakt

ETF har en riskexponering koncentrerad till järnmalmsmarknaden. Till skillnad från konventionella ETF:er som spårar aktieindex som vanligtvis är diversifierade, är en järnmalms-terminsfond endast föremål för prisvolatiliteten för en enda tillgång. Sådan volatilitet kan vara extremt hög och väsentligt högre än volatiliteten hos aktieindex eller ett råvaruindex som består av flera typer av råvaror. Om en terminsfond för järnmalm endast har ett enda terminskontrakt kan detta resultera i stor koncentrationsrisk och ETF: s prisvolatilitet kan vara högre än för en ETF som innehar terminskontrakt med olika förfallomånader.

Järnmalmsprisvolatilitetsrisk

Järnmalmspriserna kan vara mycket volatila och kan påverkas av många händelser eller faktorer.

Statliga ingripande och begränsningsrisker

Det kan finnas betydande statliga ingripanden i ekonomin, inklusive begränsningar för investeringar i företag eller industrier som anses känsliga för relevanta nationella intressen. Regeringar och tillsynsmyndigheter kan också ingripa på de finansiella marknaderna. Sådana ingripanden kan vara oförutsägbara och påverkar handel, drift och marknadsskapande aktiviteter och kan också leda till ett ökat spårningsfel för järnmalms-futures-ETF:er

På samma sätt som att investera i andra ETF:er bör investerare få full förståelse för funktionerna och riskerna med en terminsfond för järnmalm från primära källor, såsom faktainformation om produktnycklar och erbjudandehandlingen innan de fattar ett investeringsbeslut

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version