Nyheter

Han förlorade 800 miljoner dollar på en börshandlad fond

Publicerad

den

Under årens lopp har vi tagit del av klagomål från en del investerare som har förlorat pengar på börshandlade fonder. De flesta av dessa klagomål är från investerare som inte har förstått vad det är de har investerar i. Oftast har klagomålen rört investeringar i så kallade hävstångs-ETFer där investerarna inte förstått konstruktionen och därmed inte heller den risk de exponerat sig för. Det händer emellertid att en ETF och de underliggande tillgångarna hamnar i en betydande korrektion, något som gör att den som äger den börshandlade fonden drabbas av stora förluster. I denna artikel berättar vi om en mycket välkänd placerare som drabbades hårt då hans marknadstro visade sig vara felaktig. Han förlorade 800 miljoner dollar på en börshandlad fond vilket väcker frågan om varför han inte arbetade med en så kallad stop loss när han såg att kursen utvecklades åt fel håll.

John Paulssons satsning på tre miljarder dollar

Under åren 2000 till 2011 befann sig guldpriset i en historik tjurmarknad där kursen kom att stiga till mer än 1 900 USD per troy ounce. Sedan starten 2004 har SPDR Gold Trust (NYSEArca: GLD), varit en mycket betydande aktör på guldmarknaden. GLD har kunnat visa en god utveckling varje år med undantag för 2013 som var det enda år denna ETF hade en negativ årsavkastning.

Med tanke på den historiskt goda avkastningen denna ETF hade innan dess att vi fick se en korrigering av guldpriset blev GLD snabbt en av de mest populära börshandlade fonderna på marknaden. Det var inte bara privatpersoner som köpte denna ETF, den fångade intresset från hedgefonder, institutioner och kända placerare som till exempel George Soros och John Paulson. När guldkursen kom att rasa var Paulson emellertid fortfarande lång i GLD och drabbades av stora förluster.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version