Nyheter

Gynnas finanssektorn av aktieåterköp?

Publicerad

den

Financial Select Sector SPDR (NYSEArca: XLF), den största börshandlade fonden som spårar sektorn för finansiella tjänster och konkurrerande finansiella tjänster, har tidigare angivits som mottagare av den nyligen godkända skattereformslagstiftningen i USA. Nu funderar många investerare på vad bankerna skall göra med sina ökade kassaflöden? Kommer de stora vinsterna leda till ökade utdelningar och aktieåterköp? Gynnas finanssektorn av aktieåterköp?

Kapitalnivåerna vid de stora amerikanska banker betraktas av de flesta aktieanalytiker som fasta. Trumpadministrationens skattereformarbete ses dessutom som en potentiell katalysator för finanssektorn, men det återstår att se om den ansträngningen kommer att komma till liv. Vissa branschobservatörer förväntar sig att skattereformen skulle hjälpa bankerna att öka vinsten på ett betydande sätt.

Kapitaltillväxten som överstiger industrins behov

Bankerna rapporterar en årlig kapitaltillväxt som överstiger industrins behov, och många har valt att använda dessa medel för att belöna aktieägarna genom återköp av aktier och utdelningar.

Men vissa aktieanalytiker har oroat sig för att dessa återköp av aktier inte är fruktansvärda effektiva, och pekar på en låg avkastning på investeringen. Keefe, Bruyette & Woods ’Frederick Cannon argumenterar dock för att dessa bekymmer är överdrivna. ”

Avreglering kan också hjälpa den finansiella sektorn att förbättra sina marginaler. President Donald Trump har visat sin iver för att skära ned på byråkratin och ta bort några av de efterfinansiella krisregler som har kvävt branschen.

Den stigande räntemiljön är bra för räntenettot

Samtidigt är den stigande räntemiljön också bra för räntenettot för banker och än mer för försäkringsbolagen. Stiger räntorna kan bankerna ta mer betalt av sina kunder när de vill låna pengar, med resultat att deras marginaler blir bättre.  Med tanke på den senaste styrkan i USAs sysselsättningsdata, förväntar sig många att Federal Reserve höjer räntan minst tre gånger i år.

Cannon konstaterar att bankens bokförda värde per aktie ökar så länge som återköp av aktier inte överstiger vinsten. Vidare, även om en bank allokerar 150 procent av vinsten (50 % i utdelningar och 100 % i återköp av aktier) samtidigt som den återköper egna aktier till två gånger bokfört värde, bibehålls bokfört värde per aktie, förutsatt att ingen tillgångstillväxt sker.

Några bra nyheter för XLF och liknande börshandlade fonder är att finanssektorn allmänt anses vara den enda sektorn i USA som är attraktivt värderad i förhållande till den bredare marknaden och dess egna långsiktiga medelvärden. Värderingarna i finanssektorn ser fortfarande relativt billiga ut jämfört med den bredare marknaden. Sektorns värderingar ligger fortfarande cirka 25 % under genomsnittet sedan början av 1990-talet.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version