Nyheter

Förstå platina som råvara

Publicerad

den

Denna ädelmetallguide för platina förklarar värdet bakom platina och vad metallen främst används till i kommersiella industrier. Vi undersöker platina som råvara, hur den produceras och vilka länder som har de största platinareserverna i världen.

Varför är platina värdefullt?

Platina är ett sällsynt kemiskt element som finns i jordskorpan. Den gråvita metallen är en av de mest spännande varorna eftersom dess användarbas trotsar enkel kategorisering. Platinums årshögsta 2021 var cirka 1 300 dollar per uns. Det är kort från de tidigare rekordnivåerna under 2007 till 2014. Se dagens spotpris för platina.

Affärssektorer som bilindustrin efterfrågar platina för användning i katalysatorer, medan investerare eftertraktar metallen som en finansiell tillgång och värdeförråd. Smyckesköpare söker platina för dess vackra glänsande utseende och motståndskraft mot nedsmutsning.

Vad används platina till?

De flesta av de industriella applikationerna för platina utvecklades efter 1970-talet när luftkvalitetslagar krävde katalysatorer på bilar. Följande branscher genererar det mesta av efterfrågan på platina:

AnvändningsområdeBeskrivning
FordonsindustrinBilindustrin står för nästan 40 % av bruttoefterfrågan på platina. Biltillverkare använder platina i katalysatorer för att kontrollera skadliga avgasutsläpp.
SmyckesindustrinSmyckesindustrin står för över 30 % av den globala bruttoefterfrågan på platina. Metallens glänsande utseende och motståndskraft mot nedsmutsning gör den till ett populärt val i ringar, halsband, armband och klockor.
Industriell användningIndustriell användning står för nästan 25 % av den globala bruttoefterfrågan på platina.  Produkter som använder platina inkluderar: Syresensorer Tändstift Turbinmotorer Tandvårdsutrustning och tandkronor Antitumörmedel Standardvikter och mått Magneter
InvesteringsefterfråganInvesterare står för cirka 5 % av den globala bruttoefterfrågan årligen. Länder inklusive USA, Kanada, Australien, Isle of Man och Kina, präglar platinamynt för investerare. Investerare kan också köpa platinatackor i form av tackor.

Hur sällsynt är platina?

Listan över användningsområden för platina gör att jämförelsen med guld verkar uppenbar. Men enligt vissa mätningar är platina ännu sällsyntare än guld. Gruvarbetare utvinner endast cirka 130 miljoner ton platina från marken årligen jämfört med mer än 1 700 ton guld.

Platinabrytning är också mycket mindre effektiv än guldbrytning. Processen att utvinna metallen från malmer kan ta fem till sju månader och kan kräva tio ton malm för att ge ett uns platina. Kostnaden för att bryta ett uns platina är nästan dubbelt så hög som för att bryta ett uns guld.

Hur produceras platina?

Platina är en tät metall som också är formbar. Det utvinns från malmkroppar i gruvor som innehåller platinagruppelementen (PGM). Dessa grundämnen – platina, iridium, osmium, palladium, rodium och rutenium – har alla liknande kemiska, fysikaliska och anatomiska egenskaper. Gruvarbetare utvinner i allmänhet platina från placeravlagringar, som är naturligt förekommande koncentrationer av tunga mineraler.

Dessa avlagringar ackumuleras som ett resultat av gravitationens effekter på rörliga partiklar. Platinagruvarbetare utvinner också metallen från sperrylit och samarbetar, som är malmer som innehåller platina. Återvinning av metallskrot ger också en del av metallens årliga tillgång.

Platinaproducerande länder

En årliga utvinningen av platina uppgår till hundratusentals kilo. Denna siffra har minskat stadigt de senaste åren då gruvbolagen har dragit ner på produktionen och stängt gruvor på grund av låga priser. Bushveld Complex i Sydafrika innehåller de största reserverna och står för över 75 % av den globala produktionen.

RankingLandGruvproduktion (kilogram)
1.Sydafrika120 000
2.Ryssland23 000
3.Zimbabwe13 000
4.Kanada9 000
5.USA3 900

Vilka länder har störst efterfrågan på platina?

USA importerar 18,5 % av all globalt exporterad platina, medan Japan importerar 11,8 %. Tyskland står för 15,3 % av palladiumimporten och Storbritannien köper 12,7 % av världens palladiumtillförsel årligen.

Kina står för nära 6 % av den totala årliga efterfrågan på platina. Bruttoefterfrågan inkluderar mängden som genereras från återvinning av platina. Källa: OEC

Vilka länder har de största PGM-reserverna?

PGM-reserver är ett mått på mängden ekonomiskt brytbara metaller i marken. Sydafrika har mer än 90 % av jordens PGM-reserver. Men gruvdrift är en dyr ansträngning, och i slutändan avgör priset på metallerna om det är möjligt att bryta dem.

RankingLandReserver (kilogram)
1.Sydafrika63 000 000
2.Zimbabwe1 200 000
3.Ryssland1 100 000
4.USA900 000
5.Kanada310 000

Handla platina

Handla platina hos CMC Markets

CMC Markets är ett globalt företag med en handelsplattform för onlinetrading av finansiella derivatinstrument, i huvudsak handel med CFD:er på aktier, index, råvaror, ETF, valutor och kryptovalutor. Till CMC Markets.

Handla platina hos AvaTrade

AvaTrade är en valutahandels- och contract for difference-mäklare med säte i Dublin, Irland. Genom dess handelsplattformar och mobilappar, erbjuder företaget handel på många olika marknader, inklusive valutor, råvaror, aktieindex, aktier, börshandlade fonder, bitcoin samt obligationerTill AvaTrade .

Handla platina hos IG

Även IG erbjuder emellertid handel med platina. Till IGs hemsida.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version