Nyheter

Höga utdelningar i internationell ETF

Publicerad

den

Konceptet med utdelningsaristokrater, det vill säga företag som historiskt sett lämnat regelbundna och ökande utdelningar är något som vi skrivit om flera gånger. Vi tycker om konceptet, det är en av de inriktningar för en börshandlad fond som vi verkligen tycker att fungerar. Det finns i dag en rad olika ETFer med detta koncept som investerar i företag i USA som haft ökade utdelningar under i alla fall ett decennium, till exempel PowerShares Dividend Achievers Portfolio (NYSEArca: PFM) och Vanguard Dividend Appreciation ETF (NYSEArca: VIG), den senare USAs största ETF med fokus på utdelningsföretag. Nu finns emellertid också ett alternativ för den som tittar på företag utanför USAs gränser, PowerShares International Dividend Achievers Portfolio (NYSEArca: PID). PID kräver att ett företag skall ha ökat sin utdelning under fem (5) år i rad för att dess aktier skall kunna ingå i denna börshandlade fond. Höga utdelningar i internationell ETF

En högre avkastning på sitt kapital

Utdelningar hjälper investerare att erhålla en högre avkastning på sitt kapital, samtidigt som det fungerar som en kudde när börserna går ned. Företag med höga utdelningar tenderar att vara mindre känsliga för kursnedgångar. Utdelningar erbjuder också investerarna ett mer attraktivt alternativ till räntebärande tillgångar i en envis lågräntemiljö. Detta är också något som gäller för internationella utdelningsfonder

PID erbjuder sina ägare en god exponering mot många så kallade ”blue chips”, de aktier som investerarna söker när de letar efter aktier med hög utdelning. Notera att mer än en tredjedel av denna börshandlade fonds innehav utgörs av företag inom energisektorn. Detta kan komma att fungera som ett tveeggat svärd, med en så pass tung exponering mot energisektorn är denna ETF något som ger sina ägare en betydande hävstång när energimarknaden vänder, men det gör dem också sårbara för ytterligare fall i oljepriset.

Olje- eller energisektorn dominerar

Sju av denna ETFs tio största innehav är endera olje- eller energirelaterade aktier. Det största innehavet är KazMunaiGas Exploration, Kazakstans statskontrollerade energijätte. Vi bedömer att exponeringen mot denna aktie inte innebär att PID har en allt för hög landspecifik risk, amerikanska och brittiska aktier utgör nästan halva denna börshandlade fonds innehav, 46 procent. Ytterligare 13 procent är placerade i kanadensiska aktier.

Under 2014 ökade de totala utbetalda utdelningarna med 11 procent, till 1 167 miljarder dollar, där USA stod för en ökning om 52 miljarder USD. I USA ökade utdelningarna med 13procent, till 392 miljarder dollar, men det var de brittiska företagen som stod för den största utdelningstillväxten, 31 procent vilket gjorde att de aggregerade utdelningarna i Storbritannien slutade på 135 miljarder dollar.

PID har en attraktiv värdering, denna ETF har ett p/e-tal på låga 11,2, att jämföra med 17 för S&P 500. Totalt sett ingår 87 aktier i denna ETF som debiterar ett årligt förvaltningsarvode om 0,54 procent.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version