Nyheter

Förhållandet mellan oljepriset och aktiemarknaden har upphört

Publicerad

den

Oljepriset och aktiemarknaden har historiskt sett haft ett mycket nära samband. De har ofta rört sig i samma riktning och många aktiestrateger har varit snabba med att förklara en nedgång på aktiemarknaden med ett prisfall för oljepriset. När aktiemarknaden störtdök för ett år sedan, den 24 augusti, nådde oljepriset en ny bottennotering vid samma tillfälle.

Investerare tittar på vilka konsekvenserna av ett lägre oljepris får för de oljeproducerande ekonomierna, energijättarna, och så vidare.

Är förhållandet över?

Förhållandet mellan oljepriset och aktiemarknaden kan emellertid vara över. Under juli såg vi hur korrelationen mellan oljepriset och aktiemarknaden bröt samman, något som uppmärksammats av HSBC Global Equity strateg Ben Laidler i en nyligen publicerad analys.

(Klicka på bilden för att förstora den)

Förra veckan kom WTI ur en så kallad björnmarknad. Spekulationer om ett produktionsstopp mellan OPEC producenterna vid mötet i Algeriet i september angavs som en av katalysatorerna för ett rally. Det kanske inte spelar så pass stor roll för aktiemarknaden som helhet.

Oljepriset

Pris på olja, både på WTI och Brent. Du kan se det aktuella priset på WTI- och Brent-olja, samt hur det oljepriset har utvecklats över olika tidsperioder. Överst visas WTI-priset och under det Brent-priset.

WTI (West Texas Intermediate), även känd som Texas Light Sweet, är den typ av olja som oftast används som riktmärke för prissättning av olja. WTI handlas i New York. Brent är den typ av olja som är vanligast i Europa. Oljefutures går till leverans varje månad året om. Olja handlas bland annat på New York Mercantile Exchange under tickersymbolen CL (avser Light Sweet Crude Oil) och huvudkontraktet prissätts i USD och cent per fat.

Klicka för att kommentera

Populära

Exit mobile version