Nyheter

Hävstångsinvesteringar får dragkraft

Publicerad

den

Börshandlade produkter som är inverterade erbjuder hävstångseffekter (S&L) har ökat i popularitet sedan de kom på marknaden för nästan 15 år sedan. Med AUM under 100 miljoner USD 2005 representerar de nu cirka 80 miljarder USD i förvaltningstillgångar vid utgången av 2019. Det är tydligt varför de har vunnit investerarnas godkännande över hela världen.

En viktig fördel med S&L ETP är deras variation. Det finns ETP:er som ger exponering mot valutor, råvaror, obligationer och alternativ. Ändå är eget kapital, det vill säga aktier, fortfarande kronjuvelen eftersom cirka 85% av investeringarna riktas mot aktieindex. Därför har sofistikerade investerare kunnat använda dessa metoder för taktisk handel för att komplettera deras traditionella ”buy and hold” -strategier.

Strukturen för ETP:er med hävstång

En nedslående egenskap hos levererade ETP:er hittills har varit deras replikeringsform. Fram till nyligen har företag som erbjuder dessa produkter (inklusive hävstångsfonder) kunnat uppnå den nödvändiga mängden gearing via syntetisk replikering. Detta innebär att ETP inte stöds av den underliggande tillgången utan i stället ingår ett totalavkastningsavtal eller terminskontrakt med en motpart. Ibland investeras faktiskt så lite som 10% av kapitalet i de aktier som spåras. Även om det stöds av säkerheter, utsätter denna typ av replikering fortfarande ETP-investeraren för ytterligare risker eftersom de nu har exponering för både marknads- och motpartsrisk.

Let’s get physical

En utmärkande egenskap hos Leverage Shares ETP:er är att alla produkter är fysiskt uppbackade. En investering på 100 USD i en av Leverage Shares ETP:er ger investeraren en exponering till ett värde av 200 USD mot det underliggande värdepappret (exklusive avgifter), eftersom Leverage Shares investerar alla kontanta intäkter i de värdepapper som spåras.

Första allokeringen

Om 2x ETP har $ 100 i nettotillgångar, krävs en nettoexponering på 200 USD i för att ETP-tillgångar bibehållas.

Den underliggande aktien stiger med 5 procent

När indexet, i detta fall den enskilda aktien stiger 5% under handelsdagen stiger värdet på denna ETP med dubbelt så mycket (10%). Den totala exponeringen för ETP stiger till 210 USD

ETP-exponering modifierad

Eftersom exponeringen måste vara två gånger så stor som för ETP-tillgångarna (110 USD x 2 = 220 USD) i början av varje handelsdag, måste ytterligare 10 USD av underliggande värdepappret köpas för att bibehålla den exponering som behövs på 2x.

I det motsatta scenariot, där ETP-värdet sjunker till $ 90 på grund av en nedgång på 5% i det underliggande aktiet (vilket betyder ett fall på 10 USD i ETP-värde), skulle exponeringen sjunka till 190 USD under dagen. Således, för att upprätthålla 2x multipeln, måste den totala exponeringen för ETP minskas med 10 USD (90 USD x 2 = 180 USD).

Så var kommer det extra kapitalet för den nödvändiga hävstången ifrån? När en ETP utfärdas investeras hela intäkterna plus ett matchande marginallån från Interactive Brokers i den underliggande aktien (aktier som Tesla, Amazon och Netflix). Dessutom investeras ytterligare kontantintäkter (som utdelningar från underliggande värdepapper) för att köpa ytterligare värdepapper. På detta sätt är 2x ETP alltid helt säkerställda.

Hur handlar man Leverage Shares produkter?

Leverage Shares har en svit på 40 så kallade single stock ETPs. Dessa handlas på börserna i London, Paris och Amsterdam. I dagsläget går det inte att handla dessa produkter hos de svenska nätmäklarna, men de går att handla hos till exempel IG.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version