Nyheter

Halvledarfond ser sina tillgångar öka till en miljard US-dollar

Publicerad

den

VanEck Semiconductor UCITS ETF (VVSM), en Halvledarfond, investerar specifikt i företag som genererar mer än hälften av sina intäkter från halvledare eller halvledartillbehör. Halvledare är en oumbärlig komponent i modern teknik

VanEck Semiconductor UCITS ETF har nått fondtillgångar på över en miljard US-dollar. VanEck lanserade denna UCITS ETF i december 2020 efter framgångarna med Semiconductor ETF i USA för att erbjuda europeiska investerare möjligheten att delta i halvledarindustrin.

”Modern teknik skulle vara otänkbar utan halvledare”, säger Martijn Rozemuller, VD på VanEck Europe. Områden som modern kommunikation, datateknik, hälso- och sjukvård, transportteknik eller ren energi är nu direkt eller indirekt beroende av kraftfulla mikrochips, som på sätt och vis representerar nervsystemet i vår teknik idag.

”Dessutom leder utvecklingen av framtida teknologier som robotteknik, molnberäkning eller autonom körning och den artificiella intelligens som för närvarande diskuteras brett till en växande efterfrågan på avancerad datorteknik”, säger Rozemuller. Forsknings- och utvecklingssatsningen i branschen ger konkurrensfördelar för etablerade halvledarföretag, vilket kan ha en positiv inverkan på deras prestationer och vinster, och ge ett motiv att investera i aktier i sådana företag.

Ren satsning med fokuserat företagsval

VanEck Semiconductor UCITS ETF investerar i ett internationellt urval av halvledarföretag som uppvisar hög likviditet på grund av deras börsvärde och handelsvolym. ”MVIS US Listed Semiconductor 10% Capped ESG Index” som ETF är baserad på är satt upp som ett pure play index. Det innebär att endast företag som genererar minst 50 procent av intäkterna för nuvarande indexkomponenter med halvledare och halvledartillbehör kommer att ingå. För nuvarande indexkomponenter är gränsen 25 procent. Viktningen är begränsad till tio procent per företag.

Aktiemarknadsrisk: Priset på värdepapper i fonden är föremål för de risker som finns med att investera på värdepappersmarknaden, inklusive allmänna ekonomiska förhållanden och plötsliga och oförutsägbara kursfall. En investering i fonden kan leda till förluster.

Bransch- eller sektorkoncentrationsrisk: Fondens tillgångar kan vara koncentrerade till en eller flera sektorer eller branscher. Fonden kan vara utsatt för risken att politiska, ekonomiska eller andra förhållanden som negativt påverkar de relevanta sektorerna eller branscherna kan påverka fondens resultat negativt i större utsträckning än om fondens tillgångar investerats i en större mängd olika sektorer och branscher.

Handla VVSM ETF

VanEck Vectors Semiconductor UCITS ETF (VVSM ETF) är en europeisk börshandlad fond. Denna fond handlas på flera olika börser, till exempel Borsa Italiana, Deutsche Boerse Xetra och London Stock Exchange. Av den anledningen förekommer olika kortnamn på samma börshandlade fond.

Det betyder att det går att handla andelar i denna ETF genom de flesta svenska banker och Internetmäklare, till exempel DEGIRONordnet och Avanza.

ETFVanEck Semiconductor UCITS ETF
Index namnMVIS US Listed Semiconductor 10% Capped ESG Index (MVSMCTR)
ISINIE00BMC38736
Management companyVanEck Asset Management B.V.
HemvistIrland
BasvalutaUSD
IndexleverantörMarketVector Indexes
RebalanseringHalvårsvis
Produkt struktureFysisk (full replikering)
Lanseringsdatum1 december 2020
Total expense ratio0.35% p.a.
UtdelningshanteringAckumulerande
AktieutlåningNej

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version