Nyheter

Guld, silver och koppar kan gynnas grön energi

Publicerad

den

Kvantkemister tror att guld, silver och koppar kan vara lovande kandidater för lagring av väte. Detta har enorma konsekvenser för grön energi, eftersom väte är otroligt flyktigt och utmanande att lagra vid omgivningstemperaturer. Dr Cristina Trujillo, forskare vid Trinity College Dublins kemiska högskola, sa i en intervju med phys.org: ”Bland de största utmaningarna som mänskligheten står inför är det växande behovet av att stoppa den globala uppvärmningen … I decennier har många forskargrupper över hela världen nu har lagt ner sina ansträngningar på denna fråga. Ett av de mest studerade alternativen har varit väte som en ren och koldioxidfri energikälla, men det ger flera problem på grund av dess reaktivitet och låga densitet och stabilitet. Vårt bidrag här – gjort via kvantkemitekniker – har varit att visa att guld-, silver- och kopparhydridkomplex är mycket sannolikt att effektivt behålla väte på ett stabilt sätt. Vi hoppas att detta arbete kommer att ha flera applikationer framöver. ”

Dr Trujillos team har undersökt sammansatta bindningsinteraktioner i åratal. Hennes team har undersökt regiumbindningar, som hänvisar till interaktioner mellan nanopartiklar av koppar, silver och guld och elektroner av andra material.

Enligt Tore Brinck vid KTH, Stockholm, ”Kemister tenderar att tro att bindning och interaktioner mellan metaller och metallnanokluster skiljer sig mycket från normala molekylers. Det är viktigt att se likheterna, så att vi kan använda kunskap från traditionell kemi i utformningen av en bättre katalysator. ”

Ädelmetaller har varit i något av ett hållningsmönster av sent. De har gått upp och ner ganska mycket i sommar utan större förändringar totalt sett. Med hotet om inflation och den allmänna osäkerheten på marknaden i luften har många investerare väntat sig ett guldutbrott i flera månader. Men när världen navigerar till COVID -varianterna och klimatförändringarna har det varit svårt för ädelmetaller att köpa.

Silvers miljöapplikationer är redan välkända, eftersom metallen är en nyckelkomponent i 5G -torn, solpaneler och elbilar. Guld har under tiden haft några intressanta vetenskapliga tillämpningar själv. Om guld och silver kan bidra ytterligare till miljövänlig teknik kommer deras långsiktiga framtidsutsikter bara att lysa upp. Investerare har en möjlighet att köra på ädla metaller medan de är i stillhet. Sprott Gold Miners ETF (SGDM) erbjuder aktiv exponering mot guld- och silvergruvarbetare, medan Sprott Junior Gold Miners ETF (SGDJ) spårar junior guldgruvarbetare.

Handla SGDM ETF

Sprott Gold Miners ETF (SGDM) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i SGDM ETF. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Sprott Gold Miners ETF (SGDM) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Handla SGDJ ETF

Sprott Junior Gold Miners ETF (SGDJ) finns endast att handla i USA. Av den anledningen finns den inte i utbudet hos svenska nätmäklare. IG erbjuder erbjuder emellertid handel i SGDJ ETF. Till IGs ETF Screener.

Även CMC Markets erbjuder handel med Sprott Junior Gold Miners ETF (SGDJ) i form av CFDer. Till  CMC Markets

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version